Melodische Percussie-Instrumenten / Melodic Percussion instruments

Omschrijvingen, foto’s, en soms filmpjes van een aantal Melodische Percussie-Instrumenten. Het betreft melodische instrumenten die onder het slagwerk (aangeslagen instrumenten) vallen, en die meer melodisch dan ritmisch bespeeld worden.
Hier vallen officieel ook bepaalde toetsen-instrumenten onder, zoals het klavecimbel en de celesta/celeste . Deze vermeld ik hier niet, omdat het in mijn beleving eigenlijk “gewone” melodische instrumenten zijn met een percussief tintje, en geen echte slagwerk- of percussie-instrumenten.

melodische percussie instrumenten - melodic percussion instruments

Calung
calungEen Calung kan zowel verwijzen naar het instrument, een soort bamboe-xylofoon, of naar een ensemble uit Java, Indonesië. Het instrument Calung (instrument) bestaat uit meerdere bamboe buizen aan elkaar gemaakt, en worden met een stok beslagen om houtachtig muzieknoten te produceren. Kunnen op een standaard ook zittend bespeeld worden (als een xylofoon).
Meer informatie over de calung op de pagina van kebudayaanindonesia.net

Carillion / Carillon
Carillon.CarillionEen Carillion / Carillon is een muziekinstrument dat typisch is gehuisvest is in de klokkentoren van een kerk of een gemeentelijk gebouw. Het instrument bestaat uit gegoten, bronzen, gestemde klokken, die worden bespeeld door het slaan op een toetsenbord met de vuisten, en door te drukken op de toetsen van een pedaal toetsenbord met de voeten. De toetsen mechanisch activeren hefbomen en draden die in verbinding staan met metalen klepels die tegen de binnenkant van de klokken slaan.
Uitgebreide info op Wikipedia.

Gamalan/ Gamelan / Kenong
gamelan-gamalan

Meer info over Gamelan op deze pagina.

Gendèr

Glasschord

Glass Harp

Glockenspiel

Hang / Hang-drum
hang- hang drum - pan art
De Hang of Hand-drum is een soort van steelpan die zittend met de hand bespeeld wordt. Hang is een woord uit Bern wat hand betekent. Ze worden pas gemaakt sinds 2000. Ze hebben meestal 7 tot 8 speelbare noten  in bepaalde toonladders, en een extra ritme-toon in het midden.
De Hang heeft een betoverend geluid, vergelijkbaar met een steelpan met een zachte warme toon.

Meer informatie over de Hang vind je hier op Wikipedia.
Kijk ook op de pagina Hang Drum niet meer gemaakt.

Hammered dulcimer

Kulintang

Marimba

Metallophone

Pantalon

Pixiphone

Ranat

Salterio

Saron

Semantron

Skrabala

Slenthem

Steel Pan

Tubular bells / Buisklokken
wikipedia

Vibrafoon

Wind-chime

Xylofoon

Yangqin

Keyboard/Toetsenbord percussie instrument

Een Keyboard/Toetsenbord percussie-instrument is een chromatische melodisch percussie-instrument dat in een vergelijkbaar patroon als van een piano-klavier geordend is en bespeeld wordt met de handen of mallets.
Bekende voorbeelden van Keyboard/Toetsenbord percussie-instrumenten zijn een vibraphone of een marimba. Maar ook bijvoorbeeld gestemde koebellen kunnen hieronder vallen (zie foto)
Chromatic-Tuned-Cowbells

links melodische percussie

Op Wikipedia vind je een complete lijst van melodische percussie instrumenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *