Drumcircle-Happening / Percussieworkshop of Drum-Workshop

Een Drum-workshop, PercussieWorkshop of Djembe workshop wordt bij Beenhakkers Slagwerk gegeven in de vorm van een Drumcircle-Happening. Of met een ander woord een Interactieve Ritme-Cirkel. Dat is eenvoudig  gezegd een soort ritmische jamsessie waaraan echt iedereen kan meedoen op zijn / haar eigen nivo.

 • Iedereen zit in een kring met een percussie-instrument.
 • Geen les!!
 • Inleidende games en spelletjes door de facilitator om vertrouwd te raken met het instrument en elkaar en HOE te spelen (niet wat!).
 • Jij speelt jou-bekend of zelf-bedacht ritme wat jou makkelijk afgaat om te spelen, en wat voor jouw gevoel goed bij het geheel past. (en dat doen de anderen ook.)
 • Er ontstaat spontaan een gezamenlijk ritme, een geïmproviseerd in-het-moment samenspel in vrijheid.
 • Interactieve Ritme-Cirkel: wat je speelt wordt ook beïnvloed door wat de anderen in de groep spelen. En ook de Facilitator wordt beïnvloed door wat de groep speelt.
 • Niemand vertelt je wat je moet spelen. Iedereen speelt zijn “eigen spirit”, en toch kom je samen tot 1 geheel….
 • Ervaring met drummen of muzikale kennis is niet belangrijk.

 • In een Drumcircle-Happening / Interactieve Ritme-Cirkel communiceren we met elkaar door middel van ritme.
 • We maken contact, genieten met elkaar van het plezier van het samen-muziek-maken
 • Ter plekke zelf-bedachte muziek en spontaan / in-het-moment gecreëerde ritmes.
 • Geschikt voor alle soorten groepen en leeftijden
 • Zowel voor scholen, instellingen, ouderen, kinderen, mensen met beperkingen, familie- of vriendengroepen, als bedrijven.

“Nog bedankt voor de fantastische Drumcircle-Happening / Interactieve Ritme-Cirkel gisteren!!! Op kantoor is je workshop het gesprek van de dag. Iedereen heeft veel plezier gehad en de boodschap dat je pas goed kunt samenwerken als je goed naar elkaar luistert is luid en duidelijk overgekomen.
Mijn collega’s raken er niet over uitgepraat. De heren zijn nog regelmatig een solo aan ’t drummen op hun bureau :-) Het is in ieder geval een zeer geslaagde start geweest voor de nieuwe afdeling. De kou is uit de lucht en iedereen is met veel enthousiasme bezig om alles draaiende te krijgen. Nogmaals bedankt voor je Drumcircle. We vonden dat je het op een leuke, enthousiaste en humoristische wijze hebt vormgegeven.”

Waterschap Vallei & Eem

drumcircle - drumhappening - drum happening

Voor alle soorten groepen een Drumcircle-Happening / Interactieve Ritme-Cirkel

Voor werkelijk ieder soort groep is er een passende Drumcircle-Happening / Interactieve Ritme-Cirkel. Er zijn er al vele geweest voor bijvoorbeeld de volgende groepen:

Je bent in een Drumcircle-Happening / Interactieve Ritme-Cirkel vrij in “wat” je speelt (voor beginners worden er voorbeelden gegeven wat je zou kunnen spelen), de ervaring-zelf leert je “hoe” te spelen.  Daarom de toevoeging Happening bij het woord Drumcircle. Happening is een oud woord ut het Hippie-tijdperk en belichaamt het begrip vrijheid. De naam Interactieve Ritme Cirkel geeft aan dat het een collectief gebeuren is, waarin er op elkaar gereageerd wordt.

De individuele prestaties van de  deelnemers zijn niet belangrijk.  Het draait om de gezamenlijke beleving, plezier en genieten van het samenspelen.

Vrijheid

Hoe kun jij “vrij” trommelen, zonder de anderen in de weg te zitten in hún vrijheid om te trommelen wat zij willen ?

Hoe vrij kun jij zijn? Hoe vrij durf jij te zijn? In hoeverre mag jij vrij zijn van jezelf? Wat is vrijheid? In hoeverre heeft vrijheid te maken met anderen? En met in-contact-zijn met anderen?

Als een groep de ruimte en vrijheid krijgt om zelf met ideeën en initiatieven  te komen, en om zelf samen iets te creëren, dan leidt dat tot verrassende resultaten. Er ontstaat dan ook meer beleving, meer onderlinge waardering, meer voldoening, en een sterkere groepsband.

Lees meer over vrijheid op deze pagina.

drumhappening / drumcircle-workshop, drumcircle, drum, circle

In een Drumcircle-Happening / Interactieve Ritme-Cirkel

zijn de meeste deelnemers geen muzikanten of drummers. Sommigen misschien wel. Dat maakt allemaal niet uit. Kennis van ritme, drummen, trommelen of muziek is namelijk niet nodig.
In het begin zullen een aantal mensen wellicht wat onzeker zijn. Maar al doende wordt  snel duidelijk dat ritme-spelen en muziek-maken gewoon leuk kan zijn. Als je uit het denken en naar je gevoel gaa gaat het helemaal vanzelf. De Facilitator van een Drumcircle-Happening / Interactieve Ritme-Cirkel heeft een intensieve training ondergaan en is in staat om de deelnemers en de groep met oefeningen en spelletjes naar een punt te “gidsen” waarop de groep zelfstandig ritmische muziek met elkaar kan maken en later ook met muzikale veranderingen om kunnen gaan. Al spelende wordt er (zonder veel woorden) gewerkt aan vaardigheden om jezelf in alle omstandigheden aan te passen aan de omstandigheden, en zodoende in harmonie met de anderen samen te spelen.

Praktische informatie

Tijdsduur is minimaal 45 of 60 minuten. Langere mogelijkheden zijn 2×40 of 2×55 min. In overleg 2 tot 3 uur, of een heel dagdeel.
Aantal deelnemers vanaf 10-15 tot duizend. Meer deelnemers zijn in overleg mogelijk.
Ruimte is nodig waarin iedereen min of meer in een cirkel kan zitten,  of in een aantal steeds-groter-wordende cirkels om elkaar heen.

Meer info over Drumcircle-Happenings

Wat is een Facilitator van een Drumcircle-Happening/ Interactieve Ritme-Cirkel?
Waarom een Drumcircle-Happening/ Interactieve Ritme-Cirkel?
Video’s  van Drumcircle-Happening/ Interactieve Ritme-Cirkel.
Wat is een Gemeenschaps Drumcircle-Happening/ Interactieve Ritme-Cirkel?

Interne links

Lees verder op Verzamelpagina Drumcircle-Happening / PercussieWorkshop.
Achtergronden van Drumcircle-Happening/ Interactieve Ritme-Cirkel?`

Agenda openbare drum-happenings / drumcircle-workshops, Hilversum in 2017

NB: een Drumcircle-Happening / Interactieve Ritme-Cirkel is iets totaal anders dan een Sjamanistische Drumcirkel bij volle maan rond een kampvuur (ook leuk, maar wel iets totaal anders).