De 19 grootste Gezondheidsvoordelen van Trommelen / Drummen

Trommelen of hand-drummen is niet alleen leuk om te doen, het heeft ook Gezondheidsvoordelen, zeker als het in een groep samen doet

Samen trommelen in een groep

Je oefent trommelen vaak alleen, maar dat doe je meestal (ook) om uiteindelijk in een groep samen te trommelen. Trommelen is oorspronkelijk namelijk altijd bedoeld geweest als een gemeenschappelijk gebeuren, waar iedereen van de gemeenschap samen met elkaar aan mee kan doen, met meetrommelen, dansen, zingen of klappen.
Je kunt een paar gezondheidsvoordelen van trommelen (voor een deel) ook bij trommelen in je eentje ervaren, maar de meest kun je alleen volledig ervaren bij samen in een groep trommelen.

gezondheidsvoordelen drummen met handen of trommelen


De 19 grootste Gezondheidsvoordelen van Trommelen / Drummen

Hieronder staan een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen van trommelen opgesomd. Deze kunnen zowel de persoonlijke als ook de gemeenschappelijke gezondheid ten goede komen.

 1. Het vermindert spanningen, zowel onderlinge spanningen als persoonlijke spanningen. Het unieke genot van trommelen zorgt voor een basis voor fysieke en emotionele ontlading.
 2. Samen trommelen is een sociaal elixer . Het brengt mensen samen in een geweldige ervaring vol van inspiratie en verbinding.
 3. Trommelen stimuleert zelfexpressie – het is een voor iedereen toegankelijk medium van non-verbale creativiteit.
 4. Het maakt je open. Zowel open om jezelf te delen, als om anderen te ontvangen.
 5. Trommelen verbetert het immuun systeem.
 6. Het verhoogt het gevoel van eigenwaarde.
 7. Verbetert focus en geheugen.
 8. Het is een gezonde, actieve bezigheid.
 9. Trommelen stimuleert de geest.
 10. Het verbetert je stemming en maakt je vrolijk.
 11. Vermindert depressies en angsten.
 12. Trommelen haalt je uit je hoofd.
 13. Samen trommelen verbindt deelnemers op verschillende manieren.
 14. Gezamenlijk drummen bruggetjes naar andere mensen.
 15. Versterkt verbindingen.
 16. Het ontspant en vermindert Stress.
 17. Trommelen vermindert vermoeidheid
 18. Hetan verwerking van emotionele trauma’s bevorderen.
 19. Trommelen kan verslavings-gevoeligheid verminderen.

Hieronder allerlei praktische uitwerkingen en voorbeelden van het positieve effect op de gezondheid van trommelen met de handen.

Onderzoek naar Gezondheidsvoordelen van Trommelen

Bij het trommelen worden allebei de hersenhelften tegelijk geactiveerd, net zoals bij zwemmen en jongleren. Dit werkt positief op de verbindingskanalen tussen de 2 hersenhelften in het corpus callosum of de hersenbalk.
Micheal Drake zegt in zijn boek ‘The Shamanic Drum: A Guide to Sacred Drumming‘ dat drummen door de voortdurende herhaling van dezelfde geluiden de neiging van de linkerhersenhelft om alle indrukken te analyseren en te beoordelen kan remmen. En dat je daardoor meer in het moment kan zijn en je zorgen, spanningen en drukke gedachtes van je af kan zetten.

 • Linker Hersenhelft
 • Taal
 • Oorzaak en gevolg
 • Kritisch denken
 • Cijfers
 • Tijdsgevoel
 • Geheugen voor namen en Gebeurtenissen
 • Details waarnemen
 • Rechter Hersenhelft
 • Metaforen begrijpen
 • Gezichten herkennen
 • Emoties lezen en uiten
 • Werken met kleuren en beelden
 • Raden en Intuïtie gebruiken
 • Zingen en muziek spelen
 • Het geheel waarnemen
 • Ruimtelijke orientatie

Zouden drums moeten worden verkocht in apotheken?

Zouden drums moeten worden verkocht in apotheken? De gezondheids-voordelen van trommelen.
Met deze hilarische titel schrijft Christine Stevens een artikel op haar website Upbeat Drumcircles. Ze stelt dat trommels en trommelen (of drums en drummen) bijdragen aan de gezondheid en het immuun-systeem verbeteren.

apotheken
Drums in Apotheken?

……..of reageer onder dit artikel.


De trommel speelt een unieke en belangrijke rol in het toelaten van mensen om de voordelen voor de gezondheid van recreatief musiceren ervaren. Er is een reden waarom het trommelen een oud instrument van gemeenschaps- gezondheid is geweest in culturen uit Afrika , Egypte , Brazilië, Cuba en Zuid-Amerika. In al deze culturen (en vroeger ook in Europa) speelt de trommel en ritme een belangrijke rol in de spirituele praktijk, ceremonie en rituelen.

Trommelen is toegankelijk – de trommel is een gebruiksvriendelijk instrument dat iedereen kan spelen .
Drummen is onmiddellijk – het biedt een unieke leercurve , met snelle resultaten .
Het creëert een gemeenschappelijke basis voor de meest onervaren speler en deskundige tegelijk , jong en oud , gehandicapten en niet-gehandicapten .
Samen trommelen stimuleert communicatie – tussen culturen , leeftijden en handicaps .

