Oorsprong en Geschiedenis Drummen en Percussie

Infotmatie over de interessante ontstaans – geschiedenis Percussie, Drummen en Drums.

Percussie, Drum en Drummen

Drum is eigenlijk gewoon het Engelse woord voor een trommel. Drummen is een Nederlands werkwoord gemaakt van dit Engelse woord.
Het werkwoord ’to drum’ vertaalt als trommelen, kloppen of rammelen.
Percussie is alles waar voornamelijk ritme op gespeeld wordt, met hand of stok. Instrumenten die ritmisch geslagen, geschraapt, gewreven of geschud worden.
Er zijn ook melodische percussie instrumenten.

In de Oertijd

Volgens wetenschappers zijn percussie-instrumenten de eerste muziekinstrumenten ter wereld. Zingen of geluiden-maken met toonhoogte en ritme was de 1e manier waarop mensen primitieve muziek maakten. Daarna volgden handen en voeten (bodypercussion), en daarna stokken, stenen en botten om tegen elkaar te slaan.
Waarschijnlijk werden deze primitieve ritmes gespeeld rond het kampvuur om de zang en het dansen kracht bij te zetten.

Drums zijn in iedere cultuur en werelddeel te vinden. De eerste percussie instrumenten waren eenvoudigweg alles wat je tegen elkaar kon slaan en geluid gaf. Hieruit ontwikkelden zich de eerste trommels rond 6000 voor Christus, en die door alle beschavingen over de hele wereld gebruikt werden.

Drummen als communicatie

Een andere historische functie van drummen is boodschappen overbrengen. Vooral in Afrika werden vroeger vooral zogenaamde spleet-trommels gebruikt om over vele kilometers in het oerwoud boodschappen door te geven. Omdat de meeste Afrikaanse talen toongevoellig zijn, kan er met toonverschil en ritme bepaalde woorden of zinnen uitgedrukt worden op een drum
Meer hierover op de pagina over talking drums.

Worksongs

Worksongs of werkliedereren is een vorm van vocale a-capella muziek die werd gezongen door Amerikaanse slaven die op het platteland werkten. Het was makkelijker en koste minder energie om te werken in een gezamenlijk ritme, en het verminderde gevoelens van verveling. Daarom werd samen een lied gezongen tijdens het werk, of een ritme gespeeld waarop gewerkt werd. Op het land werden bijvoorbeeld de bewegingen van zaaien, schoffelen en oogsten gesynchroniseerd.
Ander voorbeeld is de roeiers die in de maat roeien op het geluid van een trom in de Romeinse Galjoenen bij Asterix en Obelix.

roeien op de maat van de drum

Worksongs worden ook gezongen door gevangenen in Amerika die moeten werken.


De Heksenjacht verbant de Drum

Hoewel door de hele geschiedenis heksenjachten zijn geweest, bv in het oude Egypte of in het oude Griekenland, wordt meestal met deze tem de periode tussen de 15 en de 18 eeuw bedoeld.
Tijdens de Heksenjacht werd ook in de Westerse wereld trommelen als duivels en afgoderij bestempeld door de Katholieke kerk, en daarmee werden de trommels in de ban gedaan en werd uitgesproken ritmische muziek als ketterij gezien.
Hierdoor werd de aandacht binnen de Westerse muziek meer gelegd op melodie en harmonie, en werden ritme, drums en ritmische muziek naar de achtergrond verdrongen.

Voor wie denkt dat dit alleen maar in een ver verleden speelt: tijdens het begin van de Rock&Roll werd deze muziek en bv de heupbewegingen van Elvis door de kerk als duivels beschouwd. En tot op de dag van vandaag zijn er beschuldigingen dat als je bepaalde platen van metal-bands, Beatles etc achterstevoren afspeelt, je duivels boodschappen kunt horen.

geschiedenis drums, percussie en ritme

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 Shares
Tweet
Share
Pin
Share