drumcircle

Een drum-circle is een soort ritmische jam-sessie: iedereen zit in een (enkele of (drie-) dubbele) kring en speelt op een percussie-instrument een zelf-bedacht ritme wat hem/haar makkelijk afgaat om te spelen, en bij het geheel past.
Je bent geheel vrij in wat je speelt (voor beginners worden er voorbeelden gegeven wat je zou kunnen spelen)
drumcircleDe meeste deelnemers zijn geen muzikanten of drummers, sommigen misschien wel. Dat maakt allemaal niet uit, kennis van ritme, drummen, trommelen of muziek is niet nodig.
In het begin zullen een aantal mensen wellicht wat onzeker zijn, maar al doende wordt duidelijk dat ritme-spelen en muziek-maken gewoon leuk kan zijn. De drumcircle-begeleider (facilitator) begeleidt de deelnemers en de groep naar een punt waarop de groep zelfstandig ritmische muziek kan maken en met veranderingen – verschuivingen om kan gaan. Al spelende wordt er (zonder veel woorden) gewerkt aan vaardigheden om jezelf aan te passen aan de omstandigheden, en om in harmonie en met de anderen samen in de maat te spelen

Meer informatie over drumcirkels op de pagina “Wat is een begeleidde drumcircle” , “drumcircles voor bedrijven en trainingen”, en de pagina “workshop-drumcircle voor scholen”
Kijk ook op  www.drum-circle.nl en drumcircle.blogspot.nl

Arthur Hull with Hans Beenhakkers at the Drumcircle Facilitators (DCF) playshop in Kassel, Germany, 2012