body percussion – lichaams percussie Energizers & Workshops

Jij bent het Ritme én het Instrument

Bij body percussion heeft iedere deelnemer uit jouw groep zijn eigen instrument zelf al bij zich, namelijk zijn eigen lichaam…. En in ieders lichaam zit bovendien ook al een heleboel Ritme: ademhaling, hartslag, dag-nacht ritme etc.
Beenhakkers Slagwerk geeft Energizers body percussion of body-drum voor alle soorten groepen, van klein tot groot.
Na een korte humoristische warming-up worden enkele verschillende manieren om het eigen lichaam te “bekloppen” geoefend. Na een aantal oefeningen gaat de groep “aan de slag” om onder begeleiding van Hans Beenhakkers een aantal eenvoudige ritmes te spelen op het eigen lichaam: lichaamspercussie.

Door deze ritmes te combineren kan de groep na een half uur samen een leuk stukje muziek spelen. Er zijn eenvoudigere en iets moeilijkere onderdelen. Hierdoor kan iedereen meedoen op zijn/haar eigen niveau. Ook de stem wordt gebruikt om ritmische geluiden te maken. Wat hierboven beschreven staat is de Energizer, bij de Happening / Workshop worden hier nog een aantal muzikale onderdelen aan toegevoegd.

Energiek en enthousiast

Percussie op je eigen lichaam is een ontzettend leuke en actieve opening, onderbreking of afsluiting van jouw bijeenkomst. Jouw groep is na afloop van de lichaams percussie energiek, enthousiast en verbonden.
Geen instrumenten of hulpmiddelen nodig. Geen opbouwtijd, meteen aan de slag en snel inzetbaar. Ondanks alle schijnbare eenvoud heeft de ervaring geleerd dat succes verzekerd. is bij deze activiteit.

Een energizer body percussion  of bodydrum in een notendop op onderstaand plaatje.

body percussion / lichaams-percussie

Energizers en Happenings / Workshops

Body-percussion kan als een korte energizer ingezet worden, of als langere Happening of Workshop. Een energizer bodypercussie kan van 10 tot 25/30 minuten duren, een Happening / Workshop van 40 tot 60 minuten. (in overleg eventueel ook langer).
Bij een Happening / Workshop komen er nog extra onderdelen bij.  De deelnemers kunnen dan bijvoorbeeld ook zelf dingen gaan bedenken, met eventueel een yell erbij. Ook kunnen er meer complexe patronen en ritmes aangeboden worden.


De trainingsdag was erg geslaagd en jouw Energizer Body-Percussion heeft daar zeker aan bij gedragen!

Enable-U, digitale integratie specialist

Meer Informatie en Uitleg Bodypercussion

Percussie-instrumenten produceren geluid wanneer je erop slaat, schraapt, wrijft of schudt om trillingen te produceren. Deze technieken kunnen ook worden toegepast op het menselijk lichaam. Het lichaam bevat ook een aantal unieke mogelijkheden, zoals het kloppen of slaan op verschillende lichaamsdelen en het gebruik van de stem om ritmes te spelen.

Body Percussion

Traditioneel zijn de vier belangrijkste lichaams percussie geluiden (in volgorde van de laagste naar het hoogst toonhoogte):
-Stomp (stamp): stampen met de voeten tegen de vloer of een resonerende ondergrond.
-Pat (pets): slaan op één of op beide bovenbenen met de handen.
-Clap (klap): in de handen klappen.
-Snap (klik): in de vingers knippen met de duim en middelvinger.

Er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld het slaan op de borst of buik, fluiten, met de handen of vingers op de wangen slaan met een open mond, te klikken met de tong, grommen en op de billen slaan.
Niet iedereen kan overigens (hoorbaar) in de vingers knippen, dus ik laat deze mogelijkheid vaak weg.

Variaties in het geluid zijn mogelijk door het veranderen van de speeltechniek. Op verschillende manieren in de handen klappen zal bijvoorbeeld de toonhoogte en klankkleur veranderen. Met de platte hand op de borst slaan geeft een ander geluid dan met de vuist.

Body percussie wordt veelvuldig gebruikt in het muziekonderwijs, vanwege de toegankelijkheid. Het menselijk lichaam is een  origineel muziekinstrument en het is het enige instrument dat iedereen vanzelf bezit. Door het lichaam op deze manier te gebruiken krijgen de deelnemers een heel directe, lijfelijke ervaring met muzikale onderdelen zoals de beat, ritme, en maat. Dit helpt bij het eigen-maken (internaliseren) van ritmische vaardigheden.
Ook bepaalde benaderingen van muziek onderwijs, zoals  Orff, Kodály en Bapne maken om deze reden veel gebruik van het lichaams-percussie of bodypercussion.

Video’s body-percussie

Op onderstaande video een mooi overzicht over verschillende vormen van body percussion en body music over de hele wereld (nb: zo moeilijk maak ik het natuurlijk niet in de energizer of happening ;-).
Nice overview of body music and body percussion around the world.

Beweeg op de beat!
Heel funky body percussie video

Interne links

verzamelpagina over bodypercussie-lichaamspercussie
leuke Body-percussie video’s
bodypercussion oefening
dijenkletsen is ook bodypercussion
extreme body-percussion video
botom-percussion video

Externe links

Body-percussie in het Engels op Wikipedia

Bewaren