Trommelen – Drummen -Muziek-cirkel met Dementie / Alzheimer

Gezellig samen trommelen en zingen voor iedereen in een feestelijke Drum&Zang-Cirkel of bij Social Drumming. Op een losse en vrolijke manier een uurtje (of langer of korter) voor iedereen, ongeacht het niveau van de deelnemers.

Hans Beenhakkers heeft zich gespecialiseerd om ook voor oudere mensen met Alzheimer, Dementie of andere geheugenproblemen een percussieowrkshop te verzorgen. Het samen gezellig trommelen en zingen en samen plezier maken is enorm stimulerend voor mensen met dit soort aandoeningen. Sommige deelnemers kunnen zelfs helemaal los komen.
Drum&Zang-cirkels / Social Drumming zijn al vaak met succes gehouden op een afdeling met Alzheimer patiënten / bewoners. Ook bij een Alzheimer-café kunnen mensen met Alzheimer, mantelzorgers, familie en vrijwilligers samen ritme, muziek maken en zingen.

Samen muziek maken is een medicijn voor lichaam en geest. Het is 1 van de weinige activiteiten waarbij het merendeel van de hersenen wordt gebruikt. Het stimuleert taalgebruik, geheugen, concentratie, aandacht en coördinatie. Muziek kan meer meer delen van het brein activeren dan alle andere prikkels. Muziek maakt gebruik van delen van de hersenen die ontwikkeld zijn voor andere doeleinden, zoals de visuele, emotionele en coördinatie delen van het brein.

Daarom is muziek ook zo belangrijk voor ouderen. Het brengt hun terug in de jeugd van hun leven. Muziek creëert spontaniteit die je niet kunt creëren op een andere manier. Het neemt je mee naar een plaats waar je de normale regels achter kunt laten, naar een (innerlijke) wereld die jij creëert en waar jij verbinding mee hebt op jouw eigen manier.

Social Drumming / Gezondheids-Trommelen : Ouderen | Alzheimer | Parkinson | Speciaal Onderwijs | Verstandelijke Beperking | Lichamelijke Beperking | Depressie | Slechtzienden-Slechthorenden |

Voor meer info: lees hieronder verder. Of klik hieronder een onderwerp aan in de pagina-inhoud:

De Drum&Zang-cirkel

Een Drum&Zang-cirkel is eigenlijk een feestelijke, vrije en interactieve percussieworkshop, speciaal voor mensen met Dementie of Alzheimer, waarbij ook gezongen wordt.
De activiteit is niet gericht op prestatie, maar op gezellig samen actief bezig zijn met ritme en stem.

  • Iedereen kan deelnemen, ongeacht de ernst van hun aandoening.
  • Voor iedereen een instrument.
  • Mensen met een rolstoel (graag vooraf doorgeven) of met een lichamelijk beperking krijgen een aangepast instrument.
  • Het samen Trommelen, Drummen, Zingen, Muziekmaken en Percussie en Slagwerk spelen werken allemaal positief op de symptomen van Alzheimer of Dementie.
  • Beweging en nieuwe dingen leren stimuleren de hersen-activiteit.
  • Passieve mensen met Alzheimer kunnen bij het trommelen weer tot leven komen.
  • De deelnemers worden uit hun isolement gehaald.
  • Geen prestatie verlangd, gewoon samen plezier hebben met muziekmaken, meespelen en zingen.
  • Iedereen kan samen op eigen niveau meetrommelen en meezingen, van heel eenvoudig tot wat moeilijker.
  • Het gaat vooral om het samen-zijn en samen ervaren van het plezier door Ritme, Muziek en Zang.
  • De oefeningen en het niveau van het trommelen worden altijd aangepast aan de deelnemers in de groep.
  • Gebruikte instrumenten: djembe’s, framedrums (tambourijnen) en percussie

Het was enorm geslaagd

Alzheimer Café IJsselstein

Praktische informatie

Benodigdheden en mogelijkheden voor een Drum&Zang-cirkel / interactieve Percussieworkshop..

  • een ruimte waar een behoorlijk geluidsvolume gemaakt kan worden.
  • stoelen voor de deelnemers in een soort open (evt dubbele) kring kan zitten.
  • lengte 45, 60 of 2×30 minuten
  • Het aantal deelnemers kan tussen ongeveer de 5 en 20-30 zijn voor dementie. Exclusief begeleiders, grotere groepen mogelijk in overleg.
  • Muzikaliteit, goed ritmegevoel of ervaring niet nodig.
  • Mogelijk door heel Nederland (en België)
  • Geschikt voor bijna alle soorten groepen en locaties
  • Voor groepen mensen met Alzheimer of Dementie gelden aangepaste lagere prijzen.

Neem voor meer informatie of vragen over contact op.

