Vernieuwde Djembe Workshop

 • Leer op een eenvoudige manier samen Trommelen of Drummen in de Vernieuwde Djembe Workshop 2.0 / Interactieve Ritmecirkel
 • Iedereen kan meteen meedoen.
 • Ervaring of goed ritmegevoel zijn niet belangrijk.
 • Gezellig Samen muziek maken zonder ingewikkelde uitleg.
 • Veel plezier, fun en lachen.

In een vernieuwde Djembe Workshop gaat het vooral om het op een ontspannen manier ervaren van het samen spelen van ritmes. Er worden geen voorgekauwde ritmes ingestudeerd, maar iedereen is vrij om te spelen wat hij wil en wat hij kan. Dit gebeurt door middel van het principe van een Interactieve Ritme-Cirkel / Drumcircle-Happening. Door middel van speciale oefeningen en games zorgt de begeleider dat iedereen doorkrijgt hoe samen muziek maken nu écht werkt.

Voor meer info: lees hieronder verder. Of klik een onderwerp aan in de onderstaande “pagina-inhoud” :

De vernieuwde Djembe Workshop

 • De Vernieuwde Djembe Workshop is mogelijk voor bijna ieder soort groep, gelegenheid of locatie.
 • Vanaf 45-60 minuten tot 2×40 minuten of langer.
 • Vanaf ± 5 personen tot een paar honderd.
 • Inhoud wordt aangepast aan het nivo van de groep.
 • De Djembe Workshops gaan volgens de principes van een Drumcircle-Happening / Interactieve Ritme Cirkel.

Inhoud van een Vernieuwde Djembe Workshop

 • Ter voorbereiding van de vernieuwde Djembe Workshop doet de groep een aantal oefeningen en spelletjes om het samenspelen en naar elkaar luisteren te oefenen.
 • De deelnemers zijn de grootste tijd vrij om te spelen wat ze zelf willen.
 • De begeleider zorgt ervoor dat iedereen op elkaar let, rekening houdt met elkaar, en ook daadwerkelijk “samen-speelt”.
 • Ieder kan meedoen op eigen nivo en op eigen manier.
 • De begeleider volgt de deelnemers en de groep, zodat de inhoud steeds aansluit bij waar de groep op dat moment is.
 • Leeftijd, fysieke gesteldheid of muzikale ervaring zijn niet belangrijk.
djembe workshop, workshops djembee, speel op een djembe

Bij grote groepen worden naast djembé’s ook andere instrumenten gebruikt.
Trommelen in een vernieuwde Djembe Workshop is mogelijk voor werkelijk alle soorten groepen. Bijvoorbeeld voor Scholen, Bedrijven en Trainingen, Kinderen, Ouderen en Feesten. Maar ook voor groepen mensen met een Lichamelijke beperking, Verstandelijke beperking en voor Slechtzienden en Slechthorenden.


“Het was zeer geslaagd en iedereen heeft ontzettend veel plezier gehad bij jouw vernieuwde Djembe Workshop. Ik ook trouwens. De humoristische wijze waarop je deelnemers tegemoet treedt, is erg aansprekend!”

Arbo & Milieudienst Universiteit Utrecht

Meer informatie over de inhoud van de vernieuwde Djembe Workshop lees je bij Interactieve Ritme Cirkel / Drumcircle-Happening . Volgens dit principe wordt de vernieuwde Djembe Workshop namelijk begeleid.


Hieronder lees je meer informatie over het instrument Djembe zelf, die gebruikt wordt in de Djembe Workshop

Wat is een Djembe Djembee Jembe? Djembe

Wat is een Djembe – Djembee – Jembe?

Een djembé, djembe of djembee is een met touwen opgespannen trommel die je met de handen bespeelt. De drum komt uit West-Afrika en heeft de vorm van een soort vaas of beker. Hij is breed van boven en smal van onder. Bovenop is een een dun geitenvel  gespannen. Vroeger maakten ze djembes alleen van hout, meestal van hardhout. Dat laatste klinkt namelijk wat harder en feller. In een djembe workshop van Beenhakkers Slagwerk worden ook voornamelijk houten djembes gebruikt.

djembe van hout, hardhout mali

De laatste jaren  zijn djembees enorm populair geworden en worden wereldwijd bespeeld. Dit komt doordat het een trommel is waar ook met een beperkte techniek al een goed geluid uit te halen valt.  Ook fabrikanten van drums maken tegenwoordig fabrieksmatig djembés, vaak van kunststof of onbreekbaar en temperatuurs-bestendig fiberglas. Deze kunnen bedrukt zijn met fleurige patronen waardoor ze aantrekkelijker voor het oog zijn. Aangezien ze vaak mechanische stem-mechanieken hebben, zijn ze gemakkelijker te stemmen.

djembe - djembee - fiber - fiberglass

Geschiedenis van de Djembee

Oorspronkelijk komen de djembés uit Mali en Guinee (in het Westen van Afrika) , en werden bespeeld door het Malinke volk. Ze worden nu ook in Ivoorkust, Senegal, Mali, Burkina Faso, Gambia, en andere landen in West-Afrika gemaakt en verkocht, voornamelijk aan toeristen .

