Interactieve Ritme Cirkel / Drumcircle Happening – Trommelen.nu

Hans Beenhakkers van Beenhakkers Slagwerk / Trommelen.nu past de Interactieve RitmeCirkel –Drumcircle Happening aan aan de groep en aan de deelnemers. Plezier, muzikaliteit en creativiteit voor iedereen!

Zoek jij voor jouw groep of bijeenkomst een interactieve en dynamische Ritmische Activiteit / Workshop:

 • Waar iedereen meteen aan mee kan doen?
 • Waarin mensen écht zichzelf laten zien, en anderen zien?
 • Die ter plekke aan aan het niveau en het tempo van de groep wordt aangepast
 • Voor mensen met geen, weinig of juist met veel muzikale ervaring?
 • Waarbij mensen ervaren om op een vernieuwende wijze samen muziek te maken?
 • Met veel vrijheid en ruimte voor creativiteit en eigen inbreng van de deelnemers zelf?
 • Of wil je gewoon gezellig en ontspannen samen trommelen?
 • Begeleid op enthousiaste en ontspannen wijze en met een persoonlijk(e) contact & touch?

Voor werkelijk ieder soort groep is er een passende Interactieve RitmeCirkel / Drumcircle-Happening. Hij wordt namelijk aangepast aan het nivo van de groep en de deelnemers. Beenhakkers Slagwerk / Trommelen.nu heeft al heel veel Interactieve RitmeCirkels verzorgd voor onder andere de volgende groepen:


Energizers, Interactieve RitmeCirkels, Scholen, Bedrijven, Ouderen, Alzheimer, Parkinson, Beperkingen & Ritmecoaching

Voor meer info: lees hieronder verder. Of klik hieronder een onderwerp aan in de pagina-inhoud:

Wat maakt deze Interactieve Ritme Cirkel / Drumcircle-Happening zo speciaal?

 • Geen schoolse les of ouderwetse percussie workshop waarbij je traditionele ritmes zo goed mogelijk moet naspelen en nadoen.
 • Inleidende games en spelletjes door de facilitator om vertrouwd te raken met het instrument en elkaar en HOE te spelen (niet wat!).
 • Iedereen trommelt op zijn/haar eigen nivo. Jij speelt jou-bekend of zelf-bedacht ritme wat jou makkelijk afgaat om te spelen, en wat voor jouw gevoel goed bij het geheel past (en dat doen de anderen ook).
 • Geen “Goed of Fout”.
 • Ruimte voor Creativiteit en eigen Inbreng.
 • Er ontstaat spontaan een gezamenlijk ritme, een geïmproviseerd in-het-moment samenspel in vrijheid.
 • Interactieve RitmeCirkel: wat je speelt wordt ook beïnvloed door wat de anderen in de groep spelen. En ook de Facilitator wordt beïnvloed door wat de groep speelt.
 • De Interactieve RitmeCirkel is een doel op zich zelf, geen voorbereiding voor een presentatie of een manier om iets nieuws te leren. Het draait om ervaren en waarnemen.
 • Niemand vertelt je wat je moet spelen. Geen dictatoriale leider. Iedereen speelt zijn “eigen spirit”, en toch kom je samen tot 1 geheel…. De Groep stuurt zichzelf.
 • Ervaring met drummen of muzikale kennis is niet belangrijk.
 • Geschikt voor werkelijk alle soorten groepen en leeftijden. Zowel voor scholen, instellingen, ouderen, kinderen, mensen met beperkingen, familie- of vriendengroepen, als bedrijven.
vergelijkingstabel Interactieve Ritmecirkel / drumcircle-happening met normale percussieworkshops

“Nog bedankt voor de fantastische Interactieve Ritme Cirkel / Drumcircle-Happening gisteren!!! Op kantoor is je workshop het gesprek van de dag. Iedereen heeft veel plezier gehad en de boodschap dat je pas goed kunt samenwerken als je goed naar elkaar luistert is luid en duidelijk overgekomen.
Mijn collega’s raken er niet over uitgepraat. De heren zijn nog regelmatig een solo aan ’t drummen op hun bureau :-) Het is in ieder geval een zeer geslaagde start geweest voor de nieuwe afdeling. De kou is uit de lucht en iedereen is met veel enthousiasme bezig om alles draaiende te krijgen. Nogmaals bedankt voor je
Interactieve RitmeCirkel. We vonden dat je het op een leuke, enthousiaste en humoristische wijze hebt vormgegeven.”

Waterschap Vallei & Eem

Praktische informatie

 • Tijdsduur is minimaal 30/45 of 60 minuten. L
 • Langere mogelijkheden zijn 2×40 of 2×55 min. In overleg 2 tot 3 uur, of een heel dagdeel.
 • Aantal deelnemers vanaf 10-15 tot een paar honderd of zelfs duizend.
 • Meer deelnemers zijn in overleg mogelijk.
 • Ruimte is nodig waarin iedereen min of meer in een cirkel kan zitten,  of in een aantal steeds-groter-wordende cirkels om elkaar heen.
 • Andere opstellingen in overleg

Dynamische interactie

In een Interactieve RitmeCirkel volgt de Facilitator de deelnemers, die op hun beurt hem aan het volgen zijn. Er is dus een constante en wederzijdse interactie tussen de Begeleider / Facilitator en de deelnemers. Het is een dynamisch, levend en doorlopend veranderend gebeuren.

