Energizer StemHappening (ook Online)

In een korte Energizer- Stemhappening wordt iedereen op luchtige en vanzelfsprekende wijze meegenomen door het gebruik van stem en lichaam. Met verrassende en soms hilarische oefeningen en ludieke spelletjes wordt het stemgebruik aangemoedigd, in welke vorm of manier dan ook. Kunnen-zingen of een mooie stem zijn totaal onbelangrijk. Inademen, en dan uitademen met geluid. Het maken van geluid gaat gaandeweg als vanzelf over in zingen. Laat jezelf horen!

Voor meer info: lees hieronder verder. Of klik hieronder een onderwerp aan in de pagina-inhoud:

Energizer StemHappening

Bij alle Stem-activiteiten van Beenhakkers Slagwerk  wordt je gestimuleerd om je stem te gebruiken op een ludieke, onverwachte, en verrassende manier. Ook (of vooral) voor mensen die (denken dat ze) niet kunnen zingen.
Iedereen kan meedoen, en aan het eind zingt iedereen enthousiast en voluit mee, zoals hij/zij al gebekt was. Ervaring of mooie stem onbelangrijk! Iedereen doet mee op eigen niveau!

In een korte, energieke en humoristische workshop met stem worden de deelnemers helemaal los en open gemaakt, en zijn weer lekker energiek, door het expressieve stemgebruik in combinatie met eenvoudige lichaamsoefeningen en bewegingen .

Iedereen kan meedoen, ook mensen die (denken dat ze) niet durven of kunnen zingen. Samen met elkaar kun je de barrière van terughoudenheid en “doe-maar-gewoon” doorbreken.

Uiteindelijk wil iedereen gehoord worden en zijn stem laten klinken. In een energizer stemhappening kan dat, zonder moeite, probleemloos en gezamenlijk.

Stemhappenings zijn gebaseerd op Stembevrijding.
En wat ludiekere vorm van Stembevrijding is Voetbalstadion-Zingen.

Hans is in 2013 afgestudeerd aan de opleiding tot Stembevrijder bij Jan Kortie in Amsterdam  (Ode an die Freude).

stem-happening Beenhakkers Slagwerk


Prakrische Informatie

  • Mogelijk door heel Nederland (en België)
  • Voor bijna alle soorten gelegenheden, groepen en leeftijden.
  • Goede stem of ervaring niet nodig.
  • voor een viering of een feestelijke gelegenheid, zowel zakelijk als privé.
  • Lengte van 15 tot 30 minuten (andere lengtes in overleg)
  • Een langere Stemhappenings-Workshop is mogelijk in de lengte van 60 of 2×45 minuten (uiteindelijk zullen we hierbij in een gezamenlijke samenzang eindigen)
  • Een optionele mogelijkheid is om de deelnemers (indien gewenst) uit de comfortzone te halen.

Neem voor meer informatie of vragen contact op.

Over Stembevrijding: klinken en je stem gebruiken in vrijheid

Stembevrijding is vrij geluid geven, zoals het op dat moment uitjouw komt. Stembevrijding gaat over voorbijgaan aan oordelen over je stem gebruiken en zingen, zowel van jezelf als van anderen.

Het loslaten van hoe iets zou moeten klinken of eruitzien. Voorbijgaan aan de normen en oordelen die in onze opvoeding zijn gegroeid. En daar hoef je niets voor te doen, alleen maar ademen en geluid geven.

Geen Goed of Fout, en geen Oordeel

Stembevrijding is het gebruiken van je stem zonder oordeel. Bij het woord zingen zijn er altijd een aantal mensen die zeggen: voor mij liever niet. Ze hebben (vaak op school) te horen gekregen: jij kunt niet zingen; jij zingt vals; je stem klinkt lelijk, zing maar niet mee; hou je mond maar, dan klinkt het beter; en dat soort dingen.

Bij stembevrijding gebruik je je stem op jouw unieke manier, met jouw unieke stemgeluid, wat elk moment anders kan zijn. Het enige criterium is: ben JIJ te horen in je stem. Is er te horen wie jij bent, hoe jij je voelt, wat er in jou speelt? Dat kan iemand mooi vinden klinken of lelijk, dat maakt niet uit. Mooi en lelijk zijn oordelen, bovendien verschilt per persoon wat iemand mooi of lelijk vind.

Lelijk kan ook betekenen: daar heb ik last van, dat wil ik liever niet horen (van een ander of van mezelf). Juist daarom gaat het bij stembevrijding. Alle stemgeluiden zijn welkom, vooral die je eigenlijk liever niet wil horen van jezelf. En dat kan ook een fijn geluid zijn. Misschien wil jij dát wel niet horen of weten  van jezelf.

stembevrijding, zingende vogel

Zoals een vogel ook geen ander soort vogel probeert te zijn, heb jij ook een eigen geluid waar je je niet voor hoeft te schamen :-)

Ik gebruik ook wel eens de term Stemyoga. Bij yoga gaat het ook niet om prestatie of het resultaat. Daarbij gaat het om het actief bezig-zijn,  verbinding maken met je lichaam en/of wat er binnen in jou gebeurt.

Bij stembevrijding kan iedereen zonder schaamte of gêne laten horen wat er op dat moment leeft en uitkomt. Je hoeft geen rekening te houden met anderen, gewoon inademen en bij de uitademing geluid laten komen. LATEN komen, niet forceren, en er ook niets mee doen. Zo gauw JIJ er iets mee doet wordt het gekunsteld, een trucje (om het mooi te laten klinken of juist om iets te verbloemen).

Meer Informatie?

Neem contact op met Beenhakkers Slagwerk