In Afrika heeft ieder land of iedere regio zijn eigen soort en vorm trommels. In Ghana heb je bv de Ewe-drums. Je hebt daar ook de bekende talking drums van de Ashanti (die ook in het buurlanden Mali en Nigeria voorkomen).

De Djembe is voor het eerst onder de aandacht van Westers publiek gekomen door de Nationale Balletten van Guinee die in de jaren 50 door Europa toerden. In hun voorstellingen combineerden deze balletten gebruiken en rituelen van verschillende etnische groepen. Met verschillende ritmes en dansen afkomstig van wijd uiteenlopende spirituele achtergronden maakten ze 1 grote voorstelling. De president van Guinee wilde daarmee vreemd genoeg juist de rituelen demystificeren en het “bijgeloof” terugdringen. In de jaren 60 kregen ook Ivoorkust, Mali en Senegal hun Nationale Ballet, elk met hun eigen politieke agenda helaas. Later emigreerden leden van diverse nationale balletten naar Amerika en Europa en gingen daar les geven.

Het bespelen van een Djembe

Je kunt een Djembe zowel zittend als staand bespelen. Je houdt hem dan tussen de knieën vast, met de onderkant op de grond, iets naar voren gekanteld. Staand hangt hij aan een lange band die kruist over de schouders van de bespeler.

De 3 basisklanken (slagen) die je op een djembe kunt spelen zijn:
1 De bas, met de vlakke hand in het midden slaan.
2 Een (open) toon, met de volle vingers tegen elkaar aan de rand slaan.
3 Slap (spreek uit slep), met de vingers licht gebogen in een kommetje iets over de rand slaan (tussen slap en bas in) In het Frans het deze slag “claqué”.

Bij een Djembe Workshop van Beenhakkers Slagwerk worden alleen de bas en de (open) toon slagen gebruikt. Daardoor kan iedereen op een eenvoudige manier meespelen.

Het geluid dat een djembee produceert ligt tussen de 65–1000 Hz.
Hier een voorbeeld van het geluid van een djembe .

Tradities

Traditioneel bespelen in Afrika alleen mannen de Djembe. Een traditioneel djembe-ensemble bestaat behalve uit djembe’s ook nog uit  2 of 3  Dun-duns of Dununs. Deze heten sangban midden, dundunba bas and kenkeni kensedeni hoog). Bovendien hoort er ook een bel bij, en soms een shekere. Ook zijn er meerdere djembe’s in een ensemble voor de verschillende begeleidings-partijen. De hoogste djembe praat door de begeleiding van de lagere trommels heen met solo-frases of solo-zinnen.

Bij een djembe workshop van Beenhakkers Slagwerk wordt de Djembe gewoon als trommel gebruikt, los van de traditionele manieren van bespelen en traditionele ritmes. Doordat de Djembe een heel dun vel heeft kan iedereen er wel op 1 of andere manier geluid uit krijgen, ook ongeoefende spelers.

Traditioneel wordt er in Afrika niet muziek en ritme gespeeld om naar te luisteren, maar om aan deel te nemen. Bijvoorbeeld om mee te dansen, zingen, klappen of om bij te werken. Muzikanten, dansers, zangers en omstanders maken allemaal deel uit van het ensemble. Allemaal leveren ze een bijdrage aan het geheel en wisselen ook regelmatig van rol.

Enkele bekende djembé-spelers zijn Adama Dramé, Mamady Keita en de familie Camara.

Hoe stem je een Djembe

Hoe kun je het beste een Afrikaanse djembe stemmen of opspannen? Op welke manier trek je de touwen aan zodat er meer spanning op het vel komt en blijft staan. How to tune a Djembé: alle stappen van het opspannen.

1 Neem het hier rood gekleurde span-touw.
2 Leid het touw onder de 2 volgende verticale touwen door.
3 Leid het touw terug van de binnenkant naar de buitenkant.
4a Trek nu aan het rode touw.
4b Begin van een nieuwe knoop.

hoe stem je een djembe - how to tune a djembé

De meeste Djembé’s die Beenhakkers Slagwerk gebruikt bij een djembe workshop zijn bespannen met professioneel geprepareerd vel en touw. Daardoor blijven ze optimaal op spanning en toon en hoef je ze bijna nooit te stemmen.

Spelling van het woord Djembe

Je kunt het woord djembe op verschillende manieren spellen en schrijven:
Djembé, djembee, jembe  jimbe, djembeh, dzjembee of yembe. Meervoud is Djembés, Djembé’s of Djembees.