Geluidseffecten met leuke percussie instrumenten – sound effects

Een pagina over geluidseffecten en grappige percussie instrumenten. In het Engels heet dat een sound effect. Vroeger werden deze percussie- of geluidseffectinstrumenten gebruikt in films en hoorspelen.

Video’s instrumenten geluidseffecten

Omdat deze veelal onbekende instrumenten pas tot leven komen als je ze echt ziet en hoort, staan hieronder veelal Youtube-video’s.


Hieronder een video over de oorsprong van de vibra-slap, namelijk een kaak van een ezel, een quijada, charrasca, or jawbone.

vibraslap - vibra-slap - quijada


Hoorspellen

Geluids effecten die vroeger in films en hoorspellen gebruikt werden. Tegenwoordig wordt alles gesampled en kun je alle geluiden uit de computer of keyboard toveren. Vroeger moest ieder geluid fysiek (met een instrument, percussie of een voorwerp of zelf een speciaal gefabriceerd apparaat) nagebootst worden.

Hoorspellen werden vroeger op de radio (veelal live) uitgezonden. Het waren een soort van wat wij nu kennen als luisterboeken. Een verhaal werd met verschillende stemmen nagespeeld, en de bijbehorende geluiden werden ter plekke live gemaakt door een geluids-effect-man (of team). Vroeger gebeurde dat rond 1 enkele microfoon.

hoorspel - geluidseffecten - percussie
hoorspel - opname - percussie = geluidseffecten

Andere benamingen voor een hoorspel zijn radiodrama of radiotoneel.
Engelse benamingen zijn audio drama, audio play, radio play, radio theater en audio theater.

Stomme Films

Stomme films zijn films zonder bijbehorend geluid. Er zat dan een pianist (of een klein orkestje) voor in de bioscoop die live bij de film muziek maakte en reageerde op wat er gebeurde op het witte doek. Hieronder een filmpje van een pianola-orgel-geluidseffecten machine/instrument genaamd photoplayer. Deze werd gebruikt bij stomme films zoals comedy capers

……..of reageer onder dit artikel.


Nederlandse Wikipedia over geluids effecten

Wikipedia in het Engels over sound effects

Nederlandse Wikipedia over hoorspelen

Hoorspel halfuur op NPO Radio 1.
Elke vrijdag- op zaterdag nacht,  net na middernacht, tussen 00;05 en 00:35 is er een hoorspel  te beluisteren. Je kunt op deze pagina ook eerder uitgezonden hoorspellen luisteren.

geluidseffecten - sound effects

Reactie, Opmerking of Vraag:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share