drumcircle -percussieworkshop

Een drumcircle-percussieworkshop is een soort ritmische jamsessie: iedereen zit in een kring en speelt op een percussie-instrument een zelf-bedacht ritme wat hem/haar makkelijk afgaat om te spelen, en dat bij het geheel past. Een soort eenvoudige manier om in-het-moment geïmproviseerde en spontaan opkomende niet-bedachte ritmes te spelen.
Je bent geheel vrij in wat je speelt (voor beginners worden er voorbeelden gegeven wat je zou kunnen spelen), en de ervaring zelf leert je “hoe” te spelen.
Tijdsduur is vanaf 45 minuten tot 2×40 min, of (in overleg) 2 tot 3 uur, of een heel dagdeel
drumcircle

In een drumcircle

De meeste deelnemers zijn geen muzikanten of drummers, sommigen misschien wel. Dat maakt allemaal niet uit, kennis van ritme, drummen, trommelen of muziek is niet nodig.
In het begin zullen een aantal mensen wellicht wat onzeker zijn, maar al doende wordt duidelijk dat ritme-spelen en muziek-maken gewoon leuk kan zijn. De drumcircle-begeleider (facilitator) begeleidt de deelnemers en de groep naar een punt waarop de groep zelfstandig ritmische muziek kan maken en met muzikale veranderingen om kan gaan. Al spelende wordt er (zonder veel woorden) gewerkt aan vaardigheden om jezelf aan te passen aan de omstandigheden, en om in harmonie met de anderen samen te spelen.

Meer informatie over drumcirkels op de pagina “Wat is een begeleidde drumcircle” , “drumcircles voor bedrijven en trainingen”, en de pagina “workshop-drumcircle voor scholen”
Kijk ook op drumcircle.blogspot.nl

arthur hull hans beenhakkers VMC facilitator
Arthur Hull with Hans Beenhakkers at the Drumcircle Facilitators (DCF) playshop in Kassel, Germany, 2012