Zingen

Liederen en muziek uit hun jeugd of verleden kunnen bij mensen met Alzheimer of Dementie verloren herinneringen en hersenfuncties oproepen.

In een Drum&Zang-cirkel wordt dus ook veel gezongen. Liedjes van toen, die de mensen zelf aangeven, of anders weet ik er altijd wel een heleboel die iedereen zo mee kan zingen. Één van mijn hobby’s is namelijk oude Nederlandstalige liedjes :-).

Liedjes zingen voor de mensen

Ik speel naast percussie ook accordeon en gitaar, en ik zing, en kan dus ook de liedjes of muziek die de mensen kennen of waar ze mee komen met hen samen zingen, of favoriete liedjes voor hen zingen.
Dit kan in een muzikale ochtend of middag van ± 2 uur, zodat iedereen ook persoonlijke aandacht kan krijgen


“Heel erg leuk! Ik heb tijdens de Drum&Zang-cirkel / Interactieve Perussieworkshop mensen met Alzheimer betrokken en wakker gezien, die ik anders alleen maar zie slapen.”

Multicultureel zorg en woon complex de Beukelaar, Rotterdam
workshop trommelen met alzheimer, dementie, interactieve ritme-cirkel, muziek

Meer informatie?

Meer inhoudelijke informatie en uitleg over de Drum&Zang-cirkels / Interactieve Percussieworkshops vind je op deze pagina.

Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor voor meervoudige storingen in de verstandelijke vermogens, geheugen, stemming en gedrag.
In 65% van de gevallen betreft Dementie de ziekte van Alzheimer


Goede dementiezorg kan niet zonder muziek.
Medicatiegebruik, onbegrepen gedrag en onvrijwillige zorg nemen af zodra je muziek integreert in de dagelijkse zorg.

Ziekte van Alzheimer

In Nederland lijden  260.000 mensen (in Amerika 5,3 miljoen) aan een vorm van de ziekte van Alzheimer of Dementie. Mensen die aan deze ziekte lijden verliezen geleidelijk aan de toegang tot hun herinneringen.
Muziek-luisteren, en nog beter, zelf muziek-maken kan het brein van de patiënt stimuleren, lichaamsfuncties tijdelijk herstellen en herinneringen weer boven kan halen.

Studies naar Muziek en Alzheimer / Dementie

  • Onderzoeken laten zien dat het bespelen van een instrument de kans op Alzheimer en Dementie vermindert.
    Link naar het onderzoek Playing a Musical Instrument as a Protective Factor against Dementia and Cognitive Impairment: A Population-Based Twin Study.
  • Olivier Sachs beschrijft in het boek “Musicophilia: Tales of Music and the Brain”

Documentaire “Alive Inside” over Alzheimer Patiënten en Muziek

De documentaire “Alive Inside” gaat over de kracht en het effect van muziek op Alzheimer patiënten.  Muziek uit hun verleden kan normaal niet-meer-bereikbare herinneringen uit hun hersenen naar boven halen. Een levens-veranderende film die je gezien moet hebben, met een lach en een traan ;-).

Manon heeft in verpleeghuis Marken Haven dementerenden een Ipod met hun persoonlijke muziek gegeven. “Wat er dan gebeurt lijkt wel een wonder,” volgens Manon. Ook wetenschappelijk onderzoek geeft een spectaculaire toename van levenskwaliteit aan.

Ineengekrompen, stille man komt tot leven door luisteren naar zijn favoriete muziek, en begint te praten

Quotes uit de film:

“Het is schrijnend om te horen dat 1000 euro aan maandelijkse pillen probleemloos betaald worden door de verzekering, zonder enige vraag. Maar 40 euro voor een persoonlijk muzieksysteem wat de Alzheimer patiënten weer tot leven brengt een heleboel werk met zich mee. Omdat persoonlijke muziek niet telt als een “medicinale interventie”. Zoals de bevlogen bedenker van muziek voor Alzheimer in de documentaire zegt bij 17:30: “

De échte handel zit in de pillen-fles. De reguliere gezondheids-industrie ziet de mens als een heel ingewikkelde machine, waar we met pillen aan de knoppen (van bv bloedsuiker of hartslag) kunnen draaien. We hebben medicijnen om aan de knoppen te kunnen draaien, maar we hebben niets gedaan om de hart en ziel van de patiënt te raken.”

Er is geen pil die dit kan. Een pil kan de vonk of het licht in iemand dimmen, maar het brengt het nooit naar buiten. Wat ze nodig hebben is betrokkenheid, ze hebben het nodig om te slagen in de wereld om hen heen

Link naar de video

alive inside alzheimer music
trailer van de film Alive inside

Link naar de hele aangrijpende film Alive Inside, over het effect van muziek bij Alzheimer.

Vragen?

Neem contact op met Hans Beenhakkers bij vragen, onduidelijkheden, of voor meer informatie.