Wat zijn Clave’s – Claves -Clave

Clave’s zijn (of de Clave is) een slaginstrument met houten staafjes. Het zijn 2 slaghoutjes die die geluid maken doordat je ze op elkaar slaat.

Hieronder een foto van een eenvoudig paar clave’s zoals je die in de meeste muziekwinkels kunt vinden.

claves-clave

Zoals je hieronder ziet zijn er verschillende soorten clave’s. Onderstaand clave’s zijn van het merk LP. Latin Percussion (LP) is 1 van de eerste merken in Amerika die Zuid-Amerikaanse percussie instrumenten fabrieksmatig ging produceren.

clave's - claves - clave

Hoe bespeel je clave’s – claves – clave

1 stokje ligt op je ene hand.
Hou de palm van je hand naar boven, maak een vuist van deze hand, en laat dan je vingers een paar centimeter van de muis van je hand afkomen. Zo vorm je een klankkast in je hand. De ene clave leg je dan op die spleet, hij mag er niet inzakken. Afhankelijk van de dikte van de clave (er zijn verschillende maten clave’s) moet je je vingers dus verder of dichter naar je muis brengen.

bespelen van de clave - claves - clave's

Het andere stokje heb je in je andere hand vast in de ‘slaghouding”, zoals je een trommelstok of een hamer vasthoudt.

Het Ritme “de clave”

De clave is ook een ritmisch patroon, een herhalend ritme wat bijvoorbeeld in de Son, Salsa en de Cubaanse Rumba gespeeld wordt. Het ritme clave bestaat uit 2 maten, de ene maat bevat 3 slagen, en de andere 2.
Je hebt de gewone clave, de rumba clave en de 6/8 clave.

Geschiedenis clave’s – claves – clave

De clave’s komen uit Cuba. De eerste clave’s waren dikke houten pinnen / wiggen die op boten gebruikt werden om houten planken en balken bij elkaar te houden (spijkers waren te duur in die tijd). De Afrikaanse slaven, die in de haven werkten en afgesneden waren van hun instrumenten, gebruikte afgedankte pinnen om ritmes mee te slaan.

Zelf clave’s maken

Heel eenvoudig. Ga naar een ijzerwarenwinkel en probeer de hamerstelen uit.
Je moet ze wel goed in het holletje op je hand leggen natuurlijk, anders klinken ze niet.

Het beste klinken de stelen van vuistjes. Die zijn lekker dik en niet zo lang als die van een gewone hamer. Hickory hout geeft een hardere maar ook scherpere klank.

De clave in moderne muziek

Het clave patroon wordt ook gebruikt door Bo Didley in het nummer Bo Didley. Met de naam “Bo Didley beat” wordt het clave-ritme bedoeld.

Links Clave

Wikipedia English over het ritme clave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *