Aandacht in het hier en nu

Ik heb zojuist  besloten uiteindelijk dan toch maar mijn zakelijke post (van Beenhakkers Slagwerk) op mijn telefoon binnen te laten komen. Tot nu toe wou ik geen email op mijn telefoon. Email hoort op de computer, omdat het mijn aandacht verdeelt, me uit het hier en nu haalt. Helaas wordt ik ingehaald door de feiten. Er moet snel gereageerd worden, dus als ik een dag niet thuis ben heb een dag geen email kunnen beantwoorden, kan dat al misgelopen werk betekenen. Helaas.

Hoe anders was het vroeger. Ik herinner me nog de tijd dat je alleen maar een telefoon met draaischijf en een hoorn aan een snoertje had. Die telefoon stond vast op 1 plaats in huis, of hing aan de muur. Als je een nummer wilde draaien moest je na ieder cijfer geduldig wachten tot de schijf weer teruggedraaid was. Later kwam de telefoon met druktoetsen in plaats van een draaischijf. Als je iemand belde en die was niet thuis, had je pech, berichten inspreken bestond nog niet in die tijd. Als je buitenshuis wilde bellen moest je naar een telefooncel.

aandacht - attention

Tot die tijd was het eenvoudig. Je was waar je was. Alleen als je thuis was kon je de telefoon opnemen. Als je de ergens was was je daar “gewoon”. Geen afleiding of berichten checken je was gewoon waar je was, voor 100%. Een boek, tijdschrift, transistor-radio of krant was de grootste vorm van afleiding buitenshuis. En er was ook  nog niemand die met een koptelefoon op rondliep in die tijd.

Waarom dit hele ouderwetse verhaal nu? Wel, toen (vroeger) was er nog aandacht, echte aandacht. Aandacht voor waar je was, voor de mensen om je heen, de omgeving,  de weersomstandigheden (en voor jezelf). Je kon nergens anders zijn dan waar je was, eenvoudigweg omdat er niets anders was dan het hier en nu het grootste deel van de tijd. Er was wat er was, en daar deed je het mee.

En trommelen, vooral in een drumhappening-drumcircle kan alleen maar met volle aandacht. Aandacht op de hele cirkel, alle instrumenten en alle geluiden, in het hier-en-nu.
Dus juist nu zijn drumhappenings-drumcircles belangrijker dan ooit, omdat ze ons terughalen uit de gefragmenteerde wereld van internet, Facebook, Twitter, Whatsapp, Youtube en andere Sociale Media.

Wordt vervolgd……

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 Shares
Tweet
Share
Pin
Share