Ontspannen Samenzingen, Roedelzingen, Sing-along

Ontspannen samenzingen is voor mensen een echte levensbehoefte, net zoals eten, drinken en aangeraakt worden. Al sinds de oertijd zingen mensen informeel in groepen samen.

Tegenwoordig gebeurt in een groep ontspannen samen zingen veelal alleen nog in de kerk.
Maar ook de “……(stad) zingt” avonden zijn populair, of Roedelzingen, of Sing-Alongs. Hierbij kunnen mensen ongegeneerd (eventueel met tekst op papier of beamer, maar zonder bladmuziek) meezingen met bekende nummers, ook als je niet kunt zingen of vals zingt.

Ontspannen samen zingen

Ontspannen samen zingen is duidelijk geen optreden. Je luistert niet naar iemand, maar iedereen zingt zelf mee. Maar het is ook heel duidelijk geen koor. Er zijn geen partijen, geen dirigent, en als je er even helemaal naast zit maakt dat helemaal niet uit. Het is eigenlijk meer zoals je spontaan bij een concert mee staat te brullen met je favoriete nummer.

Ontspannen samenzingen doe je bijvoorbeeld met een drankje in de hand, gewoon gezellig met elkaar. Niemand let op elkaar of of je wel goed zingt.

ontspannen samenzingen - roedelzingen, sing-along
oude tekening van zeelui die ontspannen samen zingen

Roedelzingen

Roedelzingen komt uit Duitsland (Rudelsingen) en is eigenlijk ook gewoon informeel met een (grote) groep mensen samen liedjes zingen. Vaak gebeurt dat men een consumptie in de hand, zodat iedereen wat losser wordt. Kan zowel met opnames, met piano-accordeon-gitaar, als met een hele band erbij. Teksten worden vaak met een beamer op een scherm geprojecteerd.

Een korte Nederlandse reportage over Roedelzingen in Duitsland

……..of reageer onder dit artikel.


Sing-Along

Een Sing-Along is precies wat het zegt: meezingen met bekende liedjes. Er is iemand die min of meer de liedjes (een beetje) voor zingt, maar de uiteindelijke bedoeling is dat de hele groep de liedjes samen zingt.

Zingen is gezond

NPO4 heeft een mooie infographic gemaakt over de gezondheidsvoordelen van zingen. Het zingen op zichzelf is al gezond, maar ontspannen samenzingen met anderen heeft meer gezonde voordelen: verbinding, het hart opent zich, het gevoel van samenzijn etc

zingen, gezond, ontspannen samenzingen, gezondheidsvoordelen
Infographic over de gezonde voordelen van zingen en samenzingen

Voetbalstadionzingen

Een ontzettend leuke en nieuwe manier om ontspannen samen te zingen is Voetbalstadionzingen. Met een groep enthousiast en ongeremd eenvoudige teksten zingen en scanderen

Links Ontspannen Samenzingen

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share