Oorsprong en Geschiedenis Drums en Percussie

Over de interessante ontstaansgeschiedenis van Percussie, Hand-drummen en Drums.

Percussie, Drum en Drummen

Drum is eigenlijk gewoon het Engelse woord voor een trommel. Drummen is een Nederlands werkwoord gemaakt van dit Engelse woord.
Het werkwoord ’to drum’ vertaalt als trommelen, kloppen of rammelen.
Percussie is alles waar voornamelijk ritme op gespeeld wordt, met hand of stok. Instrumenten die ritmisch geslagen, geschraapt, gewreven of geschud worden.
Er zijn ook melodische percussie instrumenten.

Geschiedenis Drums en Percussie

Prehistorie

In de prehistorie gebruikte men simpele manieren om ritmische geluiden te produceren, zoals bijvoorbeeld:

  • In de handen klappen.
  • Op de grond stampen.
  • Op de borst slaan met vuisten (vgl chimpansees of gorilla’s)
  • 2 stenen of stokken op elkaar slaan
  • Met een stok op een ander voorwerp slaan

Geschiedenis Drums In de Oertijd

Volgens wetenschappers zijn percussie-instrumenten de eerste muziekinstrumenten ter wereld. Zingen of geluiden-maken met toonhoogte en ritme was de 1e manier waarop mensen primitieve muziek maakten, maar dat is geen instrument. Daarna volgden handen en voeten (bodypercussion), en daarna stokken, stenen en botten om tegen elkaar te slaan.
Waarschijnlijk speelden de oermensen deze primitieve ritmes rond het kampvuur om daardoor de zang en het dansen kracht bij te zetten. Ze zaten rond een vuur bij elkaar om te eten, vertelden elkaar verhalen, en zongen en dansten samen.

Drums zijn door de geschiedenis heen in iedere cultuur en werelddeel te vinden. De eerste percussie instrumenten waren eenvoudigweg alles wat je tegen elkaar kon slaan en geluid gaf. Hieruit ontwikkelden zich de eerste trommels rond 6000 voor Christus, en die door alle beschavingen over de hele wereld gebruikt werden. Door er met handen, stokken, of met een hand én een stok op te slaan kon je geluid produceren wat over lange afstanden te horen was.

Als vellen voor de eerste trommels werd gebruikt wat er voorradig was. Hoewel niemand het precies weet, beweren sommige mensen dat de eerste trommels in China en het verre Oosten voorkwamen. Het lijkt echter waarschijnlijker dat er overal ter wereld trommels gemaakt en gebruikt werden, zowel door de indianen in Noord en Zuid-Amerika, als in Africa en in Arabische landen, en door allerlei sjamanen in Noord en Oost-Europa.

Drums in West-Europa

In West-Europa hebben drums vroeger nooit echt goed voet aan de grond gekregen.
In Zuid-Europa, met de aangrenzende Afrikaanse en Arabische landen, werden drums meer gebruikt. De katholieke kerk predikte op een gegeven moment zelfs dat de drum een instrument van de duivel was. Trommelen riep immers op tot dansen, wat door de kerk ook lange tijd als ‘duivels’ gezien werd. Melodie en harmonie waren in de westerse muziek belangrijk, ritme speelde een ondergeschikte rol
In West-Europa kwamen de drums pas in gebruik na de kruistochten, nadat de Europese legers het militaire gebruik van drums van hun tegenstanders gingen kopiëren. Vanaf toen werden in Europa zowel in de volksmuziek als in klassieke orkesten drums gebruikt.

Drums als communicatie-middel

Een andere historische functie van drummen is boodschappen overbrengen. Vooral in Afrika gebruikten ze vroeger vooral zogenaamde spleet-trommels om over vele kilometers in het oerwoud boodschappen door te geven. Omdat de meeste Afrikaanse talen toongevoelig zijn, kan je met toonverschil en ritme op een drum bepaalde woorden of zinnen uitdrukken.
Meer hierover op de pagina over talking drums.

Vanaf de middeleeuwen is de drum ook gebruikt bij oorlogen en veldslagen. Daarmee konden grote groepen soldaten gelijk marcheren, en ook werden er gecodeerde boodschappen en signalen mee doorgegeven over lange afstanden

Geschiedenis drums en ritme: Worksongs

Worksongs (werkliederen) is een vorm van vocale a-capella muziek die werd gezongen door Amerikaanse slaven die op het platteland werkten. Het was makkelijker en koste minder energie om te werken in een gezamenlijk ritme, en het verminderde gevoelens van verveling. Daarom zongen ze samen een lied tijdens het werk, of speelde er iemand een ritme om op te werken. Op het land konden de gevangenen zo bijvoorbeeld de bewegingen van zaaien, schoffelen en oogsten synchroniseren. Hierdoor ging het werken gemakkelijker.
Ander voorbeeld is de roeiers die in de maat roeien op het geluid van een trom in de Romeinse Galjoenen bij Asterix en Obelix.

roeien op de maat van de drum

Gevangenen in Amerika die moeten werken zingen ook nu vaak nog vaak worksongs, vooral als ze op het platteland moeten werken.


De Heksenjacht verbant de Drum

Hoewel door de hele geschiedenis heksenjachten zijn geweest, bv in het oude Egypte of in het oude Griekenland, wordt meestal met deze term de periode tussen de 15 en de 18 eeuw bedoeld. Dit beïnvloedde ook de geschiedenis van drums.
Tijdens de Heksenjacht bestempeld de Katholieke kerk ook in de Westerse wereld trommelen als duivels en afgoderij . Daardoor deed de kerk trommels in de ban gedaan en bestempelden ze uitgesproken ritmische muziek als ketterij.
Hierdoor ligt de aandacht binnen de Westerse muziek meer op melodie en harmonie. Ook verdwenen hierdoor ritme, drums en ritmische muziek naar de achtergrond.

Voor wie denkt dat dit alleen maar in een ver verleden speelt: tijdens het begin van de Rock&Roll werd deze muziek en bv de heupbewegingen van Elvis door de kerk als duivels beschouwd. En tot op de dag van vandaag zijn er beschuldigingen dat als je bepaalde platen van metal-bands, Rolling Stones etc achterstevoren afspeelt, je duivelse boodschappen kunt horen.

Huidsoorten voor drumvellen in de geschiedenis

Voor het bespannen van de drum gebruikte men het soort huid wat voor handen was: schaapsherders speelden een drum die bespannen was met schapen-huid, vissers speelden een drum die bespannen was met een vissen-huid. Of ze werden bespannen met de huiden van dieren die gevangen en opgegeten werden, zoals herten of kalveren.
Een koeienhuid is te dik voor een “normale drum”, maar is wel eventueel geschikt voor een basdrum die met een dikke stok geslagen wordt.

Vormen van Drums

  • Cylindrische drum, een soort koker.
  • Taps toelopende drum: breed aan de ene kant, smaller aan de andere.
  • Zandlopervormige drum: met een soort van taille in het midden.
  • Frame-drums, waarbij de diameter veel groter is dan de diepte van de drum, dus ahw een platte drum met een groot vel.

……..of reageer onder dit artikel.


geschiedenis drums, percussie en ritme

Reactie, Opmerking of Vraag:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share