Entrainment

Entrainment is het synchoniseren van beweging door het ritme van een ander / iets anders op te pakken en er in mee te gaan.

De voor muziek en dans belangrijkste definitie van entrainment komt uit een bepaald principe in de natuurkunde:
Wanneer twee of meer ongelijke ritmische cycli zich naast elkaarbevinden, zullen ze synchroon / gelijk gaan lopen. Dit komt doordat fysieke krachten een natuurlijke neiging hebben om stabiliteit te zoeken.

Entrainment in muziek en dansen

In muziek zullen een (de meeste) mensen die in dezelfde ruimte trommelen, onbewust de neiging hebben om allemaal in hetzelfde tempo te gaan spelen

In dansen zullen (de meeste) mensen die in een ruimte dicht op elkaar dansen, onbewust de neiging hebben om in hetzelfde tempo te bewegen.

Murmuration bij vogels

Een murmuration is een grote zwem van honderden, duizenden of soms honderdduizenden of miljoenen spreeuwen die dicht op elkaar vliegen, en moeiteloos als 1 lichaam bewegend lijken vliegen. Ook dit een soort van bewuste entrainment. Iedere vogel heeft contact met 6 of 7 andere vogels om hem heen, en volgt hun bewegingen.

entrainment, murmeration
Een murmuration van spreeuwen

In de herfst zoeken de spreeuwen elkaar op om informatie uit te wisselen, en bescherming en warmte bij de grote groep te zoeken. Op sommige slaapplaatsen zitten ze zo dicht op elkaar als 500 per kubiek meter (en dat is heel veel).
In een video kan er dat betoverend uitzien, zoals in onderstaande video bij Geldermalsem.

Zwerm vogels bij Geldermalsen in Murmuration

Mensen kunnen ook zoiets dergelijks, maar dan is het wel ingestudeerd :-).

Gesynchroniseerd lopen competitie in Japan

Entrainment bij Parkinson

Mensen met de ziekte van Parkinson die moeilijk kunnen lopen hebben veel baat bij entrainment (zeg maar meelopen in dit geval) met iemand anders die goed kan lopen

Entrainment bij moeilijk lopende Parkinson patiënten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 Shares
Tweet
Share
Pin
Share