Melodische Percussie Instrumenten overzicht.

Omschrijvingen, foto’s, en enkele filmpjes van een aantal Melodische Percussie-Instrumenten. Het betreft aangeslagen melodische instrumenten die onder het slagwerk (aangeslagen instrumenten) vallen, maar die meer melodisch dan ritmisch bespeeld worden.

Melodische Percussie Instrumenten

Hier vallen officieel ook bepaalde toetsen-instrumenten onder, zoals het klavecimbel en de celesta/celeste  Zelfs de piano wordt als een melodisch ritme-instrument beschouwd! . Deze vermeld ik hier niet, omdat het in mijn beleving eigenlijk meer “gewone” melodische instrumenten zijn met een percussief tintje, en eigenlijk dus geen echte slagwerk- of percussie-instrumenten zijn.

melodische percussie instrumenten - melodic percussion instruments

Lijst van Melodische Percussie-Instrumenten

Calung

calung - Melodische Percussie

Een Calung kan zowel verwijzen naar het instrument, een soort bamboe-xylofoon, of naar een ensemble uit Java, Indonesië. Het instrument Calung (instrument) bestaat uit meerdere bamboe buizen aan elkaar gemaakt, en worden met een stok beslagen om houtachtig muzieknoten te produceren. Kunnen op een standaard ook zittend bespeeld worden (als een xylofoon).

Carillion / Carillon

Carillon.Carillion

Een Carillion / Carillon is een muziekinstrument dat typisch is gehuisvest is in de klokkentoren van een kerk of een gemeentelijk gebouw. Het instrument bestaat uit gegoten, bronzen, gestemde klokken, die worden bespeeld door het slaan op een toetsenbord met de vuisten, en door te drukken op de toetsen van een pedaal toetsenbord met de voeten. De toetsen mechanisch activeren hefbomen en draden die in verbinding staan met metalen klepels die tegen de binnenkant van de klokken slaan.
Uitgebreide info op Wikipedia.


Gamalan/ Gamelan / Kenong

gamelan-gamalan-kenong- Melodische Percussie

Meer info over Gamelan op deze pagina.Hang / Hang-drum

hang- hang drum - pan art - Melodische Percussie

De Hang of Hand-drum is een soort van steelpan die zittend met de hand bespeeld wordt. Hang is een woord uit Bern wat hand betekent. Ze worden pas gemaakt sinds 2000. Ze hebben meestal 7 tot 8 speelbare noten  in bepaalde toonladders, en een extra ritme-toon in het midden.
De Hang heeft een betoverend geluid, vergelijkbaar met een steelpan met een zachte warme toon.

Meer informatie over de Hang vind je hier op Wikipedia.
Kijk ook op de pagina Hang Drum niet meer gemaakt.


Keyboard/Toetsenbord percussie instrument

Een Keyboard/Toetsenbord percussie-instrument is een chromatische melodisch percussie-instrument dat in een vergelijkbaar patroon als van een piano-klavier geordend is en bespeeld wordt met de handen of mallets.
Bekende voorbeelden van Keyboard/Toetsenbord percussie-instrumenten zijn een vibraphone of een marimba. Maar ook bijvoorbeeld gestemde koebellen kunnen hieronder vallen (zie foto)

Chromatic-Tuned-Cowbells

 Tubular bells / Buisklokken

Tubular bells - buisklokken

Buisklokken of tubular bells bestaat uit verticaal opgehangen metalen buizen, die bespeeld worden met een plastic hamertje. Er kan een sustain-pedaal aan zitten om het nagalmen te kunnen toestaan of stoppen

De klank van buisklokken lijkt op een carillon. Ze zijn gemaakt om het geluid van kerkklokken te imiteren.

Tubular bells is ook de naam van de 1e LP van Mike Oldfield in 1974


Marimba

marimba

Een marimba bestaat uit gestemde houten staven op een standaard. De marimba wordt bespeeld 2 of 4 mallets. Onder de staven hangen buizen om de geproduceerde tonen luider te laten klinken.
Van bovenaf gezien zijn de staven geordend als de toetsen van een piano.


SteelPans /Steel drum / Pans

steelpan - steeldrum - steel pan - steel drum - pan drum

Een steel-pan wordt bespeeld met 2 rechte houten stokjes die aan het einde met rubber omwonden zijn.

Een Steel Drum wordt gemaakt van een stalen olievat, of een vat waar chemicalien in hebben gezeten. De naam steel drum komt uit het engels, waar het woord drum een vat betekent. Letterlijk vertaalt het woord steel drum dus als stalen vat in het Nederlands.

Officieel valt een steelpan onder de zogenaamde “ideophonen”, instrumenten die klinken door als een geheel te vibreren, zonder snaren of membranen (vellen).


Vibrafoon

vibrafoon - vibraphone

Een vibrafoon bestaat uit metalen gestemde staven, die boven een resonantie-buis hangen. Ze zijn geordend als een piano toetsenbord. De vibraphone onderscheidt zich door 2 dingen van een marimba of xylophone. 1 Hij heeft een sustain-pedaal, waarmee je de tonen lang of kort kunt laten klinken. 2 Hij heeft tussen iedere staaf en resonantiebuis een draaiend plaatsje hangen dat voor een trillend (vibrerend) geluid zorgt, de zgn vibrato of tremelo. Ann dit laatste dankt de vibrfoon ook zijn naam


Xylofoon

Xylophone-xylofoon

Als een marimba en vibrafoon, maar dan hoger gestemd. Kan zowel houten als metalen gestemde staven hebben.


……..of reageer onder dit artikel.


Hammered dulcimer

Hammered dulcimer - citer

Een hammered dulcimer is een met houten hamertjes aangeslagen snaarinstrument met een trapeze-vormige klankkast. Familie van de citer.


Overige Melodische Percussie Instrumenten

 • Gendèr
 • Glasschord
 • Glass Harp
 • Glockenspiel
 • Kulintang
 • Metallophone
 • Pantalon
 • Pixiphone
 • Ranat
 • Salterio
 • Saron
 • Semantron
 • Skrabala
 • Slenthem
 • Yangqin

Op Wikipedia vind je een complete lijst van melodische percussie instrumenten

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Shares
Tweet
Share
Pin2
Share