Wat is Bodypercussion – Bodypercussie?

Bodypercussion, bodypercussie, of lichaamspercussie is eenvoudig gezegd ritmes maken met alleen je eigen lichaam, dus zonder instrumenten, hulpmiddelen of attributen. Een combinatie van stampen, klappen en op je lichaam slaan. Je kunt het ook BodyDrumming, Bodybeat of BodyMusic noemen.

Bodypercussion – Bodypercussie

Bodypercussion of bodypercussie is voornamelijk bekend als een middel om ritmes te kunnen spelen zonder instrumenten. Maar eigenlijk is het ook een bewegings- en dansvorm, waarbij je tijdens en ook door je bewegingen je eigen ritmische begeleidingsmuziek maakt. Bij beroemde body percussie artiesten zie je dan ook dat de bewegingen er heel vloeiend uitzien. Eigenlijk komt het ritme vaak voort uit de bewegingen (of omgekeerd). Hoe soepeler de bewegingen zijn bij body-percussie, hoe vloeiender en relaxter het gespeelde ritme klinkt. Er zijn veel verschillende vormen en varianten van body percussion die verderop besproken worden.

Groepen kunnen ook een energizer of workshop body percussion doen, waarin iedereen mee kan doen.

Geluiden bij Bodypercussion

Percussie-instrumenten produceren hun geluid wanneer ze geslagen, geschraapt, gewreven of geschud worden om trillingen te produceren. Al deze technieken kunnen ook worden toegepast op het menselijk lichaam. Het lichaam bevat ook een aantal unieke mogelijkheden, waarvan de eenvoudigste zijn: stampen met de voet, slaan met de platte hand op de dijen, buik of borst, handen klappen en vingers knippen.
Bron: Wikipedia Engels

De basisgeluiden van bodypercussie

Traditioneel zijn de vijf belangrijkste bodypercussie geluiden (in volgorde van de laagste naar de hoogste toonhoogte):
-Stomp of Stamp: stampen met de voeten tegen de vloer of een resonerende ondergrond.
– Met de vlakke hand op de borst slaan.
-Pat of Pets: slaan op één of op beide bovenbenen met de handen.
-Clap of Klap: in de handen klappen.
-Snap of Klik: met de vingers knippen met de duim en middelvinger.

bodypercussion, body percussion, body percussie, bodypercussie, bodymusic, body music, lichaams-percussie


Variaties in het geluid zijn mogelijk door het veranderen van de speeltechniek. Op verschillende manieren in de handen klappen zal bijvoorbeeld een andere toonhoogte en klankkleur geven. Met de platte hand op de borst slaan geeft een ander geluid dan met de vuist.

Er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld het slaan op de borst of buik, fluiten, met de handen of vingers op de wangen slaan met een open mond, te klikken met de tong, grommen en op de billen slaan.
Niet iedereen kan overigens (hoorbaar) in de vingers knippen, dus deze mogelijkheid wordt soms weggelaten omdat hij voor sommige mensen te moeilijk is.

Geschiedenis Bodypercussion

Body percussion of lichaamspercussie is natuurlijk niet door de moderne mens uitgevonden, maar heeft over de gehele wereld vele oorsprongen, uitingsvormen en oudere voorlopers. De eerste instrumenten van de oer-mensen waren stenen of stokken die ze tegen elkaar sloegen, of boomstammen die ze uitholden. Daarvoor gromden, zongen en dansten ze al rond het kampvuur, zichzelf begeleidend met klappen, stampen en ritmische geluiden die ze met hun lichaam en mond maakten. Bodymusic of Bodypercussion was de 1e vorm van muziek die de oermensen maakten.
Op enkele Polynesische eilanden in de Stille Zuidzee (waar doorgaans weinig invloeden van buitenaf komen) zijn er nog steeds inwoners die muziek maken door op hun dijen en borst te slaan

Video’s bodypercussie

Op onderstaande video een mooi overzicht over verschillende moderne vormen van bodypercussion en body music over de hele wereld.

