Wat is een Framedrum / Frame Drum

Een framedrum of frame drum (in het Nederlands een lijsttrommel) is een trommel waarvan het vel over een ring, een brede hoepel of een smalle cilinder heen is gespannen.

Omschrijving Framedrum

De diameter van het vel van een framedrum is groter dan de diepte van de trommel (bij andere trommels is dit meestal andersom. Dit betekent dat de diepte groter is dan de diameter  van het vel. Bij sommige modellen kunnen ook snaren achter het vel gespannen zijn. Ook kunnen ringen dan wel schellen aan de trommel bevestigd zijn, zoals bij een tambourijn. Je kunt framedrums met de hand of met 1 stok bespelen, en met de andere hand vasthouden.
Sommige framedrums hebben een stemmechaniek. Bij sommige andere soorten wordt daarentegen het opgerekte vel met nietjes of kopspijkers vastgemaakt. In het laatste geval kun je de drum alleen maar (hoger) stemmen door het vel te verwarmen boven vuur.

framedrum, frame-drum, bendir

Framedrums zijn één van de oudste instrumenten. Het is daarmee de allereerste drum die er ooit gemaakt is met een vel erop.
Volgens Wikipedia worden in ceremonies daarentegen grote frame-drums meestal bespeeld door mannen , en wordt de middenmaat meestal door vrouwen bespeeld.

Soorten Framedrum

Framedrums komen in verschillende plaatsen en culturen over de hele wereld voor. Enkele bekende voorbeelden zijn: de Europese tamboerijn, de Ierse Bodhrán, de Arabische Bendir en de sjamanen-trommel van de Indianen.

framedrum frame drum tambourijn
Spaanse muzikanten in Galicië op een tamboerijn


Vrouwen en Frame-Drums

In oude tijden en in Arabische landen bespelen vooral vrouwen de framedrum. De drum werd het Oude Europa tijdens rituelen gebruikt in grotten en later in de tempels. De aarde werd als Godin vereerd en vrouwen leidden de rituelen en ceremoniën. Door het ritme van de drum konden de vrouwelijke sjamanen en priesteressen in een trancestaat komen.

Ook nu zijn het vooral vrouwen die de frame-drum bespelen.

Framedrum vrouwen-orkest

Een deel van de video van een percussie-orkest uit Tehran (Iran) met veel framedrums, bestaande uit louter vrouwen, het Naerika Percussion Ensemble.
Ze spelen “This, That time; That, This earth.
Composer & conductor: Minoo Rezaii

Facebook-pagina van het Naerika Percussion Orchestra


Eenvoudige framedrums die je met de hand of een stok kunt bespelen, gebruikt Beenhakkers Slagwerk. ook in de Interactieve Ritme Cirkels .

……..of reageer onder dit artikel.


Meer informatie over framedrums op Wikipedia
Bodhrán op Wikipedia
Bendir op Wikipedia (Engels)
Tamboerijn op Wikipedia in het Engels: Tambourine

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Shares
Tweet
Share
Pin2
Share