Wat zijn Clave’s – Claves?

Clave’s (speek uit klaves, geen “kleefs” zoals in het Engels) zijn een slaginstrument van 2 houten staafjes. Het zijn slaghoutjes die die geluid maken doordat je ze op elkaar slaat,

Ze hebben een duidelijk toonhoogte, soms het ene stokje een net iets andere toon dan het andere. De Toonhoogte wordt behalve door het soort hout ook bepaald door de lengte van de stokjes. Doordat je met je hand een klankkast onder 1 van de stokjes maakt klinken ze mooier.

Verschillende Claves

Hieronder een foto van een eenvoudig paar clave’s zoals je die in de meeste muziekwinkels kunt vinden.

claves-clave

Zoals je hieronder ziet zijn er verschillende soorten clave’s. Onderstaande zijn van het merk LP. Latin Percussion (LP) is 1 van de eerste merken in Amerika die Zuid-Amerikaanse percussie instrumenten fabrieksmatig ging produceren.

clave's - claves - clave


Hoe bespeel je clave’s

1 stokje ligt op je ene hand.
Hou de palm van je hand naar boven, maak een vuist van deze hand, en laat dan je vingers een paar centimeter van de muis van je hand afkomen. Zo vorm je een klankkast in je hand. Het stokje leg je dan op die spleet, hij mag er niet inzakken. Afhankelijk van de dikte (er zijn verschillende maten) moet je je vingers dus verder of dichter naar je muis brengen.

bespelen van de clave - claves - clave's

Het andere stokje heb je in je andere hand vast in de ‘slaghouding”, zoals je een trommelstok of een hamer vasthoudt. Je slaat ermee op het midden van het liggende stokje.

Soms is het stokje dat op je hand ligt (hembra genoemd) groter dan het stokje waar mee geslagen wordt (de macho), zoals ook bij de claves van het merk LP.

Het Ritme “de clave”

‘De clave’ is de naam voor een ritmisch patroon, een herhalend ritme wat bijvoorbeeld in de Son, Salsa en de Cubaanse Rumba gespeeld wordt. Het ritme ‘de clave’ bestaat uit 2 maten, de ene maat bevat 3 slagen, en de andere 2. In het Spaans zeggen ze: ‘ La Clave tienne la Llave” (vertaling: de klave heeft de sleutel)
Je hebt de gewone clave, de 6/8- en de rumba- clave.

Geschiedenis

De clave’s komen oorspronkelijk uit Cuba. De eerste waren dikke houten pinnen / wiggen die op boten gebruikt werden om houten planken en balken bij elkaar te houden (spijkers waren te duur in die tijd). De Afrikaanse slaven, die in de haven werkten en afgesneden waren van hun instrumenten, gebruikte afgedankte pinnen om ritmes mee te slaan.

Zelf clave’s maken

Heel eenvoudig. Ga naar een ijzerwarenwinkel en probeer de hamerstelen uit.
Je moet ze wel goed in het holletje op je hand leggen natuurlijk, anders klinken ze niet.

Het beste klinken de stelen van vuistjes. Die zijn lekker dik en niet zo lang als die van een gewone hamer. Hickory hout geeft een hardere maar ook scherpere klank.

Je kunt ook een bezemsteel in stukken zagen, of ander rondhout.

……..of reageer onder dit artikel.


De clave in moderne muziek

Het clave patroon wordt ook gebruikt door Bo Didley in het nummer Bo Didley. Met de naam “Bo Didley beat” wordt het clave-ritme bedoeld.

Wikipedia English over het ritme clave.

3 Replies to “Wat zijn Clave’s – Claves?”

  1. Ik zou denken Clavero, omdat een speler van de Conga een Conguero wordt genoemd (in het Spaans), of de bespeler van de Timbales een Timbalero. In het Nederlands bestaat het woord daarvoor niet, maar Clavist zou een goede zijn ja….

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share