Muziek, trommelen, dans en gezamenlijkheid als Depressie-Medicijn

Samen Trommelen verbetert je stemming en gezondheid, juist als je zwaarmoedig bent, in de put zit, het niet meer ziet zitten, of iets heel verdrietigs hebt meegemaakt. Depressies zijn eigenlijk extreem negatieve gedachtes en gevoelens. Die hebben we allemaal wel eens.

Die gaan meestal ook weer vanzelf voorbij na een tijdje, maar soms kan dat wat hulp gebruiken.
Samen trommelen is dan een laagdrempelige vorm van heling, die soms beter werkt dan “gewoon” praten.

Voorbeeld na de Genocide in Rwanda

Vertaling van een Engelstalig Artikel, waarin iemand uit Rwanda, Afrika praat over zijn ontluisterende ervaring met hoe Westerse geestelijke gezondheidszorg met depressie om gaat. Samen muziek maken, trommelen, zingen en dansen is daar de gebruikelijke oplossing namelijk.

Je kunt je misschien voorstellen dat na de genocide in 1994 in Rwanda (bijna een miljoen mensen uitgemoord) dit tot dramatisch verdriet, somberheid en wanhoop leidde. Een van de slachtoffers vertelt over hoe de Westerse manier om hiermee om te gaan hen choqueerde.

“We hebben heel veel moeite gehad met de Westerse hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg die hier direct na de volkerenmoorden kwamen.
Ze kwamen hier, en in hun behandeling was geen buiten-in-de-zon-zijn opgenomen, waardoor je je beter begint te voelen. Er was geen muziek of getrommel om je bloed weer te laten stromen. Er werd geen belang aan gehecht of iedereen een vrije dag had genomen zodat de hele gemeenschap kon samenkomen om te proberen je op te tillen en weer tot vreugde te brengen. Er was geen erkenning dat depressie iets is wat jou overneemt, en dat eigenlijk gewoon weer kan worden losgelaten. In plaats daarvan namen ze mensen één voor één mee naar een groezelig, klein, donker kamertje, en lieten ze iedereen daar uren zitten om te praten over de slechte dingen die hen waren overkomen. We moesten hen vragen om te vertrekken. “

depressie


Samen muziek maken, trommelen, zingen en dansen kan dus wel degelijk je gezondheid en natuurlijk je stemming verbeteren.

Trommelen als medicijn tegen hersenen die in de knoop zitten.

Trommelen – Drummen is dus eigenlijk echt een medicijn, tegen depressie. Mensen voelen zich erna weer jong en vitaal, en tegelijk is het ook een soort teambuilding.

Interactieve RitmeCirkels / Drumcircle-Happenings Depressie & Gezondheid

Klik door naar Interactieve RitmeCirkels / Drumcircle-Happenings Gezondheids-Trommelen,, voor mensen met bijvoorbeeld Alzheimer en Parkinson of voor oudere mensen.


Ik heb tijdens de Drumcircle-Happening/PercussieWorkshop mensen betrokken en wakker gezien, die ik anders alleen maar zie slapen.

Zorgcomplex de Beukelaar, Rotterdam

  • Externe links
  • De website depressievereniging.nl over depressie: “Een depressie is een aandoening die de stemming en de gevoelens raakt. Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten.”
  • Wikipedia over de gruwelijke genocide in Rwanda in 1994.
    Tijdens de Rwandese genocide werden naar schatting 500.000 tot 1 miljoen Tutsi’s ( 70% van de totale bevolkingsgroep) en gematigde Hutu’s in een periode van 100 dagen vermoord.

Reactie, Opmerking of Vraag:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share