Wat is een Framedrum / Frame Drum

Een framedrum of frame drum (in het Nederlands een lijsttrommel) is een trommel waarvan het vel over een ring, een brede hoepel of een smalle cilinder heen gespannen.

Omschrijving Framedrum

De diameter van het vel van een framedrum is groter dan de diepte van de trommel (bij andere trommels is dit meestal andersom, dwz, dat de diepte groter is dan de diameter  van het vel). Bij sommige modellen kunnen ook snaren achter het vel gespannen zijn. Ook kunnen ringen dan wel schellen aan de trommel bevestigd zijn. Framedrums  kunnen met de hand of met 1 stok bespeeld worden, en worden met de andere hand vastgehouden.
Sommige framedrums hebben een stemmechaniek, bij anderen wordt het opgerekte vel met nietjes of kopspijkers vastgemaakt. In het laatste geval kun je de framedrum alleen maar (hoger) stemmen door het vel te verwarmen boven vuur.

framedrum, frame-drum, bendir

Framedrums zijn één van de oudste instrumenten. Het is de allereerste drum die er ooit gemaakt is met een vel erop.
Volgens Wikipedia worden grote frame-drums meestal bespeeld door mannen in ceremonies, en wordt de middenmaat meestal door vrouwen bespeeld.

Soorten Framedrum

Framedrums komen in verschillende plaatsen en culturen over de hele wereld voor. Enkele bekende voorbeelden zijn: de Europese tamboerijn, de Ierse Bodhrán, de Arabische Bendir en de sjamanen-trommel van de Indianen.

framedrum frame drum tambourijn
Spaanse muzikanten in Galicië op een tamboerijn


Vrouwen en Frame-Drums

Framedrums worden in oude tijden en in Arabische landen vooral door vrouwen bespeeld. De framedrum werd het Oude Europa tijdens rituelen gebruikt in grotten en later in de tempels. De aarde werd als Godin vereerd en vrouwen leidden de rituelen en ceremoniën. Door het ritme van de framedrum konden de vrouwelijke sjamanen en priesteressen in een trancestaat komen.

Ook nu is de frame-drum nog steeds een instrument wat vooral door vrouwen bespeeld wordt.

Framedrum vrouwen-orkest

Een deel van de video van een percussie-orkest uit Tehran (Iran) met veel framedrums, bestaande uit louter vrouwen, het Naerika Percussion Ensemble.
Ze spelen “This, That time; That, This earth.
Composer & conductor: Minoo Rezaii

Facebook-pagina van het Naerika Percussion Orchestra


Eenvoudige framedrums die met de hand of een stok geslagen worden, worden ook gebruikt in de Interactieve Ritme Cirkels van Beenhakkers Slagwerk.

Meer informatie over framedrums op Wikipedia
Bodhrán op Wikipedia
Bendir op Wikipedia (Engels)
Tamboerijn op Wikipedia in het Engels: Tambourine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Shares
Tweet
Share
Pin2
Share