Ouderen Drum-happening / Drumcircle-workshop

Oudere mensen houden van muziek, en kunnen op oudere leeftijd vaak nog heel goed liedjes zingen of trommelen. Het gezamenlijk zingen van een (oud) liedje dat iedereen kent en eenvoudig meetrommelen of mee-slaan is voor deelnemers vaak al een unieke positieve ervaring. Er komt als vanzelf “leven  in de brouwerij” en iedereen doet enthousiast op zijn eigen manier mee.
Hierdoor  ontstaat op eenvoudige wijze als vanzelf een sterk groepsgevoel, en een gevoel van “erbij-horen”. Dit laatste is bij ouder worden of ernstige ziektes voor bewoners vaak erg belangrijk.

Zelfs wanneer allerlei lichaamsfuncties achteruitgaan blijft het gevoel voor muziek intact. Dit gedeelte van de hersenen blijft het langste actief, en kan andere delen van de hersenen stimuleren. Onderzoek toont aan dat muziek (bijvoorbeeld een Gezondheids Drum-happening / Drumcircle-workshop voor ouderen ) positieve effecten heeft op de gezondheid en op het langer actief blijven. 

Trommelen in een Drum-happening / drumcircle-workshop voor ouderen kan bijvoorbeeld bij mensen met de ziekte van Parkinson of bij Alzheimer tijdelijk de ziektebeelden verlichten of zelfs laten verdwijnen. Als praten niet meer kan bijvoorbeeld, is nog wel contact mogelijk via muziek, bewegen en zingen.
Ook bij dementerende mensen kan muziek veel losmaken en hun  weer “tot leven brengen”.
Voor mensen met een lichamelijke beperking is er altijd een manier om mee te kunnen doen, met een aangepast instrument(je) of door met een stok op de trommel te slaan. Alle ouderen kunnen zo op een leuke en creatieve manier met elkaar in contact brengen en verbinden.

In een percussieworkshop / Drum-happening voor ouderen kan iedere deelnemer op eigen niveau muziek maken, en  wordt er gezorgd dat al deze bijdrages tot een aantal leuke en eenvoudig muziekstukjes samenkomen.

Mogelijk voor alle mogelijke groepen en  locaties: zorginstelling, gehandicapten, verzorgtehuizen etc. Zowel 1-malig als als terugkerende (wekelijkse of maandelijkse) activiteit. De lengte is meestal van 45 minuten tot een uur.
Ook voor deze groepen geldt een aangepast lager tarief

Geschikt voor bijvoorbeeld: muziekochtenden, dagopvang, bewegingstherapie, festiviteiten, vieringen, feesten, jubileums, feestdagen enz.

reacties van oudere deelnemers:
Met musiceren vergeet ik voor even al mijn zorgen.
-Ik vind het prettig om muziek te maken met anderen om me heen. Hoe het dan klinkt is niet zo belangrijk.
-Het geeft me de kans mensen zoals ik te ontmoeten. En ik probeer graag nieuwe dingen.
-Ik hoorde er echt bij, daar werd ik blij van.
-Wat we allemaal niet in zo’n korte tijd gedaan en geleerd hebben!
-We hebben veel gelachen.

ouderen, bejaarden, Drum-happening voor ouderen
Voor drumcircles met ouderen gelden aangepaste (lagere) prijzen.
Neem contact op voor meer informatie!

Er bestaat zelfs een speciaal ritme-gezondheids programma: Remo Health Rhythms, waar Hans Beenhakkers ook een cursus ingevolgd heeft.

interne links percussieworkshop / Drum-happening voor ouderen

Pagina over Drum-happening / drumcircle in Parkinsons Café.
Pagina over het effect van muziek bij ziekte van Alzheimer.
Verzamelpagina Gezondheid.

Lees meer over Drumcirkels op de Verzamel-pagina Drum-happenings / drumcirkels.