De 15 grootste Gezondheidsvoordelen van Drummen / Trommelen

Trommelen of hand-drummen is niet alleen leuk om te doen, het heeft ook een positief effect op je gezondheid.

Samen trommelen in een groep

Je oefent trommelen vaak alleen, maar dat doe je om uiteindelijk in een groep samen te trommelen. Trommelen is oorspronkelijk namelijk altijd bedoeld geweest als een gemeenschappelijk gebeuren, waar iedereen van de gemeenschap aan mee kan doen, met meetrommelen, dansen, zingen of klappen.

gezondheidsvoordelen drummen met handen of trommelen

De 15 grootste Gezondheidsvoordelen van Trommelen / Drummen

Hieronder staan een aantal belangrijke effecten van groeps-drummen opgesomd. Deze kunnen zowel de persoonlijke als ook de gemeenschappelijke gezondheid ten goede komen.

 • Trommelen / Drummen vermindert spanningen, zowel onderlinge spanningen als persoonlijke spanningen. Het unieke genot van trommelen zorgt voor een basis voor fysieke en emotionele ontlading.
 • Is een sociaal elixer . Het brengt mensen samen in een geweldige ervaring vol van inspiratie en verbinding.
 • Stimuleert zelfexpressie – het is een voor iedereen toegankelijk medium van non-verbale creativiteit.
 • Maakt je open. Zopen om jezelf te delen als anderen te ontvangen
 • Verbetert het immuun systeem.
 • Verhoogt het gevoel van eigenwaarde.
 • Verhoogt het bewustzijn.
 • Is een gezonde, actieve bezigheid.
 • Stimuleert de geest, verhoogt onze creativiteit.
 • Maakt ons vrolijk en aan het lachen.
 • Verdrijft depressies en angsten.
 • Haalt je uit je hoofd.
 • Verbindt deelnemers op verschillende manieren.
 • Maakt bruggetjes naar andere mensen.
 • Versterkt verbindingen.

Hieronder allerlei praktische uitwerkingen en voorbeelden van het positieve effect op de gezondheid van trommelen met de handen.

Zouden drums moeten worden verkocht in apotheken?

Zouden drums moeten worden verkocht in apotheken? De gezondheids-voordelen van trommelen.
Met deze hilarische titel schrijft Christine Stevens een artikel op haar website Upbeat Drumcircles. Ze stelt dat trommels en trommelen (of drums en drummen) bijdragen aan de gezondheid en het immuun-systeem verbeteren.

apotheken

De trommel speelt een unieke en belangrijke rol in het toelaten van mensen om de voordelen voor de gezondheid van recreatief musiceren ervaren. Er is een reden waarom het trommelen een oud instrument van gemeenschaps- gezondheid is geweest in culturen uit Afrika , Egypte , Brazilië, Cuba en Zuid-Amerika. In al deze culturen (en vroeger ook in Europa) speelt de trommel en ritme een belangrijke rol in de spirituele praktijk, ceremonie en rituelen.

Drummen is toegankelijk – de trommel is een gebruiksvriendelijk instrument dat iedereen kan spelen .
Drummen is onmiddellijk – het biedt een unieke leercurve , met snelle resultaten .
Drummen creëert een gemeenschappelijke basis voor de meest onervaren speler en deskundige tegelijk , jong en oud , gehandicapten en niet-gehandicapten .
Drummen stimuleert communicatie – tussen culturen , leeftijden en handicaps .

Vitamine D – Vitamine Drum

Zelfs als we de trommel en zijn unieke bijdrage aan de culturele behoefte aan kwaliteit van leven en aansluiting begrijpen, moet het niet worden verward als een remedie. Het nemen van uw vitamines uit apotheken zal verkoudheid niet genezen. Zij zullen echter helpen het  immuun-systeem te versterken, en de gevoeligheid voor virussen te verminderen. Drummen is geen wondermiddel. Zelfs penicilline helpt niet bij ieder persoon. De trommel is niet als een pil die meteen werktHet is het proces van deelnemen dat de  verandering creëert.

Spelen met onze handen of met één stok maakt drummen meest toegankelijke muziekvormen. En toch, het cruciale element blijft de nadruk op plezier, zelfexpressie, ondersteuning en verbinding. Dit is veel belangrijker dan de vraag of mensen van blad muziek kunnen lezen, goed kunnen tellen of technische vaardigheden hebben. Ik heb bij muziektherapie juist veel mensen zonder enige kennis van specifieke ritmes of muziek,  wonderbaarlijke ritmes zien spelen.

