Muziek goed voor hersenen-Erik Scherder

Muziek is heel goed voor je hersenen. Dat geldt vooral voor zelf muziek maken, maar ook voor naar muziek luisteren. Dit zegt oa. Erik Scherder. Hij schrijft boeken en geeft lezingen over de de invloed van bewegen en muziek op de hersenen en op de gezondheid.

Erik Scherder

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie, hoogleraar bewegingswetenschappen en heeft tevens een opleiding tot fysiotherapeut gevolgd.

Professor Scherder is bekend geworden door zijn ‘optredens’ bij De Wereld Draait Door, de Universiteit van Nederland, en bij omroep MAX door zijn MAX Minicolleges en MAX Masterclasses. Hij was tevens te zien in diverse andere tv-programma’s en documentaires.

Hij heeft een dik boek geschreven over de samenwerking tussen muziek en de hersenen genaamd ‘Singing in the Brain’.

erik scherder, singing in the brain, muziek, hersenen
Boek over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen

Beweging en Muziek

Zowel bij mensen als bij dieren nodigt muziek automatisch uit tot bewegen. Prof. Erik Scherder laat via onderzoeken zien dat muziek via het oor naar de hersenstam gaan. De hersenstam blijkt vooral goed te reageren op beats met een lage frequentie. Daarna gaan er prikkels naar de grote hersenen en het ruggenmerg. Deze sturen vervolgens motorische impulsen naar armen en benen,. Hierdoor ga je automatisch bewegen als je muziek hoort.

Erik Scherder zegt in de onderstaande (vrij wetenschappelijk) lezing voor de Universiteit van Nederland zelfs: ‘Muziek, Ritme, dat IS gewoon motoriek!’

Uit onderzoek blijkt ook dat iedereen bepaalde zogenaamde “voorkeur-ritmes” heeft. De hersenen reageren sterker op deze voorkeur-ritmes , en zetten dan ook eerder aan tot bewegen.

Video’s Erik Scherder over muziek en bewegen


Effect van Muziek op de Hersenen volgens Erik Scherder

Muziek heeft een positieve werking op de hersenen.
Muziek kan voor intense prikkels in de hersenen zorgen die bij diepe emoties en gevoelens horen zoals verdriet, geluk, blijheid, verliefdheid enz..
Ook andere kunstvormen kunnen dit effect hebben, maar muziek is over het algemeen de meest toegankelijke kunstvorm voor de meeste mensen.

Muziek komt binnen in hersengebieden waar ook stress zijn oorsprong vindt. Dus kan het ook ontspannend werken.

Muziek luisteren roept emoties op, zingen is goed voor de motoriek, maar de hersenen worden pas echt volledig uitgedaagd bij het bespelen van een muziekinstrument.

Bij muziekmaken -maar ook bij alleen luisteren- wordt het bewegingscentrum in onze hersenen geprikkeld. Dat verklaart ook waarom we bij het horen van muziek willen bewegen. In veel culturen is het woord voor muziek en dans hetzelfde, omdat het voor hen 1 en hetzelfde is. Zo ook voor onze hersenen.

Muziek en Hersenen bij kinderen

Muziek levert ook een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen. Bij kinderen die zelf actief musiceren wordt het verbindingsgebied tussen de beide hersenhelften groter wordt, waardoor deze beter met elkaar gaan communiceren.

Enkele voorbeelden:

  • Couveusekinderen doen het beter op muziek van Mozart, met Beethoven lukt dat niet.
  • Kinderen met taal en/of leesproblemen presteren beter nadat ze “iets ritmisch” gedaan hebben
  • Kinderen met muziekles op de basisschool scoren beter op planning, werkgeheugen en controle van gedrag dan kinderen zonder muziekles.
  • Kinderen die op jonge leeftijd een instrument hebben gespeeld, hebben een betere motoriek en beter taalgevoel.

……..of reageer onder dit artikel.


Ritme en taal

Uit onderzoek blijkt er een sterke relatie te zijn tussen het waarnemen en produceren van ritme in de muziek, en taal, spreken en lezen.

Zowel in het spreken zelf, als in de gebaren die bij het spreken gebruikt worden blijkt bijvoorbeeld een ritme te zitten.

Muziek, hersenen en gezondheid

Muziek en ritme kunnen een positief effect hebben op een ziektebeeld dat met de hersenen te maken heeft, bijvoorbeeld Alzheimer, dementie of de ziekte van Parkinson.

Video Erik Scherder over Muziek en Alzheimer bij de Universiteit van Nederland

Een ander voorbeeld is dat zonder beweging de gezondheidstoestand van mensen met dementie verslechtert.

Bewegen, zingen en ritme zitten allemaal in een interactieve ritme-muziek-cirkel / gezondheidstrommelen. Deze is voor iedereen geschikt, ongeacht leeftijd, gezondheidstoestand of eventuele beperkingen.


Ritmegevoel trainen

En wat als je nu (denkt dat je) heel slecht bent in muziek? Als je bijvoorbeeld (denkt dat je) geen Ritmegevoel hebt en/of een hopeloos geval bent?
Dan kun je bijvoorbeeld je ritmegevoel trainen met een Ritmecoach.

Op deze manier kan ook jij jouw hersenen met muziek stimuleren.

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Shares
Tweet
Share
Pin2
Share