  1. Take 1: Beweeg op de beat! Heel funky bodypercussie video.
  2. International Body Music Festival: leuk overzicht van muziek en percussie van over de hele wereld.
  3. The Percussion Show: onhaalbaar om zelf ooit te doen, maar wel leuke lichaamspercussie om naar te kijken en luisteren. Misschien op veel lage tempo, of met veel minder slagen-klappen?
  4. Tummy Talk, an Epic Drum Solo: erg grappig deze, trommelen op een sumo-worstelaar :-).
  5. Body Percussion Sounds & Rhythms les-DVD Trailer: de basisgeluiden en slagen van body percussie voorgedaan door Richard Filz.
Afspeellijst bodypercussion

Bekende Body-Percussionisten Video’s

Een YouTube afspeellijst met video’s van bekende body percussionisten. Hieronder staan de verschillende video’s op volgorde in een lijstje benoemd.

  1. Keith Terry, een over de hele wereld meest gewaardeerde en briljante body-percussionist uit California USA. Eén van de pioniers en oprichter van het International Body Music Festival (IBMF).
  2. Peter Stavrum Nielsen of Pete uit Denemarken. Zat bij Stomp en is afgestudeerd drummer.
  3. Barbatuques, een groep uit Brazilië, combinatie van body percussie met vocale percussie en ook zang.
  4. Stomp!, de wereldberoemde theatergroep, brengt in theaters een combinatie brengt van body-percussion en trash-percussion (ritme met gebruiksvoorwerpen).
  5. Mayumana, een bekende Israelische theatergoep uit Tel Aviv, die dans, zingen en (body) percussie combineren.
Bekende Body-Percussionisten

Bekendere vormen van Bodypercussion

Er zijn een aantal dans- en muziekvormen die veel van body-percussion weg hebben, zogenaamde “lookalikes.” Waarschijnlijk ken je (enkele van) deze hieronder wel.

Tapdansen

Tapdansen, bekend geworden door Fred Astaire in de Hollywood-film in de jaren. Een mengeling van Stepdance, Clogdance (door Engelse immigranten meegenomen naar Amerika) en Afrikaanse dansen. Ontstaan halverwege de 19e eeuw bij de opkomst van de Minstrel Shows in America. Bij Tapdansen worden alleen de voeten gebruikt.

Stepdance

De Ierse Stepdance, een soort tapdance met de armen langs het lichaam. Bekend geworden door de theatervoorstelling Riverdance.

Dijenkletsen

Dijenkletsen of Schuhplattler, waar er tijden het dansen als springend op de benen en schoenen geslagen wordt met de handen. Ook wordt er bij het Dijenkletsen geklapt, gestampt en op de grond geslagen.

Flamenco Handen Klappen – Palmas

Bij Flamenco wordt er met de handen (palmas) geklapt en met de hakken gestampt door de dansers en danseressen. Daar is het ook een echt instrument. Soms klappen meerdere mensen tegen elkaar in, wat klinkt als complexe ritmes.
Vergelijkbaar klappen komt voor in Gamelan muziek uit Java – Indonesië, daar heet het Keplok.
Bij de bekende en eenvoudigere Sevillanas is het zelfs onderdeel van de dans om mee te handenklappen.

palmas, klappen, flamenco, body, music, percussion, percussie

Andere bekende vormen bodypercussie

  • Human Beatbox, met je stem een drumstel, drumcomputer, percussie of hewoon een ritme nadoen.
  • Gorilla’s en Chimpansees roffelen op hun borst om indruk te maken (jezelf op de borst slaan :-).
  • En de klompendans uit Nederland is natuurlijk ook een soort rudimentaire body percussie op de vloer.

……..of reageer onder dit artikel.


Onbekendere vormen bodypercussion

Vocale Percussie (vocal percussion)

Bij Vocale Percussie (of vocal percussion) worden met stemgeluiden percussie- en drum-instrumenten nagedaan. Voorbeelden van geluiden die goed werken bij stem-percussie zijn bijvoorbeeld: toem, doem, die, da, pa, boem, ta, tsji, tie. Meestal beginnen de geluiden met een scherpe medeklinker, gevolgd door een korte of lange klinker.

Wikipedia (Engels) over vocal percusssion of stempercussie.

