Klepperaar – Kleppers – Bones en hoe deze te bespelen

En klepperaar is iemand die de kleppers bespeelt. Kleppers zijn 2 langwerpige houtjes die je zo in tussen je vingers houdt dat ze tegen elkaar aan klepperen. Door te bewegen met je handen kun je zo een ritme spelen. Je kunt met 1 paar in 1 hand spelen, of met een paar in beide handen.

kleppers - klepperkoning - klepperaar

Klepperen met houtjes

Kleppers zijn een grappig, ouderwets en vergeten instrument dat gebruikt wordt in de volksmuziek. Vooral voor de oorlog was het erg populair. Het was vroeger ook kinderspeelgoed, en je kon in iedere speelgoedwinkel kleppers kopen. Maar wie een beetje handig was, maakte ze zelf.

de Klepperkoning, de bekende klepperaar

Ik kom uit Breda, en daar was de “Klepperkoning” (Jack Nelemans uit de Gaffelstraat in Breda) een bekend en markant figuur. Jack Nelemans was Vaandeldrager van de Bredase Harmonie Concordia en ook de reserve-bekkenist. Na een optreden van de harmonie sprong Nelemans regelmatig op het biljart om zijn eigen show weg te geven.  Ook met Carnaval deed hij dit regelmatig bij café Sientje in het Ginneken. Zijn favoriete nummer om mee te klepperen was de wals  “In gedachten zie ik het kerkje weer” van Duo Onbekend / Duo X.

In de BNdeStem heeft nog een leuk artikel over de Klepperkoning gestaan: Ode aan de allerlaatste Klepperkoning.
Hij heeft vroeger ook nog met een artikel in de Panorama gestaan.

Helaas is Jack op 14 september 2016 overleden, zie het artikel in de Volkskrant  “De laatste klepperaar van Nederland is niet meer”.


Er is ook een andere bekende klepperaar, Karel de klepperkoning, Karel van Santvoort uit Veldhoven, heeft in 1964 een singeltje uitgebracht “klepperwals”, B-kant “Klepperfox”. klepperaar - klepperkoning - klepperwals - klepperfox - kleppers
Karel deed ook mee aan “van 12 tot 2” bij Ted De Braak eind  jaren 60.


Offtopic: Hans Beenhakkers van Beenhakkers Slagwerk wordt door zijn veelvuldige activiteiten met boomwhackers ook wel gekscherend “de boomwhackerkoning” of boomwhacker-koning genoemd.

De Kleppermars

De Kleppermars is geschreven door Jan Morks. Deze klepper-mars is bekend geworden door het AVRO-kinderkoor in 1933 en kinderkoor de Haagse Ooievaartjes in 1955.

Klepperde, klepperde klep klep klep,
Klepperde, klepperde klep klep klep,
‘k Ben zo blij, dat ik, ‘k ben zo blij, dat ik,
‘k Ben zo blij, dat ik ze heb.

Vroeger waren kleppers ook kinderspeelgoed.

Afstamming kleppers: Bones

In het Engels worden kleppers Bones (beenderen of botten) genoemd, omdat er dan 2 beenderen / botten van dieren (bij voorbeeld van een schaap of een koe) gebruikt worden.bones - kleppers

Bones zijn in Amerika terecht gekomen via Ierse en Europese immigranten.  In Ierland zijn er zelfs kampioenschappen “All Ireland bones championship”. De oorsprong van het gebruik van botten gaat terug naar China, Egypte Griekenland en Rome. De botten geven een harder geluid dan het vaak-gebruikte wasbord (bespeeld met vingerhoedjes) , maar vergen meer oefening om te bespelen. De houten plankjes zijn een vervanging van de beenderen /  botten.

bones kleppers egypte
Klepperaar 500 BC / voor het jaar 0, Egyptisch kleiwerk

Hieronder een afspeellijst met een aantal video’s over bekende bones-spelers / klepperaars, hoe de “bones / kleppers” te bespelen, en verhalen over de geschiedenis ervan.

Een leuke website over klepperen is rhythmbones.com met oa instrucievideo’s.

interne links
Lepels spelen is verwant aan klepperen.

externe links
Nederlandse website howtoplaythebones.com over het spelen met botten (bones).

Wikipedia over Bones / Kleppers, in het Engels.

Bewaren

Bewaren

5 Replies to “Klepperaar – Kleppers – Bones en hoe deze te bespelen”

  1. Karel van Santvoort kwam uit Veldhoven en deed mee tussen 12 en 2 bij Ted De Braak hij noemde zich Karel de Klepper koning. Was een mooi mens en was bij een zeer goed zangkoor. Hij heeft twee dochters.

  2. Ook nu is er nog een echte klepperkoning. Hij heet Jan Snijders maar iedereen kent hem als Jantje Baay. Jantje is al in de 80 maar wil overal zijn kleppers nog laten horen. Hij geniet ervan als hij los gaat op zijn favoriete nummer Hartje van Goud. We hebben eens een personeelsfeest gedaan met voor iedereen bones/kleppers om te oefenen. Daarna kwam Jan op en iedereen stond verbaasd wat hij uit de kleppers haalde. ‘Wat een talent’ werd er geroepen. Iedereen wist inmiddels dat het niet eenvoudig is om hier ook maar iets van tonen uit te halen.

    1. Hallo John waar hebben jullie bones/kleppers gekocht ? kan ze alleen in Amerika vinden maar dan worden ze erg duur, door de verzendkosten. Misschien heb je nog een paar wat ik kan overnemen?
      Gr.Olga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.