Wat is een conga – conga’s – congas?

De conga of tumbadora (Cubaanse naam) is een langwerpige hoge, houten tonvormige trommel/drum.

Onderdelen van een Conga

Aan de bovenkant is een dik vel (van een rund) opgespannen, wat met de hand bespeeld wordt. Net als tonnen bestaan deze trommels uit duigen die met een metalen ring tegen elkaar gehouden worden. Tegenwoordig worden de duigen ook wel alleen maar gelijmd, of wordt de trommel gewoon van fiberglas (bijna onbreekbaar) gemaakt.

conga conga's tumbadores


Merken Conga’s

De sinds de jaren 60  worden congadrums op kleine schaal fabrieksmatig gemaakt. Eerst was dat alleen in Amerika, bv Gon Bops en Latin Percussion. Later gebeurde dat op grote schaal onder vele bekende drum-namen zoals  Meinl zoals Remo, veelal in Azië. Naast de djembé is de conga de meest bespeelde en meest bekende hand-drum.

gonbops, conga's congas, gon bops
Klassieke Gon Bops Conga’s

Vroeger moest je zoeken naar conga’s, en was Gon-Bops 1 van de weinig verkrijgbare merken. Ze zagen er erg mooi uit, rood mahonie, en zelfs op de hoes van een LP van KC & the Sunshine band staan GonBops conga’s (zie rechts op de foto hieronder).

congas, conga's, KC & the Sunshine band
Conga’s bij KC & the Sunshine Band

Tegenwoordig staan in iedere muziekzaak of muziekwinkel een aantal conga’s, dan wel van hout, dan wel van Fiberglas.

Geschiedenis Conga

Oorspronkelijk komen deze trommels uit Cuba. Daar Worden ze tumbadores genoemd. De naam komt van conga-drum, een trommel om “de conga” of “conga-line” op te spelen, een naam voor de Cubaanse comparsa (carnavals-ritme). De Cubaanse versie is weer afgeleid van de Afrikaans Makuta-trommel, die door de Afrikaanse slaven meegebracht is.
De conga-drum werd lopend bespeel, en hing aan een band op een schouder. Wordt ook Boku genoemd.

Eerst werd het vel nog op de trommel gespijkerd en met vuur verwarmd om het op te spannen, later werden er stem-mechanieken met een stalen ring en spanhaken opgezet, zodat je het vel met een steeksleutel op toon kon brengen. De verschillende formaten worden melodieus op elkaar afgestemd, zodat ze een melodietje vormen als ze samen bespeeld worden

conga's-congas - conga - conga drum

Op Cuba zijn er 3 maten (tumbadora, tred-dos en quinto, van laag naar hoog), die traditioneel afzonderlijk door 1 persoon bespeeld werden (zoals ook in Afrika gebeurt), dus 3 trommels door 3 personen. Later werden in de “musica popular” (dat betekent in Cuba de niet folkloristische muziek)  2 trommels  door 1 persoon bespeeld. In moderne bezettingen zie je er ook 3, 4 of 5 (bv bij Irakere of in de Timba).

Later zijn ze over het hele Caraïbische gebied, Amerika en Zuid-Amerika verspreid geraakt. In Amerika werd de conga in de jaren 30 ontdekt door de jazz-muzikanten, en is zo in de popmuziek terecht gekomen.
De band Santana is 1 van de eerste popgroepen die het instrument wereldwijde bekendheid gaf, door bijvoorbeeld dit nummer op Woodstock in 1969.

Santana live op Woodstock 1969

……..of reageer onder dit artikel.


Conga, Gloria Estefan Miami Sound Machine

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share