Geluidseffecten met leuke percussie instrumenten – sound effects

Deze pagina gaat over geluidseffecten en grappige percussie instrumenten. In het Engels heet dat een sound effect. Vroeger werden deze percussie- of geluidseffectinstrumenten gebruikt in films en hoorspelen.

Video’s instrumenten geluidseffecten

Omdat deze veelal onbekende instrumenten pas tot leven komen als je ze echt ziet en hoort, staan hieronder een aantal Youtube-video’s.

https://www.youtube.com/watch?v=68Gj_2fScWc
de Percusso, de eenhandige triangel en de Flexaton

Hieronder een video over de oorsprong van de vibra-slap, namelijk een kaak van een ezel, een quijada, charrasca, or jawbone.

Vibra Slap
vibraslap - vibra-slap - quijada

Hieronder een video waarin Gary SKvistad een aantal geluidseffect instrumenten laat horen, zoals de kokosnoten, waarmee je het geluid van lopende paarden imiteert. Ook geluiden die bij stomme films en cartoons (tekenfilms) gebruikt werden.

geluidseffect instrumenten uit de filmindustrie


Hoorspelen

Geluidseffecten uit films werden vroeger ook in hoorspellen gebruikt. Tegenwoordig wordt alles gesampled en kun je alle geluiden uit de computer of keyboard toveren. Vroeger moest ieder geluid fysiek (met een instrument, percussie of een voorwerp of zelf een speciaal gefabriceerd apparaat) nagebootst worden.

Hoorspellen werden vroeger op de radio (veelal live) uitgezonden. Ze leken op wat wij nu kennen als luisterboeken die live over de radio werden uitgezonden. Een verhaal werd met verschillende stemmen nagespeeld, en de bijbehorende geluiden werden ter plekke live gemaakt door een geluids-effect-man (of team). Vroeger gebeurde dat allemaal rond 1 enkele microfoon, zoals je op de foto’s hieronder kunt zien

hoorspel - geluidseffecten - percussie
hoorspel - opname - percussie = geluidseffecten

Andere benamingen voor een hoorspel zijn radiodrama of radiotoneel.
Engelse benamingen zijn audio drama, audio play, radio play, radio theater en audio theater.
In de jaren 50 en eerder was er nog geen TV, en zaten mensen ’s avonds thuis samen rond een radio om een hoorspel te beluisteren

Hoorspel halfuur op NPO Radio 1

Elke vrijdag- op zaterdag nacht,  net na middernacht, tussen 00;05 en 00:35 is er npog steeds een hoorspel  te beluisteren. Je kunt op deze pagina ook eerder uitgezonden hoorspellen luisteren.

Stomme Films

Stomme films zijn films zonder bijbehorend geluid. Er zat dan een pianist (of een klein orkestje) voor in de bioscoop die live bij de film muziek maakte en reageerde op wat er gebeurde op het witte doek. Hieronder een filmpje van een pianola-draaiorgel mwt ingebouwde geluidseffecten, de zogenaamde Photoplayer. Deze werd Photoplayer gebruikt bij stomme films zoals comedy capers.

……..of reageer onder dit artikel.


geluidseffecten - sound effects

Reactie, Opmerking of Vraag:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share