Vitamine D – Vitamine Drum

Zelfs als we de trommel en zijn unieke bijdrage aan de culturele behoefte aan kwaliteit van leven en aansluiting begrijpen, moet het niet worden verward als een remedie. Het nemen van uw vitamines uit apotheken zal verkoudheid niet genezen. Zij zullen echter helpen het  immuun-systeem te versterken, en de gevoeligheid voor virussen te verminderen. Drummen is geen wondermiddel. Zelfs penicilline helpt niet bij ieder persoon. De trommel is niet als een pil die meteen werktHet is het proces van deelnemen dat de  verandering creëert.

Spelen met onze handen of met één stok maakt drummen meest toegankelijke muziekvormen. En toch, het cruciale element blijft de nadruk op plezier, zelfexpressie, ondersteuning en verbinding. Dit is veel belangrijker dan de vraag of mensen van blad muziek kunnen lezen, goed kunnen tellen of technische vaardigheden hebben. Ik heb bij muziektherapie juist veel mensen zonder enige kennis van specifieke ritmes of muziek,  wonderbaarlijke ritmes zien spelen.

Christine Stevens is een geregistreerd muziektherapeut en is directeur van Music Therapy en Wellness, een drum-programma van Remo, Inc

Geestelijke gezondheid trommelgroep – The Buddy Beat

“The Buddy Beat” is een trommelgroep in Paisley, Engeland. De groep is opgezet om de sociale situatie en geestelijke gezondheid te verbeteren van mensen met een geschiedenis van mentale gezondheidsproblemen.

Buddy Beat vertaalt als “maatje-ritme”. Hun zelfgemaakte documentaire heet “Keep the Beat….Our Journey in Rhythm”. De groepsleden vertellen hierin hoe hun leven gaandeweg is veranderd doordat ze aan de groep deelnamen. Ze vertellen over hun reis met het ritme. Hoe ze eerder overal buiten vielen en verloren en daardoor erg alleen waren. En allereerst over hoe muziek een positieve invloed heeft op hun welzijn en herstel.

Het is niet alleen maar “gewoon trommelen”. Kort samengevat is het een met zorg ontwikkeld model waarin de ritmische activiteiten in groepen gebruikt worden. Hiermee kunnen zelfexpressie, interactie, samenwerking, creativiteit erkenning en daardoor integratie verkend worden.
Onderzoek wijst uit dat muziek maken goed is voor je geestelijke gezondheid.

geestelijke gezondheid, mental health, buddy beat, buddybeat

Onderzoek naar voordelen voor geestelijke gezondheid
In een onderzoek namen 30 mensen deel aan een 10-week lang programma drummen / trommelen. Een aantal controlegroepen namen deel aan een aantal alternatieve sociale activiteiten. Na 6 weken waren er bij de deelnemers aan de trommelgroep een opmerkelijke daling van depressie. Ook was er een toename van de sociale weerbaarheid.  Met 10 weken waren kwamen daar verbeteringen in het omgaan met angst en geestelijk welzijn bij. Het meest opmerkelijke was dat deze veranderingen nog duidelijk aanwezig waren 3 maanden nadat het programma klaar was. Ook het immuunsysteem van de deelnemers was opmerkelijk vooruitgegaan.

Enkele uitspraken uit en over Buddy Beat
Het ritme tilt je op…
Mijn geestelijke gezondheid ging achteruit en ik was een verloren ziel….
Ik kwam uit mijn zelf-isolatie en kreeg meer zelfvertrouwen..
Het is de enige plek waar ik mezelf kan zijn…
Het gaf mij de levensvonk waar we allemaal naar op zoek zijn…
Samen trommelen werkt beter dan Prozac….


Remo D Belli als Ambassadeur van Gezondheids-Trommelen

Remo D Belli is de oprichter van het drum- en percussiemerk Remo. Hij heeft zich toegelegd om percussie-spelen en hand-drummen door alle bevolkingslagen en over de hele wereld te verspreoden, Zijn visie was: in ieder huis minstens 1 drum. Daarom heeft hij het programma Health Rhytms / Gezondheids-Trommelen ontwikkeld en is sponsor van Arthur Hulls’ Drumcircle-campagne over de hele wereld.

Zijn bedrijf staat bekend om idiot-proof Percussie-instrumenten die levenslang meegaan. Hij heeft ook het synthetische drumvel uitgevonden, en later ook synthetische vellen voor handdrums. Voor hem zelf is de rototom zijn meest geliefde uitvinding.

remo

“What Xerox is to copying machines and Kleenex is to tissue, Remo is to drumheads.”

Hij is in 2018 overleden. in de slagwerkkrant staat een mooi “in memoriam” artikel over hem. Klik hier.
Citaat hieruit: “De meeste percussie-instrumenten zijn betaalbaar, relatief gemakkelijk te bespelen én heel draagbaar. Iedereen kan percussie leren spelen en het is al snel heel erg leuk. Zeker als je met meerdere mensen samen gaat spelen. Dat roept een soort oergevoel bij mensen op. Als je het op die manier bekijkt, begrijp je dat er wereldwijd veel meer potentiële percussionisten zijn dan drummers.”

Lees hier meer over Remo Belli

Natuurgenezers, Healing en Ritme

Sjamanen, medicijnmannen en andere inheemse natuur-genezers gebruiken al duizenden jaren lang Ritme en Percussie bij hun genezings-wijzen, met een ratel / shaker (sambabal) of een Frame-drum. Ritme heeft wordt dus al heel lang bij healing gebruikt.

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share