Interactieve RitmeCirkel

 1. Je bent vrij te spelen wat je wilt.
 2. Zolang het past is alles wat je speelt goed.
 3. Je leert vooral op elkaar te letten.
 4. Creativiteit en eigen initiatief worden breed aangemoedigd.
 5. Leren te volgen wat je eigen gevoel aangeeft.
 6. Via spelletjes en games ervaren hoe je samen en spontaan muziek kunt maken.
 7. Input van de groep bepaalt de inhoud van de sessie.
 8. Flexibele en dynamische vorm.

Traditionele Percussie Workshop

 1. Je krijgt vast patroon om te spelen.
 2. Het patroon wat je speelt is goed of fout.
 3. Je let vooral op de leider en zijn aanwijzingen.
 4. Weinig tot geen ruimte voor creativiteit en eigen initiatief van deelnemers.
 5. Follow the leader!
 6. Traditionele Patronen zo goed mogelijk instuderen en naspelen.
 7. Leraar werkt naar van tevoren bepaald eindresultaat toe.
 8. Starre, vaste vorm.

De uiterst flexibele werkvorm van de interactieve RitmeCirkel / Dynamische Percussieworkshop is geschikt voor werkelijk alle soorten groepen: bedrijven en trainingen, scholen en onderwijs, ouderen en mensen met beperkingen, kinderen, jongeren en allerlei soorten feesten of vieringen.

De inhoud van deze interactieve RitmeCirkel ontstaat grotendeels tijdens de sessie zelf en wordt voortdurend aangepast aan wat de deelnemers (kunnen en willen) spelen. De begeleider van de interactieve RitmeCirkel volgt de deelnemers, in plaats van andersom bij de Traditionele Percussieworkshop bij andere aanbieders.

Hoe werkt een Interactieve RitmeCirkel / Drumcircle-Happening?

 • In een Interactieve RitmeCirkel / Drumcircle-Happening communiceren we met elkaar door middel van ritme.
 • We maken contact, genieten met elkaar van het plezier van het samen-muziek-maken
 • Je speelt ter plekke zelf-bedachte en spontaan, in-het-moment gecreëerde ritmes.

Je bent in een Interactieve Ritme Cirkel / Drumcircle-Happening vrij in “wat” je speelt. Daarnaast worden er voor beginners ook voorbeelden gegeven wat je zou kunnen spelen). De ervaring-zelf leert je “hoe” te spelen.  Daarom de toevoeging Happening bij het woord Drumcircle. Happening is een oud woord uit het Hippie-tijdperk en belichaamt het begrip vrijheid. De naam Interactieve Ritme Cirkel geeft dan ook aan dat het een collectief gebeuren is, waarin er op elkaar gereageerd wordt.

De individuele prestaties van de  deelnemers zijn niet belangrijk.  Het draait immers om de gezamenlijke beleving, plezier en genieten van het samenspelen.

Vrijheid

Hoe kun jij “vrij” trommelen, zonder de anderen in de weg te zitten in hún vrijheid om te trommelen wat zij willen ?

Kun jij vrij zijn? Hoe vrij durf jij te zijn? In hoeverre mag jij vrij zijn van jezelf? Wat is vrijheid? In hoeverre heeft vrijheid te maken met anderen? En met in-contact-zijn met anderen?

Als een groep de ruimte en vrijheid krijgt om zelf met ideeën en initiatieven  te komen, en om zelf samen iets te creëren, dan leidt dat tot verrassende resultaten. Er ontstaat dan ook meer beleving, meer onderlinge waardering, meer voldoening, en een sterkere groepsband.

Drumcircle-Happening, vernieuwde percussieworkshop, drumcircle, drum, circle, Interactieve RitmeCirkel

In een Interactieve RitmeCirkel / Drumcircle-Happening

Vaak zijn de meeste deelnemers geen muzikanten of drummers. Sommigen misschien wel. Dat maakt echter allemaal niet uit. Kennis van ritme, drummen, trommelen of muziek is namelijk niet nodig.
In het begin zullen een aantal mensen wellicht wat onzeker zijn. Maar al doende wordt  snel duidelijk dat ritme-spelen en muziek-maken gewoon leuk kan zijn. Als je uit het denken en naar je gevoel gaa gaat het helemaal vanzelf. De Facilitator van een Drumcircle-Happening / Interactieve RitmeCirkel heeft een intensieve training ondergaan en is in staat om de deelnemers en de groep met oefeningen en spelletjes naar een punt te “gidsen” waarop de groep zelfstandig ritmische muziek met elkaar kan maken en later ook met muzikale veranderingen om kunnen gaan. Al spelende wordt er (zonder veel woorden) gewerkt aan vaardigheden om jezelf in alle omstandigheden aan te passen aan de omstandigheden, en zodoende in harmonie met de anderen samen te spelen.

drumcircle happening - interactieve ritmecirkel - moderne percussieworkshop

Meer Informatie?

Neem contact op met Beenhakkers Slagwerk

Geen Sjamanistische Drumcircle

NB: een Drumcircle-Happening / Interactieve RitmeCirkel is iets totaal anders dan een bij volle maan rond een kampvuur wegdromen op frame-drums in een Sjamanistische Drumcirkel (ook leuk, maar wel iets totaal anders).