Drum-Workshop

Een Drum-workshop of Djembe workshop heet bij Beenhakker Slagwerk  een DrumHappening /Drumcirkel-Workshop. Dat is eenvoudig  gezegd een soort ritmische jamsessie waaraan echt iedereen kan meedoen.

Iedereen zit in een kring met een percussie-instrument. Jij speelt een zelf-bedacht ritme wat jou makkelijk afgaat om te spelen, en dat daardoor makkelijker bij het geheel past. En dat doen de anderen ook. Er ontstaat een spontaan, gezamenlijk ritme. Een geïmproviseerd in-het-moment samenspel in vrijheid. En niemand je vertelt wat je moet spelen. Iedereen speelt zijn “eigen ding”, en toch kom je samen….

Ervaring met drummen of muzikale kennis is niet belangrijk. In een DrumHappening / Drumcircle-Workshop communiceren we met elkaar door middel van ritme. We maken contact, genieten met elkaar van het plezier van het samen-maken en van ter plekke zelf-bedachte muziek en spontaan / in-het-moment gecreëerde ritmes.
Geschikt voor alle soorten groepen en leeftijden, zowel bedrijven, scholen, instellingen als  particulieren.

drumcircle - drumhappening - drum happening

Je bent vrij in “wat” je speelt (voor beginners worden er voorbeelden gegeven wat je zou kunnen spelen), de ervaring-zelf leert je “hoe” te spelen. 

De individuele prestaties van de  deelnemers zijn niet belangrijk.  Het draait om de gezamenlijke beleving, plezier en genieten van het samenspelen.

Vrijheid

Hoe kun jij “vrij” trommelen, zonder de anderen in de weg te zitten in hún vrijheid om te trommelen wat zij willen ?

Hoe vrij kun jij zijn? Hoe vrij durf jij te zijn? In hoeverre mag jij vrij zijn van jezelf? Wat is vrijheid? In hoeverre heeft vrijheid te maken met anderen? En met in-contact-zijn met anderen?

Als een groep de ruimte en vrijheid krijgt om zelf met ideeën en initiatieven  te komen, en om zelf samen iets te creëren, dan leidt dat tot verrassende resultaten. Er ontstaat dan ook meer beleving, meer onderlinge waardering, meer voldoening, en een sterkere groepsband.

Lees meer over vrijheid op deze pagina.

Meer over DrumHappenings / Drumcircle-workshops

Wat is een Facilitator van een DrumHappening/drumcircle?
Waarom een DrumHappenings / Drumcircle?
Video’s  van DrumHappenings / Drumcircles.
Wat is een Gemeenschaps Drumcircle?
Speciale drumcircles voor  Bedrijven&Trainingen, Kinderen&Jongeren, Scholen&Onderwijs.
Ook zijn er speciale drumcircles voor Ouderen, Lichamelijke beperking en Verstandelijke beperking.

drumhappening / drumcircle-workshop, drumcircle, drum, circle

In een DrumHappening / Drumcircle-Workshop

zijn de meeste deelnemers geen muzikanten of drummers. Sommigen misschien wel. Dat maakt allemaal niet uit. Kennis van ritme, drummen, trommelen of muziek is namelijk niet nodig.
In het begin zullen een aantal mensen wellicht wat onzeker zijn. Maar al doende wordt  snel duidelijk dat ritme-spelen en muziek-maken gewoon leuk kan zijn. Als je uit het denken en naar je gevoel gaa gaat het helemaal vanzef. De DrumHappening-Drumcircle-begeleider (facilitator) begeleidt de deelnemers en de groep met oefeningen en spelletjes naar een punt waarop de groep zelfstandig ritmische muziek met elkaar kan maken en later ook met muzikale veranderingen om kunnen gaan. Al spelende wordt er (zonder veel woorden) gewerkt aan vaardigheden om jezelf in alle omstandigheden aan te passen aan de omstandigheden, en zodoende in harmonie met de anderen samen te spelen.

Praktische informatie

Tijdsduur is minimaal 45 of 60 minuten. Langere mogelijkheden zijn 2×40 of 2×55 min. In overleg 2 tot 3 uur, of een heel dagdeel.
Aantal deelnemers vanaf 10-15 tot duizend. Meer deelnemers zijn in overleg mogelijk.
Ruimte is nodig waarin iedereen min of meer in een cirkel kan zitten,  of in een aantal steeds-groter-wordende cirkels om elkaar heen.

Interne links

Lees verder op Verzamelpagina DrumHappenings / Drumcirkel-Workshops.
Achtergronden van DrumHappenings/drumcircles?`

Agenda openbare drum-happenings / drumcircle-workshops, Hilversum in 2017

NB: een DrumHappening / Drumcircle-workshop is iets totaal anders dan een Sjamanistische Drumcirkel.