Leuke muzikale activiteit voor Kerst- of Nieuwjaars-bijeenkomsten

Leuke muzikale activiteit, Feestdagen, kerstmis, nieuwjaar

Ook voor jullie feestelijke bijeenkomst rond Kerstmis, de Feestdagen of Nieuwjaar is er bij Beenhakkers Slagwerk / Trommelen.nu altijd een passende, leuke, muzikale activiteit te vinden, waar iedereen actief aan mee kan doen.

Zowel voor een bedrijf, instelling, afdeling, team, als een bijeenkomst met collega’s is er altijd wel een passende:

Continue reading “Leuke muzikale activiteit voor Kerst- of Nieuwjaars-bijeenkomsten”

Sociaal trommelen voor sociale en mentale verandering

sociaal trommelen voor sociale en mentale verandering

In tegenstelling tot bij een prestatiegerichte les, kun je bij sociaal trommelen gewoon spontaan ritmes spelen in een groep. Het uitgangspunt is dan om met elkaar samen de vreugde en plezier van muziek te ervaren. Want dat is wat de deelnemers hierbij met elkaar delen.

  • Iedereen kan op eigen niveau en manier deelnemen.
  • Samen trommelen schept als vanzelf een band.
  • Er hoeft geen geen enkele prestatie geleverd te worden.
  • Muzikale of ritmische ervaring niet belangrijk.

Sociaal trommelen ideale gelegenheid om te verbinden met mensen waar je om geeft, zoals familie en vrienden. Maar ook met mensen met wie je in een team zit of werkt.

Social Drumming / Gezondheids-Trommelen : Ouderen | Alzheimer | Parkinson | Speciaal Onderwijs | Verstandelijke Beperking | Lichamelijke Beperking | Depressie | Slechtzienden-Slechthorenden |

Continue reading “Sociaal trommelen voor sociale en mentale verandering”

“Chocola-lalala” in Daba die daba daa ipv “zo van la-lalala”

Er wordt geen “zo van la lalala” gezongen maar “chocola-lalala” in de 2e regel van het refrein van Daba die daba daa.

De tekst, muziek en dansje van dit aanstekelijke nummer is massaal onder scholen verspreid ,Bijna 1,5 miljoen leerlingen van het primair onderwijs werd echter in de week voor de Koningsspelen de aangepaste tekst “zo van la lalala” aangeleerd in het liedje “Daba die daba daa” van kinderen voor kinderen.

Continue reading ““Chocola-lalala” in Daba die daba daa ipv “zo van la-lalala””

Ik ben niet muzikaal of amuzikaal

ik ben amuzikaal - niet muzikaal

Mensen denken al snel dat ze niet muzikaal zijn, of zelfs amuzikaal. In werkelijkheid zijn de meeste mensen muzikaler dan ze zelf denken. Amuzikaliteit of Amusia komt naar schatting slechts in heel weinig gevallen in meer of mindere mate voor (minder dan 4 %).
Het is eerder bijna omgekeerd: bijna alle mensen blijken een aangeboren aanleg voor het waarnemen en waarderen van muziek te hebben.
Daarnaast denken veel mensen ten onrechte dat ze a-ritmisch zijn.

Continue reading “Ik ben niet muzikaal of amuzikaal”

Help! ik ben Aritmisch / ik kan niet in de maat spelen…

Ik ben Aritmisch - Ik kan niet in de maat spelen

Veel mensen denken dat ze aritmisch zijn als het hen niet ineens lukt om in de maat met muziek te kunnen meesspelen, trommelen of drummen. Dit kan echter verschillende oorzaken hebben, en hoeft helemaal niet persé aan jouw ritmegevoel te liggen:

1 Je bent écht niet in staat om de maat te horen (is zéér zeldzaam, dan ben je inderdaad Aritmisch ).
2 Je hoort de maat soms wel, en soms niet.
3 Je hoort de maat wel, maar het in de maat meespelen, meetikken of meetrommelen lukt niet of heel moeilijk.
3a Het met muziek meespelen, mee-tikken of mee-trommelen lukt niet om dat je armen / handen niet willen doen wat jij zou willen doen
3b Je raakt in de war door zelf meespelen meetikken of meetrommelen.

In gevallen 2, 3, 3a en 3b is het meestal heel goed mogelijk om je ritmegevoel (soms zelfs spectaculair() te verbeteren.

Continue reading “Help! ik ben Aritmisch / ik kan niet in de maat spelen…”

Entrainment en Chaos

entrainment

Entrainment is eenvoudige gezegd meebewegen. Het synchroniseren van beweging door het ritme van een ander (of iets anders) op te pakken en er in mee te gaan. Het is eigenlijk een soort van (veelal onbewust) op elkaar afstemmen, zorgen dat dingen bij elkaar passen, en een zoeken naar harmonie. Het is de tegenpool van chaos.

