Drum-happening / Drumcircle

Een drum-happening/drumcirkel is eigenlijk een soort ritmische jamsessie. Iedereen zit in een kring en speelt op een percussie-instrument een zelf-bedacht ritme wat hem/haar makkelijk afgaat om te spelen, en dat bij het geheel past. Er ontstaat een spontaan geïmproviseerd in-het-moment samenspel.

Als een groep de ruimte en vrijheid krijgt om zelf met ideeën en initiatieven  te komen, en zelf samen iets te creëren, dan leidt dat meestal tot verrassende resultaten. Hierdoor ontstaat er meer beleving, meer onderlinge waardering, meer voldoening, en een sterkere groepsband.

Je bent geheel vrij in wat je speelt (voor beginners worden er voorbeelden gegeven wat je zou kunnen spelen), en de ervaring zelf leert je “hoe” te spelen.
Tijdsduur is minimaal 45 of 60 minuten. Langere mogelijkheden zijn 2×40 of 2×55 min, of (in overleg) 2 tot 3 uur, of een heel dagdeel
drumcircle

In een drum-happening / drumcirkel

De meeste deelnemers zijn geen muzikanten of drummers, sommigen misschien wel. Dat maakt allemaal niet uit, kennis van ritme, drummen, trommelen of muziek is niet nodig.
In het begin zullen een aantal mensen wellicht wat onzeker zijn, maar al doende wordt duidelijk dat ritme-spelen en muziek-maken gewoon leuk kan zijn. De drumcircle-begeleider (facilitator) begeleidt de deelnemers en de groep naar een punt waarop de groep zelfstandig ritmische muziek kan maken en met muzikale veranderingen om kunnen gaan. Al spelende wordt er (zonder veel woorden) gewerkt aan vaardigheden om jezelf aan te passen aan de omstandigheden, en om in harmonie met de anderen samen te spelen.

arthur hull hans beenhakkers VMC facilitatorInterne links:
Lees verder over drumcirkels oa. op de pagina “Wat is een begeleidde drumcircle”, Waarom een drumcircle? en Drumcircles Video’s en op de verzamelpagina drumcirkels

arrowgreensmallSpecifieke vragen? Meer informatie? Boeken?
Ga dan naar de contactpagina