Wat zijn bongo’s – bongos – bongo ?

Bongo’s – Bongos -Bongo is een Afro-Cubaans percussieinstrument bestaande uit 2 kleine trommels met een open onderkant die aan elkaar vastzitten en wat tussen de knieën bespeeld wordt.

Bongo’s

De vellen van de eerste bongo’s waren nog met kopspijkers vastgetimmerd op de houten ketels, waren lager gestemd en werden gestemd met vuur of een kaars. Tegenwoordig hebben ze een spanmechaniek zodat ze ook hoger (en makkelijker) gestemd kunnen worden. De vellen zijn dun en worden strak gespannen, zodat de bongo een hoog geluid geeft, wat door het geluid van de andere instrumenten heen snijdt.

bongo's - bongo - bongos - bongó

Geschiedenis Bongo

Bongo’s komen oorspronkelijk uit  het Oosten van Cuba (Oriente) waar ze bij de Changui muziek bespeeld werden. Ze werden later ook in de Cubaanse Son gebruikt (die in New York tot Salsa werd omgedoopt). Later werd de bongo ook in de flamenco, en daarna ook in de popmuziek gebruikt. Tegenwoordig wordt de bongo ook in Bachata muziek uit de Dominicaanse republiek gebruikt, en in allerlei soorten populaire muziek.

Hier een foto van de bongo zonder spanmechaniek zoals die in Changui gebruikt wordt door Grupo Changui uit Guantanamo (op de foto ook een marimbula).

bongo-bongos-changui


Meer over de Bongo

Enkele bekende bongoçero’s (bespelers van de bongo) zijn:
Roberto Roena (Fania All Stars)
Mongo Santamaria (ook conguero)
Many Oquendo (ook timbalero).

Her standaard ritme wat traditioneel op een bongo gespeeld wordt heet martillio, Spaan voor hamer. Rondom dit standaard ritme wordt geïmproviseerd, vaak off-beat. Deze variaties komen vaak van de solo-partij van de cubaanse rumba die daar op een quinto gespeeld wordt.

Vandaag de dag zijn in iedere muziekwinkel wel een paar bongo’s te koop. Omdat ze goedkoop zijn worden ze vaak door mensen gekocht die beginnen met trommelen. Het bespelen van deze goedkope bongo’s vereist wel een goede techniek, omdat anders je vingers zeer kunnen gaan doen van de scherpe randen onder het vel.

……..of reageer onder dit artikel.


  • Changui op Wikipedia: de 1e muziekvorm waar bongo’s in voorkwamen.
  • Bachata: hedendaagse muziekstijl uit de Dominicaanse Republiek waarin bongo’s gebruikt worden.

2 Replies to “Wat zijn bongo’s – bongos – bongo ?”

  1. Leuke uitleg, maar … ik blijf zitten met de vraag hoe (hoog) ik mijn bongo’s moet/kan stemmen?
    Klopt het dat de macho in C en de hembra in G gestemd wordt?
    Is daar een goede App voor op de iPhone te verkrijgen die aangeeft of ik de spanbout vaster of losser moet draaien?

    1. Tja, dat scheelt per bongo en per persoon. Het is ook een beetje persoonlijke smaak. Te laag klinkt niet, en te hoog kan het vel kapot gaan. Ligt ook aan de dikte van het vel. Als jij vindt dat ie goed klinkt is het goed. Draai wel altijd alle bouten tegelijk een klein stukje aan, en niet alleen maar 1, want dan wordt de spanning op het vel ongelijk en klinkt het vel minder.

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share