De voor muziek en dans belangrijkste definitie van entrainment komt uit een bepaald principe in de natuurkunde:
Wanneer twee of meer ongelijke ritmische cycli zich naast elkaar bevinden, zullen ze synchroon / gelijk gaan lopen. Dit komt doordat fysieke krachten een natuurlijke neiging hebben om stabiliteit te zoeken.

Continue reading “Entrainment en Chaos”

Ontspannen Samenzingen, Roedelzingen, Sing-along

Ontspannen samenzingen is voor mensen een echte levensbehoefte, net zoals eten, drinken en aangeraakt worden. Al sinds de oertijd zingen mensen informeel in groepen voor de gezelligheid samen.

Tegenwoordig gebeurt in een groep ontspannen samen zingen veelal alleen nog in de kerk en bij de scouting. Maar ook de “Lutjebroek (de naam van jouw stad/dorp) zingt” avonden zijn populair: Sing-Alongs of Roedelzingen. Hierbij kunnen mensen ongegeneerd (eventueel met tekst op papier of beamer, maar altijd zonder bladmuziek) meezingen met bekende nummers, ook als je niet kunt zingen of vals zingt.

Continue reading “Ontspannen Samenzingen, Roedelzingen, Sing-along”

Tips voor met je vingers knippen

tips voor met de vingers knippen, vingerknippen

Met je vingers knippen is niet voor iedereen even makkelijk. Daarom kan het in het begin dus gewoon flink oefenen zijn tot het lukt om een hoog klikkend geluid maken met 1 hand. Het lukte mijzelf eerst ook niet goed, daarom ik ben op zoek gegaan hoe ik het kon leren. Daarom hieronder uitleg over hoe je het vingerknippen of ‘finger snapping’ kunt leren, en voorbeelden en video’s. (

Continue reading “Tips voor met je vingers knippen”

Uit de maat dansen

mensen die uit de maat dansen

Het onderwerp “uit de maat dansen” komt natuurlijk voort uit het verlangen van veel mensen om IN de maat te kunnen dansen. Toch is het ook interessant en nuttig om ook dieper op het verschijnsel UIT de maat dansen in te gaan. Door beter te begrijpen en te ervaren hoe het komt dat je ‘uit de maat’ danst, kun je namelijk ook juist weer meer ‘in de maat’ gaan dansen.

Er blijken een aantal verschillende redenen te zijn waarom mensen niet in de maat kunnen dansen.

Continue reading “Uit de maat dansen”

Hebben dieren Ritmegevoel en Muzikaliteit?

hebben dieren ritmegevoel en muzikaliteit?

Je zou denken dat het eenvoudige antwoord op de vraag “hebben dieren ritmegevoel?” nee zou zijn. Maar dit blijkt toch niet zo eenvoudig te liggen. Volgens HenkJan Honing (hoogleraar muziekcognitie aan de UvA, en ook bekend van zijn medewerking aan De Wereld Draait Door) is de mens namelijk in essentie een muzikale diersoort, en waarom zou hij de enige diersoort zijn? Waarom zouden er geen andere dieren zijn die ritmegevoel hebben?

Continue reading “Hebben dieren Ritmegevoel en Muzikaliteit?”

Heb jij geen Ritmegevoel, Maatgevoel, of een slecht Gevoel voor Ritme?

Heb jij geen gevoel voor ritme of een slecht ritmegevoel?

Misschien denk jij bij sommige gelegenheden of activiteiten ook:

  • “Ik heb nu eenmaal helemaal geen gevoel voor ritme.”
  • “Iets in de maat doen lukt me gewoon niet.”
  • “Ik ga ook altijd uit de maat.”

Dan is er nu hoop voor jou!
Iedereen heeft namelijk in een zekere mate ritme, ritmegevoel en maatgevoel, al denk jij dat misschien niet van jezelf. Ritmeproblemen, een slecht maatgevoel of een slecht gevoel voor ritme hoeven vaak echter alleen maar van de stoffige zolder af gehaald te worden, en wat (soms wat meer – soms wat minder) afgestoft, gecoacht, geoefend en getraind. Ritme en ook muziek herkennen is namelijk van nature aanwezig bij iedereen. Het is net zo natuurlijk als lopen, ademen, eten en drinken (als het een beetje getraind is).

Continue reading “Heb jij geen Ritmegevoel, Maatgevoel, of een slecht Gevoel voor Ritme?”

Wat is een djembe – djembee – jembe?

Wat is een Djembe_Djembee_Jembe

Een djembé, djembe of djembee is een trommel die met touwen opgespannen is en die je met de handen bespeelt. Deze drum komt uit West-Afrika en heeft de vorm van een soort grote vaas of beker. Hij is breed van boven en smal van onderen. Bovenop is een een dun geitenvel  gespannen. Vroeger maakten ze djembe’s alleen van hout, en meestal van hardhout. Dat laatste klinkt namelijk wat harder en feller. In een djembe workshop van Beenhakkers Slagwerk worden ook voornamelijk houten djembes gebruikt.

Continue reading “Wat is een djembe – djembee – jembe?”