Christine Stevens is een geregistreerd muziektherapeut en is directeur van Music Therapy en Wellness, een drum-programma van Remo, Inc

Geestelijke gezondheid trommelgroep – The Buddy Beat

“The Buddy Beat” is een trommelgroep in Paisley, Engeland. De groep is opgezet om de sociale situatie en geestelijke gezondheid te verbeteren van mensen met een geschiedenis van mentale gezondheidsproblemen.

Buddy Beat vertaalt als “maatje-ritme”. Hun zelfgemaakte documentaire heet “Keep the Beat….Our Journey in Rhythm”. De groepsleden vertellen hierin hoe hun leven gaandeweg is veranderd doordat ze aan de groep deelnamen. Ze vertellen over hun reis met het ritme. Hoe ze eerder overal buiten vielen en verloren en daardoor erg alleen waren. En allereerst over hoe muziek een positieve invloed heeft op hun welzijn en herstel.

Het is niet alleen maar “gewoon trommelen”. Kort samengevat is het een met zorg ontwikkeld model waarin de ritmische activiteiten in groepen gebruikt worden. Hiermee kunnen zelfexpressie, interactie, samenwerking, creativiteit erkenning en daardoor integratie verkend worden.
Onderzoek wijst uit dat muziek maken goed is voor je geestelijke gezondheid.

geestelijke gezondheid, mental health, buddy beat, buddybeat

Onderzoek naar voordelen voor geestelijke gezondheid
In een onderzoek namen 30 mensen deel aan een 10-week lang programma drummen / trommelen. Een aantal controlegroepen namen deel aan een aantal alternatieve sociale activiteiten. Na 6 weken waren er bij de deelnemers aan de trommelgroep een opmerkelijke daling van depressie. Ook was er een toename van de sociale weerbaarheid.  Met 10 weken waren kwamen daar verbeteringen in het omgaan met angst en geestelijk welzijn bij. Het meest opmerkelijke was dat deze veranderingen nog duidelijk aanwezig waren 3 maanden nadat het programma klaar was. Ook het immuunsysteem van de deelnemers was opmerkelijk vooruitgegaan.

Enkele uitspraken uit en over Buddy Beat
Het ritme tilt je op…
Mijn geestelijke gezondheid ging achteruit en ik was een verloren ziel….
Ik kwam uit mijn zelf-isolatie en kreeg meer zelfvertrouwen..
Het is de enige plek waar ik mezelf kan zijn…
Het gaf mij de levensvonk waar we allemaal naar op zoek zijn…
Samen trommelen werkt beter dan Prozac….

Links BuddyBeat
Website van de groep thebuddybeat.co.uk.
Facebook-pagina
BuddyBeat.
Artikel over Buddy Beat op Scottish Recovery Network.

Remo D Belli als Ambassadeur van Gezondheids-Trommelen

Remo D Belli is de oprichter van het drum- en percussiemerk Remo. Hij heeft zich toegelegd om percussie-spelen en hand-drummen door alle bevolkingslagen en over de hele wereld te verspreoden, Zijn visie was: in ieder huis minstens 1 drum. Daarom heeft hij het programma Health Rhytms / Gezondheids-Trommelen ontwikkeld en is sponsor van Arthur Hulls’ Drumcircle-campagne over de hele wereld.

Zijn bedrijf staat bekend om idiot-proof Percussie-instrumenten die levenslang meegaan. Hij heeft ook het synthetische drumvel uitgevonden, en later ook synthetische vellen voor handdrums. Voor hem zelf is de rototom zijn meest geliefde uitvinding.

remo

“What Xerox is to copying machines and Kleenex is to tissue, Remo is to drumheads.”

Hij is in 2018 overleden. in de slagwerkkrant staat een mooi “in memoriam” artikel over hem. Klik hier.
Citaat hieruit: “De meeste percussie-instrumenten zijn betaalbaar, relatief gemakkelijk te bespelen én heel draagbaar. Iedereen kan percussie leren spelen en het is al snel heel erg leuk. Zeker als je met meerdere mensen samen gaat spelen. Dat roept een soort oergevoel bij mensen op. Als je het op die manier bekijkt, begrijp je dat er wereldwijd veel meer potentiële percussionisten zijn dan drummers.”

Lees hier meer over Remo Belli

Natuurgenezers en Ritme

Sjamanen, medicijnmannen en andere inheemse natuur-genezers gebruiken al duizenden jaren lang Ritme en Percussie bij hun genezings-wijzen, met een ratel / shaker (sambabal) of een Frame-drum.

Links Gezondheidsvoordelen van Drummen / Trommelen

Het originele artikel van Christine Stevens “The Health Benefits of Drumming–Should Drums be Sold in Pharmacies?” in het Engels op haar website Upbeat Drumcircles

De verschillende Workshops Trommelen en Gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *