Klappen – In de Handen Klappen

In de handen klappen is samen met de stem het oudste instrument ter wereld, omdat ze allebei “ingebouwd” zijn in ons lichaam. We hebben er niets voor nodig.

Wat deden mensen in de oertijd als ze ’s avonds in het donker bij elkaar zaten?
Juist! Verhalen vertellen. Of zingen, klappen en/of dansen.

En nog steeds als mensen samen zitten rond een vuur, wordt er vaak gezongen en in de handen geklapt bij gebrek aan instrumenten, vooral in afgelegen streken en bij primitieve culturen.

klappen - handen klappen - clap - clapping

Verschillende soorten van Klappen

Applaus is in onze cultuur de meest voorkomende manier van handenklappen, om zo waardering te laten blijken voor een prestatie, optreden, presentatie of persoon.

En bijna iedere cultuur kent het meeklappen met de muziek.
In Afrika of India is het zelf een manier waarop het publiek als het ware deel kan nemen aan het optreden, wat dan ook eigenlijk geen optreden is maar meer een uitnodiging tot deelname. Zo blijf je niet alleen toeschouwer, maar maak je al klappend ook echt deel uit van het muzikale gebeuren (dat kan overigens ook door dansen).
Dit gebeurt in het Westen bijvoorbeeld ook bij Gospel en Jazz.
Bij bepaalde soorten muziek is het “not done” om mee te klappen, zoals bijvoorbeeld bij Klassieke Muziek.
Ook bij body-percussion of lichaamspercussie wordt er geklapt.
En er zijn ook klap-spelletjes (clapping games), die vaak op de lagere school op het schoolplein gespeeld worden. Vaak gebeurt dit op een kinderliedje, bijvoorbeeld “Ik stond laatst voor een poppenkraam” of “Daar kwam een jager”.


Flamenco Handen Klappen – Palmas

Handenklappen in de Spaanse Flamenco, Palmas, is wel het allerbekendst. Daar is het ook een echt instrument. Soms klappen meerdere mensen tegen elkaar in, wat klinkt als complexe ritmes.

Vergelijkbaar klappen komt voor in Gamelan muziek uit Java – Indonesië, daar heet het Keplok.

Bij de bekende en eenvoudigere Sevillanas is het zelfs onderdeel van de dans om mee te handenklappen.


Viking Clap

Bij het EK voetbal 2016 is de zogenaamde “Viking Clap”, of ‘Volcano Clap’, of ‘Viking War Chant’ bekend geworden bij en na de wedstrijden van IJsland.

1 persoon geeft 2 harde klappen op een grote trom, en iedereen antwoord met een klap in de handen boven het hoofd en roept “Hoe!”.

viking clap, vulcano clap, Viking War Chant

Body Percussion en ClappyHappy

Bij Beenhakkers Slagwerk kun je een Energizer of Happening Bodypercussion of ClappyHappy boeken en ervaren hoe je met jouw groep klappend ritmes en muziek kunt maken.


Externe links

Wikipedia over Klappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *