Wat is een darbuka – darbouka?

Een darbuka of darbouka is een Arabische trommel in de vorm van een beker of een kelk, ook wel vaastrommel genoemd. Hij heeft één enkel vel op de  brede kant en komt in veel gebieden in en rond het Midden-Oosten voor: Egypte, Noord-Afrika, Zuid-Azië, de Balkan en Oost-Europa. Deze trommel is het kenmerkende geluid wat je in Arabische en Oosterse muziek hoort.

Hoe bespeel je een Darbuka

De drum wordt zittend met de vingers bespeeld terwijl hij rust op het been of de schoot van de speler rust. Het smalle uiteinde steekt onder een arm door.

De techniek van het bespelen van een darbouka lijkt op de techniek van een frame-drum. ook en Arabisch instrument wat echter ook in andere culturen voorkomt.

Omschrijving Darbuka

Omdat deze trommel in veel regio’s, landen en streken bespeeld wordt en er ook steeds net anders uit kan zien zij  er veel verschillende namen voor deze trommel. Andere namen en schrijfwijzen zijn bijvoorbeeld darboeka, tarabuka, tarabaki, darbukka, darabukka, darabouka, debuka, derbaka, derboukka, doumbek, dumbec, dumbeg, dumbelek, Tumbak (Perzië), toemberleki of toumperleki (Griekenland), zerbaghali (Afghanistan), goblet (beker) drum, chalice (kelk) drum.

Een bespeler van dit instrument wordt een drabki genoemd. In Griekenland wordt deze drum ook Toemberleki genoemd.

De trommel kan van veel verschillende materialen gemaakt zijn, zoals aardewerk (origineel), metaal (aluminium, koper of messing) , of soms hout. Het vel was oorspronkelijk de huid van een vis. Tegenwoordig zijn de meeste vellen van plastic.


darbuka darbouka

Soms wordt de darbouka ook met 1 hand en een stok in de andere hand gespeeld.

Video Basisritmes Darbouka

Inde video hieronder worden 7 basis-ritmes voorgespeeld op de darbouka.

Beenhakkers Slagwerk gebruikt ook Darbuka’s in de Interactieve Ritmecirkels – Drumcircle-Happenings.

……..of reageer onder dit artikel.


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Shares
Tweet
Share
Pin2
Share