body percussion – lichaams percussie Energizers & Happenings

Jij bent het Ritme en het Instrument

Iedere deelnemer uit jouw groep heeft zijn eigen instrument zelf al bij zich: zijn eigen lichaam… (en stem). En in dat lichaam zit ook al Ritme: ademhaling, hartslag, dag-nacht ritme etc.
Beenhakkers Slagwerk geeft Energizers body percussion of body-drum voor alle soorten groepen, van klein tot groot.
Na een korte humoristische warming-up worden enkele verschillende manieren om het eigen lichaam te “bekloppen” geoefend. Daarna gaat de groep “aan de slag” om onder begeleiding van Hans Beenhakkers ritmes te spelen op het eigen lichaam. Lichaamspercussie.Na een half uur kan de groep samen een leuk stukje ritme spelen. Een energizer body percussion  of bodydrum in een notendop.

Meer Informatie en Uitleg

Percussie-instrumenten produceren geluid wanneer je erop slaat, schraapt, wrijft of schudt hen om trillingen te produceren. Deze technieken kunnen ook worden toegepast op het menselijk lichaam. Het lichaam bevat ook een aantal unieke mogelijkheden, zoals het kloppen of slaan op verschillende lichaamsdelen en het gebruik van de stem om ritmes te spelen.

body percussion

body percussion / lichaams-percussieTraditioneel zijn de vier belangrijkste lichaams-percussie geluiden (in volgorde van de laagste naar het hoogst toonhoogte):
-Stomp (stamp): stampen met de voeten tegen de vloer of een resonerende ondergrond.
-Pat (pets): slaan op één of op beide bovenbenen met de handen
-Clap (klap): in de handen klappen
-Snap (klik): in de vingers knippen met de duim en middelvinger

Er zijn tal van andere mogelijkheden, waaronder:. Het slaan op de borst, fluiten, met de handen of vingers op de wangen slaan met een open mond, te klikken met de tong, grommen en op de billen slaan.

Variaties in het geluid zijn mogelijk door het veranderen van de speeltechniek. Bijvoorbeeld, op verschillende manieren in de handen klappen zal factoren zoals de toonhoogte en resonantie  beïnvloeden.

Body percussion wordt veelvuldig gebruikt in het muziekonderwijs, vanwege de toegankelijkheid -het menselijk lichaam is een  origineel muziekinstrument en het enige instrument dat elke leerling bezit. Door het lichaam op deze manier te gebruiken geeft de leerlingen een heel directe ervaring met muzikale elementen zoals de beat, ritme, en maat en helpt een leerling bij het zich-eigen-maken (internaliseren) van ritmische vaardigheden. Bepaalde benaderingen van muziek onderwijs, zoals  Orff, Kodály en Bapne maken veell gebruik van het lichaams-percussie.

Op onderstaande video een mooi overzicht over verschillende vormen van body percussion en body music over de hele wereld.
Nice overview of body music and body percussion around the world

Beweeg op de beat!
Heel funky body percussie video

Interne links:
verzamelpagina over bodypercussie-lichaamspercussie
leuke Body-percussie video’s
bodypercussion oefening
dijenkletsen is ook bodypecussion
extreme body-percussion video
botom-percussion video

Externe links:
Body-percussie in het Engels op Wikipedia