energizer boomwhackers

Een energizer met de zogenaamde “boomwhackers” (spreek uit: boemwekkers.) is geschikt voor allerlei soorten groepen. Als  ijsbreker, intermezzo of uitsmijter. Voor ieder soort meeting, vergadering, conferentie, training, locatie of feestelijke bijeenkomst. Zowel voor bedrijven, privé als voor allerlei soorten groepen en instellingen. Geschikt voor groepen van 12-1000 of meer personen, tijdsduur 15, 30 of 40 minuten,  of andere lengte in overleg.

energizer boomwhackers

Wat zijn boomwhackers?
Boomwhackers zijn felgekleurde lichtgewicht plastic buizen van verschillende lengtes (30-65cm) die gemakkelijk in de hand liggen. Als je ermee tegen je hand, been, grond of voorwerp slaat komt er een toon uit. Elke kleur boomwhacker heeft een eigen  lengte en toonhoogte, en door iedere kleur een verschillend ritme te laten spelen ontstaat er al snel een op Afrikaanse leest geschoeide, swingende ritme-compositie.
Hier kun je horen hoe boomwhackers klinken. De naam boomwhackers komt uit de combinatie van de Engelse woorden “to whack” (meppen) en “boom” (boem).

Energizer Boomwhackers (korte sessie) van 30 of 20 minuten

Binnen korte tijd geniet jouw groep van eenvoudig, vrolijk en swingend samenspel. Iedereen wordt er weer fris, enthousiast en geïnspireerd van.
Als vanzelf wordt het groepsgevoel versterkt. Er komt er nieuwe energie in de groep, en er ontstaat er een aangenaam enthousiaste en positieve sfeer. Hierna kan de bijeenkomst met frisse  energie beginnen, met vernieuwde  energie worden voorgezet, of met een positief gevoel worden afgesloten.
Iedere kleur boomwhacker speelt een eigen (eenvoudig) ritme wat elkaar aanvult, zodat het muzikale geheel meer is dan de som der delen (synergie). In korte tijd wordt een korte muzikale ritme-compositie in elkaar gezet, met een verrassend eindresultaat.

Een energizer met boomwhackers is mogelijk voor groepen van 12 tot 1200 personen (grote groepen in overleg).

Waarom juist Boomwhakkers

Omdat een boomwhacker vrijwel onmiddellijk door iedereen bespeeld kan worden. Er is totaal geen ritmische of muzikale kennis nodig. Binnen een paar minuten na aanvang van de energizer is jouw hele groep al “aan de slag” om samen de ideale opening, ijsbreker, intermezzo, afsluiting of uitsmijter van jouw evenement te bewerkstelligen.

Op ontspannen en humoristische manier wordt iedereen begeleid om via muzikaal samenwerken met elkaar tot een inspirerend en energiek eindresultaat te komen.
Is jouw groep wel slagbestendig? Bent je zelf misschien snel van slag?

boomwhackers Beenhakkers Slagwerk

Praktische voordelen Boomwhackers
Boomwhackers zijn veel eenvoudiger uit te delen onder de deelnemers, ook bij grotere groepen (geen lange opbouwtijden). Ze zijn veel eenvoudiger te bespelen, en maken veel minder lawaai dan “gewone” percussie-instrumenten (veel minder kans op geluidsoverlast met aangrenzende groepen of de buren). Bovendien is het niet per se noodzakelijk de zaal niet om te bouwen (zoals voor een percussieworkshop of drumcirkel).
Kortom: boomwhackers zijn veel eenvoudiger inzetbaar, en ook geschikt voor een snelle en korte onderbreking. Bovendien zijn de prijzen lager vergeleken met een drumcirkel of een percussieworkshop !

Meer informatie over boomwhackers

boomwhackers
pentatonische set van 6 boomwhackers

Een boomwhacker is een geleurde plastic buis, licht van gewicht. Ze komen in verschillende kleuren. Ieder kleur heeft een andere lengte en geeft een andere toon.
Er zijn verschillende sets met boomwhackers. De meest gebruikt is de pentatonische set (in C-majeur) van 6 boomwhackers: C-D-E-G-A-C”. Deze wordt ook gebruikt door Beenhakker Slagwerk.
Voordeel van deze set is dat ze altijd goed bij elkaar klinken, en dus uitermate geschikt zijn om ritmes op te spelen.

Ook kun je eenvoudige liedjes spelen met de boomwhackers, in de diatonische set van 8 boomwhackers zitten alle tonen C-D-E-F-G-A-B-C, zeg maar alle witte toetsen van de piano.
Wil je ingewikkeldere liedjes spelen dan kun je er de chromatische aanvullings-set van 5 boomwhackers bijkopen. Die bestaat uit alle zwarte toetsen van de piano zeg maar. Deze hebben ook weer andere kleuren. Ook is er nog een bastonen-set met lage tonen van dubbel zo lange boomwhackers.

Bij een boomwhacker kan je een octaveringsdopje aan het eind van de buis aangebrengen. Hierdoor daalt de toon met een octaaf.

Wikipedia over boomwhackers: een boomwhacker is een modern percussie-instrument. Het zijn meerkleurige hollle plastic buizen die ten opzichte van elkaar harmonisch gestemd zijn. Het instrument wordt bespeeld door hem tegen een andere boomwacker, tegen het lichaam of tegen een ander voorwerp te slaan. Ook kan men hem met stokken bespelen, net als bij een xylofoon.

herkomst boomwhacker

De boomwhacker ontstond vanuit de junk-bands die percussiemuziek maakten met afvalmateriaal. Hierin werd al op stukken plastic buis gespeeld, bijvoorbeeld afvoerpijpen. Hieruit werden de boomwhackers door Craig Ramsell uit de Verenigde Staten verder ontwikkeld, en in 1995 voor het eerst commercieel verkocht. Hier vind je zijn website boomwhackers.com ,waar je ook nog allerlei andere boomwhacker producten kunt vinden.

Boomwhackers worden in toenemende mate gebruikt in het muziekonderwijs.
Ook zijn boomwhackers populaire  geworden bij zakelijke evenementen en festivals. Ze zijn bij uitstek geschikt voor publieks-deelname en kunnen eenvoudig in grote aantallen gebruikt worden (100-1000 of meer) . Deelnemers kunnen allemaal samen spelen, met oefeningen en aanwijzingen van een begeleider op het podium.

Interne links:
verzamelpagina over boomwhackers
pagina over boomwhacker-happening
pagina over Boomwhacker in het Engels / Boomwhackers English
bericht met video’s boomwhackers

Externe links:
Wikipedia over boomwhackers
boomwhackers.com
de website van Craig Ramsell, de uitvinder van de boomwhackers

NB: Boom Breakers of Breaker boom zijn iets anders, een soort automatische boor-armen.

Video energizer boomwhackers

dit is hoe een energizer boomwhacker er bij Beenhakker Slagwerk er ook ongeveer uitziet (dit is van een ander bedrijf, maar vergelijkbaar)