Afstemmen, Flexibel zijn en Synchroniseren

Afstemming of verbinding zijn natuurlijk altijd voorwaarden om als wat voor team dan ook tot een goed resultaat te komen. Zowel in werkverband, sport, dans, als bij muziek maken is er een zekere mate van afstemmen en samenwerking nodig. En flexibel zijn, zoals hieronder zal blijken.

Als mensen samen trommelen, gaan ze na een tijdje altijd vanzelf samen spelen, een gemeenschappelijk ritme, beat of tempo opzoeken. Ook als je ze de opdracht geeft dit juist niet te doen. Ze gaan als het ware vanzelf afstemmen. Hoe kan dat?

Synchroniseren van 32 Metronomen

Kijk in de video hieronder hoe 32 metronomen uit zichzelf synchroniseren, terwijl ze uit fase beginnen.

synchronisatie van 32 metronomen

Flexibel zijn

Dit synchroniseren gebeurt het beste als de metronomen op een beweegbare, flexibele ondergrond gezet worden. Het bord hierboven hangt, en kan dus bewegen.
Om het naar een werk-omgeving te vertalen, zou je dus kunnen zeggen, dat als jij en je collega’s je flexibel opstellen,  je als vanzelf in hetzelfde ritmen en tot afstemmen en samenwerking komt.

De metronomen hierboven staan op eenzelfde tempo. Onderstaande proef is met 2 metronomen die op een licht verschillend tempo ingesteld zijn.

2 metronomen synchroniseren vanzelf

Vanzelf afstemmen

Dus ook als de metronomen anders ingesteld staan, synchroniseren ze op een flexibele ondergrond. Vertaald naar een werk-situatie: als collega’s andere ideeën hebben, kunnen ze toch vanzelf tot elkaar komen en afstemmen als ze flexibel zijn.

Flexibel zijn en bewegingsmogelijkheid in de basis / uitgangspunten staan zijn dus voorwaarden om tot een team en een resultaat te komen.

Bovendien is chaos maar tot een zekere hoogte te verdragen. Op den duur zal een groep mensen altijd naar een zekere mate van harmonie streven en dus gaan afstemmen.

Dit komt natuurlijk ook tot uiting in de muzikale en ritmische  energizers, happenings en interactieve ritmecirkels van Beenhakkers Slagwerk.


Ik vond het bijzonder om te zien hoe je met een hele club mensen ( in wat voor een samenstelling dan ook), je toch in ongeveer een uur, door samenwerking iets in elkaar kan zetten.”

deelnemer na de Drumcircle-Happening/PercussieWorkshop


Meer Metronoom synchonization

Zelfs het programma Mythbusters van Discovery Chanel heeft een test gedaan, naar aanleiding van deze video’s van synchroniserende metronomen.

mythbusters leggen de synchoniserende metronomen uit

……..of reageer onder dit artikel.


Automatisch afstemmen bij mensen

Nu zullen sommigen denken: met mensen werkt dat niet zo. Die gaan niet automatisch afstemmen! Maar dat doen ze dus wél!

Hieronder een video over een loop – hangbrug in London, de Milenium Bridge, die na 2 dagen gesloten werd omdat hij teveel ging bewegen als mensen erop liepen. Daarna (19:50) zie je een stukje over iemand die een proef-opstelling van de brug gebouwd heeft, en wat bleek: je kunt alleen maar op zo’n bewegende oppervlak lopen als je op dezelfde (bijna schaatsende) manier en in hetzelfde tempo als alle andere mensen beweegt.

synchroniseren in de natuur

Mensen die over een bewegend oppervlak lopen, voelen de beweging, en passen automatisch hun lopen aan om hun balans te houden en niet te vallen. De mensen op de bewegende brug maken dus een soort schaatsende stap om de onbalans veroorzaakt door de beweging van de brug te neutraliseren. En deze synchrone beweging versterkt juist weer het bewegen van de brug. Eigenlijk worden de lopende mensen onbewust gedwongen het bewegen van de brug aan te drijven!
Dit is precies hetzelfde principe als de synchronisatie van de metronomen

In het begin van de video wordt overigens nog de synchrone beweging van dieren uitgelegd, een zwerm vogels, vuurvliegjes en een school vissen . Dit wordt Murmuration genoemd.

Lees verder

Over entrainement
Pagina over samenwerking / samenwerken.
Lees meer over groepsbewustzijn, teambuilding en team spirit.

afstemmen-samenwerken

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share