Vocale percussie

Kannakol is een Zuid-Indiase soort vocale percussietaal die geoptimaliseerd is om ritmes zo goed en snel mogelijk mee te kunnen spreken. Kannakol i s iets heel anders dan het Noord-Indiase ‘Tabla Bol’, wat gebruikt wordt om de slagen en vingerzettingen voor op een Tabla of Mridangam vocaal te kunnen uitdrukken.

Stepping

Stepping, een Afro-Amerikaanse stamp-dans die een combinatie is van de Zuid-Afrikaanse Gumboot Dance (met rubberlaarzen), Afrikaanse voet-dansen, en de zogenaamde Exhibition Drill (complexe marcheer patronen voor militaire parades). Bij Stepping battelen groepen (zoals bij breakdance) vaak met elkaar met body percussion en schreeuwend yellen. De speelfilm ‘Stomp the Yard” gaat grotendeels over Stepping.

Stepping uit “Stomp the Yard”

Hambone

Juba, Pattin’ Juba of Hambone, een van oorsprong Afrikaanse dans die door de slaven uit Congo naar America is meegenomen. Hambone wordt zittend gedaan en er wordt voornamelijk op de benen en de romp geslagen. Er werden zo op de plantages ritmes gespeeld op het lichaam, omdat instrumenten en drums verboden waren voor slaven.
Hambone is duidelijk 1 van de voorlopers van Body Percussion

Hambone door Steve Hickman

Gumboot

Gumboot (rubberen laarzen) is een dansstijl die ontstaan is in de goudmijnen in Zuid-Africa. De slaven daar mochten niet praten, en communiceerden met elkaar door te stampen, te klappen en op hun rubberen laarzen te slaan

Gumboot Zuid-Afrika

Roemeense Zigeuner Dans

Fascinerende uptempo dans van de zigeuners uit Roemenië. Heeft iets weg van Flamenco (dat natuurlijk ook van de zigeuners af komt) vermengd met bodypercussie. In de titel van één van de video’s wordt het een Ritme-spel genoemd. Wordt vaak begeleid met de bekende onnavolgbare, uptempo Roemeense muziek.

Zigeuner dans tijdens Roma Fest

Haka

Het Nieuw Zeelandse Rugby-team voert voorafgaande aan een wedstrijd voor de tegenstander de zgn Haka op, een traditionele Polynesische oorlogsdans zonder muziek met ritmische bewegingen.

Haka van het Nieuw Zeelandse Rugby-team bij een wedstrijd tegen Frankrijk

Overige onbekende vormen bodypercussie

  • Taketina is een combinatie van bodypercussion, spiritualiteit en therapie enkomt oorspronkelijk uit Duitsland

Video’s onbekendere vormen van Bodypercussion

  1. Armpit Music, een soort bodypercussie uit Ethiopië.a
  2. Catira is een Braziliaanse dans met veel body percussie. Cowboys met cowboylaarzen stampen klappen en zingen, onder begeleiding van een gitarist.
  3. Saman is een dans uit Indonesië waar de dansers op hun knieën zitten, zingen, klappen en op hun dijen en borst slaan. Oorspronkelijk alleen door mannen. Kijk voor de bodypercussie vanaf 4:05.
  4. Er is ook een met Saman vergelijkbare traditionele Jaroe dans uit Sumatra (kijk vanaf 1:25).
onbekende vormen van bodypercussie


Boek Bodypercussion / Bodypercussie

Een leuk en toegankelijk boek met DVD en CD om de beginselen van body percussie te leren is ‘Body Percussion Sounds and Rhythms’ van Richard Filz.

Voorkant van het boek over body percussie: body percussion sounds and rhythms
Achterkant van het boek over body percussie: body percussion sounds and rhythms

Energizer of Workshop Body-percussion

Kijk op body-percussion.nl voor informatie over een vrolijke energizer of een energieke workshop body-percussion waar iedereen aan mee kan doen, zowel in Nederland als in België.
Geschikt voor bijna alle soorten groepen en locaties.

  • Extern
  • Bodypercussion in het Engels op Wikipedia.
  • SchoolTV over bodypercussie in de klas.
  • Kijk op Youtube voor meer videos over bodypercussie.

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 Shares
Tweet
Share
Pin22
Share