Zeldzame Percussie Instrumenten / Rare percussion instruments

Een aantal niet veel voorkomende percussie-instrumenten, vaak uit verre landen. Deze traditionele instrumenten komen wat minder vaak voor en zijn wat onbekender dan de gangbare percussie-instrumenten.
De omschrijvingen en foto’s van deze lijst van Zeldzame Percussie Instrumenten worden momenteel (2016-2017) nog regelmatig bijgewerkt.

zeldzame percussie - rare percussion 0

Anklung / Angklung / Angkloeng
Angklung Anklung AngkloengEen angklung is een muziekinstrument uit Indonesië gemaakt van 2-4 bamboe buizen bevestigd aan een bamboe frame. De buizen worden op lengte gesneden om een toonhoogte hebben bij aanstoting. De buizen zijn gestemd in octaven. De onderkant van het frame wordt vastgehouden in de ene hand, terwijl de andere hand het instrument op en neer schudt. Dit veroorzaakt een herhalende noot. Elk van drie of meer spelers in een angklung ensemble spelen slechts één noot of meer, maar samen produceren zij complete melodieën.
Angklung Anklung Angkloeng-ensembleEen uitgebreide Engelstalige pagina over anklung/angklung/angkloeng is te vinden op Wikipedia.

Balafoon / Balofoon / Balafon
balafoon - balofoon - balaphone - balafon
Een balafoon is een soort houten xylofoon met kalebassen onder de klankstaven / toetsen, en heeft meestal tussen de 16 en 27 staven / toetsen. Er zijn verschillende uitvoeringen, bv diatonisch en pentatonisch. De balafoon  wordt in Afrika al bespeeld sinds de 14e eeuw. De balafoon is ontstaan in Mali, volgens de Mandinga geschiedenis verteld wordt door de griots.
Op Wikipedia staat een uitgebreid Engelstalig artikel over de Balofon.

Bendir

Binzasara /Ratelslang

Bodran

Damaru

Davul

Dhol

Janggu / Janggo / Chang

Kendang (Gamelan)

Monkey Stick,Mendoza, Mendozer, Money Stick, Murrumbidgee River Rattler or Lagerphone
Wikipedia

Ocean drum

links zeldzame percussie

Op Wikipedia vind je een complete lijst van percussie instrumenten