Help! ik ben Aritmisch / ik kan niet in de maat spelen…

Veel mensen denken dat ze aritmisch zijn als het hen niet lukt om in de maat kunnen spelen, trommelen of drummen. Dit kan echter verschillende oorzaken hebben, en hoerft niet per se aan jouw ritmegevoel te liggen:

1 Je bent écht niet in staat om de maat te horen (is zéér zeldzaam, dan ben je inderdaad Aritmisch ).
2 Je hoort de maat soms wel, en soms niet.
3 Je hoort de maat wel, maar het in de maat meespelen, meetikken of meetrommelen lukt niet
3a Het in de maat meespelen, meetikken of meetrommelen lukt niet om dat je armen / handen niet willen doen wat jij zou willen doen
3b Je raakt in de war van het zelf meespelen meetikken of meetrommelen.

Voor meer info: lees hieronder verder. Of klik hieronder een onderwerp aan in de pagina-inhoud:

Je hoort de maat niet (zeldzaam)

Dit komt eigenlijk heel erg weinig voor, waarschijnlijk alleen maar bij ±2 van de 100 mensen, die écht aritmisch zijn. Deze mensen zijn écht niet in de maat spelen, hoe hard ze ook oefenen. De rest van de mensen denken dat ze aritmisch of amuzikaal zijn, omdat ze dénken dat ze niet goed in de maat te kunnen spelen. Vaak is dat gewoon een kwestie van dat ze het nooit geoefend of bijgehouden hebben.
Door eenvoudige oefeningen kun heel makkelijk beter de maat leren horen.

In deze video zie je een voorbeeld van een aritmisch iemand die écht niet in de maat kan meespelen (meeklappen): de “No Rhythm Dude”.

Je hoort de maat soms wel, en soms niet.

Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat je wel degelijk ritmische aanleg hebt (anders kon je de maat niet soms horen), maar dat het niet getraind of geoefend is. Of het kan zijn dat je in de war raakt door iets in de muziek bij bepaalde nummers..
Goede kans dat met een paar sessies ritmecoaching en/of oefenen je veel verbetering zult behalen.

Je hoort de maat wel, maar kan niet in de maat meespelen.

Dit komt wel vaker voor. Dan ben je niet aritmisch, maar is er een ander probleem waardoor je niet in staat bent het ritme wat je wél hoort, zelf uit te voeren.
Dat is dan vaak een lichamelijk of motorisch probleem. Je kunt je armen of benen bijvoorbeeld niet op het juiste moment laten uitvoeren wat jij hoort.
Of je bent niet zo goed in meerdere dingen tegelijk doen. Als je zelf mee gaat tikken/klappen/trommelen komt er namelijk een onderdeel bij, en dat kan je dan snel in de war brengen.
Hierdoor lijkt het alsof je niet in de maat kunt spelen, maar het gaat om een ongeoefende vaardigheid die je wel hebt. Regelmatig oefenen kan dit verbeteren ( en ritmecoaching natuurlijk)

Wat is “in de maat spelen”.

In de maat spelen is een veelgebruikt begrip. De maat verdeelt en organiseert muziek in samenhangende delen, vormen en patronen. Als je die vormen goed herkent (hetzij bewust, hetzij onbewust, dan kun je goed en makkelijk “in de maat spelen”.

  • Je goed aan de maat houden, niet van de maat afwijken.
  • In de maat lopen wordt soms vertaald als marcheren.

Expres niet in de maat spelen, bewust aritmisch zijn.

Dat is nog moeilijker dan je zou denken, ervan uitgaande dat je een “normaal” ritmegevoel hebt. Het blijkt dat mensen maar beperkte tijd expres of bewust niet in de maat kunnen spelen (of dansen). Onbewust wil je zelf blijkbaar toch afstemmen op de anderen of op de muziek die je hoort (je wilt in de maat zijn). Dat is een gewoonte (automatisme) die ingeslepen is en niet zomaar genegeerd kan worden.

I have no rhythm – shirt

Shirt met e tekst: ik heb geen ritmegevoel, ik kan niet zingen, en ik kan niet dansen, maar ik doe het alle drie.
I have no rhythm, I cannot sing and I cannot dance, but I do all three!

Aritmie – Medisch

Het woord Aritmie lijkt veel op Aritmisch, maar is een medische term voor een hartritmestoornis. Deze hartritmestoornis kenmerkt zich door vertraging of versnelling van het hartritme, of het onregelmatig / hortend slaan van het hart.

Een te snelle hartslag kan duizeligheid, kortademigheid of beklemming op de borstkas tot gevolg hebben. Een te langzame hartslag kan resulteren in zwartheid voor de ogen of (bijna) verlies van bewustzijn.

……..of reageer onder dit artikel.


Links voor Aritmisch en ‘niet in de maat kunnen spelen’

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share