Wat is een conga – conga’s – congas?

De conga of tumbadora (Cubaanse naam) is een langwerpige hoge, houten tonvormige trommel/drum, met aan de bovenkant een dik vel (rund), wat met de hand bespeeld wordt. Net als tonnen bestaan ze uit duigen die met een metalen ring tegen elkaar gehouden worden.

conga conga's tumbadores

Tegenwoordig worden de duigen ook wel alleen maar gelijmd, of wordt de trommel gewoon van fiberglas gemaakt.  De sinds de jaren 60  worden ze op kleine schaal fabrieksmatig gemaakt, eerst in Amerika, bv Gon Bops en Latin Percussion, later op grote schaal onder vele bekende drum-namen zoals  Meinl zoals Remo, veelal in Azië.
Naast de djembé is de conga de meest bespeelde en meest bekende hand-drum.

Geschiedenis Conga

Oorspronkelijk komen deze trommels uit Cuba. Daar Worden ze tumbadores genoemd. De naam komt van conga-drum, een trommel om “de conga” of “conga-line” op te spelen, een naam voor de Cubaanse comparsa (carnavals-ritme). De Cubaanse versie is weer afgeleid van de Afrikaans Makuta-trommel, die door de Afrikaanse slaven meegebracht is.

Eerst werd het vel nog op de trommel gespijkerd en met vuur verwarmd om het op te spannen, later werden er stem-mechanieken met een stalen ring en spanhaken opgezet, zodat je het vel met een steeksleutel op toon kon brengen. De verschillende formaten worden melodieus op elkaar afgestemd, zodat ze een melodietje vormen als ze samen bespeeld worden

Op Cuba zijn er 3 maten (tumbadora, tred-dos en quinto, van laag naar hoog), die traditioneel afzonderlijk door 1 persoon bespeeld werden (zoals ook in Afrika gebeurt), dus 3 trommels door 3 personen. Later werden in de “musica popular” 2 trommels  door 1 persoon bespeeld. In moderne bezettingen zie je er ook 3, 4 of 5 (bv bij Irakere).conga's-congas - conga - conga drum

Later zijn ze over het hele Caraïbische gebied, Amerika en Zuid-Amerika verspreid geraakt, in Amerika werd de conga in de jaren 30 ontdekt door de jazz-muzikanten, en is zo in de popmuziek terecht gekomen.
De band Santana is 1 van de eerste popgroepen die het instrument wereldwijde bekendheid gaf.

Externe links over conga’s:
Beknopte pagina op Wikipedia in het Nederlands
Uitgebreidere pagina op Wikipedia English
Pagina’s op Wikipedia over “Congas” als muziek, dans , en de hit van Gloria Estefan en de Miami Sound Machine uit 1985

Conga_Gloria_Estefan_Miami_Sound_Machine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.