de Ouderwetse Percussieworkshop

Percussieworkshop is een naam voor een ondertussen alweer wat verouderd concept,  waarbij iedereen zo goed mogelijk probeerde na te spelen wat de “workshopleider” aangaf en er een duidelijk “goed of fout” gold.

De ouderwetse percussieworkshop is vanaf 2012 bij Beenhakkers Slagwerk / Trommelen.nu geëvolueerd naar een Drumcircle-Happening/ Interactieve Ritme-Cirkel. Daarbinnen is er er veel meer vrijheid en ruimte voor creativiteit en eigen inbreng van de deelnemers zelf.

Voorheen
Ouderwetse
Percussieworkshop

 1. Je krijgt vast patroon om te spelen.
 2. Je speelt het patroon goed of fout.
 3. Je let op de leider.
 4. Weinig tot geen ruimte voor creativiteit en eigen initiatief.
 5. Proberen het goed te doen.
 6. Traditionele Patronen zo goed mogelijk instuderen en naspelen

Nu
Drumcircle-Happening /
Interactieve Ritme-Cirkel

 1. Je bent vrij te spelen wat je wilt.
 2. Zolang het past is alles wat je speelt goed.
 3. Je leert op elkaar te letten.
 4. Creativiteit en eigen initiatief worden aangemoedigd.
 5. Je eigen gevoel leren volgen.
 6. Via spelletjes en games ervaren hoe je samen muziek kunt maken


Al de beste elementen van deze oudere percussie-workshop zijn opgenomen in de hedendaagse Drumcircle-Happening/ Interactieve Ritme-Cirkel, die veel en veel meer omvat dan het alleen aanleren van een aantal patroontjes.

Eigenlijk volgt de begeleider  (facilitator) van een Drumcircle-Happening / Interactieve Ritme-Cirkel de deelnemers in plaats van andersom bij de ouderwetse percussieworkshop voorheen. Daar kon de workshopleider soms echt een dictator zijn, die bovendien ook nog over goed en fout oordeelde.

De Ouderwetse Percussieworkshop

Hieronder vind je de oude tekst zoals ie toen gold voor de ouderwetse percussieworkshops.

Maak tijdens de meeting, bijeenkomst, vergadering of viering op iedere denkbare locatie samen een swingend percussie-orkest van de groep (10-600 personen) met een percussieworkshop, onder de enthousiaste en professionele begeleiding van Hans Beenhakkers.

percussieworkshop Beenhakkers Slagwerk

Door het samen musiceren verandert de ongeordend verzameling van deelnemende individuen als vanzelf in een swingende, energieke en verbonden groep.

Op een ontspannen manier legt Hans Beenhakkers in de percussieworkshop met humor het verband tussen teamwork, luisteren naar de ander, samenwerken, samenspel, respecteren van de anderen, en het functioneren van het team of groep in dagelijks werkverband.


“Binnen 5 minuten was zelfs de meest a-ritmische deelnemer enthousiast aan het trommelen. Spelenderwijs werden we door Hans zo geïnstrueerd dat we al heel snel swingende Cubaanse carnavalsmuziek aan het spelen waren. Een hele leuke activiteit om tijdens of na een vergadering de zinnen te verzetten en zo ook op een geheel andere manier samen te werken. Met de nodige humor weet Hans alles goed uit te leggen zodat iedereen op zijn eigen niveau kan deelnemen aan deze activiteit. Een aanrader!”

Medapharma (over de oude Percussie Workshop)

Een percussieworkshop is een swingend, ontspannend en actief groepsgebeuren, dat veelzijdig inzetbaar is.
Iedereen doet mee met een echt instrument, er wordt veel gelachen. Op ontspannen manier ontstaat er, onder speelse professionele begeleiding, in korte tijd (45-90 min), een enthousiaste samenwerking tussen de deelnemers in het percussie-orkest, met bovendien een verrassend eindresultaat.

Alles wordt onder begeleiding gedaan, er hoeft niets, als vanzelf wordt uw groep een orkest.
Een verfrissend en ontsuffend intermezzo, waardoor het “gangbare denken” even wordt stilgelegd. Er ontstaat ruimte om op een andere manier tegen dingen aan te kijken. Er komt openheid komt om nieuwe ideeën toe te laten.

Het samen muziek-maken zorgt voor nieuwe energie, enthousiasme, en nieuwe ideeën voor het vervolg van de bijeenkomst.

Klik verder voor de diverse mogelijkheden .
Kijk voor een nieuwere soort percussie-workshop ook bij Drumcircle-Happenings / Percussieworkshops.

Over het woord Workshop

Het woord workshop wordt nu tegenwoordig vaak gebruikt voor een afgebakende activiteit onder leiding van iemand die daar gespecialiseerd in is. Het is natuurlijk van oorsprong een Engels woord, de letterlijke Nederlands vertaling is werkplaats, een plaats waar gewerkt wordt (in tegenstelling tot alleen maar toehoren)

workshop

Wikipedia zegt over het woord workshop onder andere het volgende:
Een activiteit van een of meer dagen, waarbij de deelnemers kennis meekrijgen over het onderwerp van de workshops. In tegenstelling tot bij traditionele vormen van onderwijs speelt actieve deelname een grote rol.

Het is onderwijs waarbij theorie- en praktijkonderwijs tegelijkertijd plaatsvinden.  Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de vertelde theorie meteen actief toepassen tijdens de workshop.

Anders dan bij een lezing of een college, waarbij mensen passief toeluisteren, is er in een workshop vaak de mogelijkheid tot oefenen en verbeteren van vaardigheden, waarbij de workshopleider aanwezig is om bij te sturen en eventueel verdere informatie te geven.

Oorsprong van het Woord Workshop

Het woord werkplaats (de letterlijke vertaling van het woord workshop) zelf wordt oorspronkelijk meestal gebruikt voor een plek waar ambachtelijk wordt gewerkt.

Wikipedia in het Engels:
a workshop may be a room or building which provides both the area and tools (or machinery) that may be required for the manufacture or repair of manufactured goods. Workshops were the only places of production until the advent of industrialisation and the development of larger factories.


Fun-Shop percussie

Ook de funshop is nu geïntegreerd in de drum-happening / drumcircle-workshop die zowel voor de fun als als training gedaan kan worden.
Hieronder de oude tekst van de funshops.

De fun-shop percussie is een variatie op de “gewone percussieworkshop” met de nadruk op plezier en beleving. Verschillende elementen en onderdelen uit alle aanbod van Beenhakkers Slagwerk worden gecombineerd tot een vrolijk, luchtig en actief geheel, waarbij er veel gelachen wordt, de sfeer ontspannen is, en iedereen zelf “aan de slag” gaat.
Iedereen kan meedoen op zijn/haar eigen niveau, er worden geen prestatie-eisen gesteld, aan het einde kan de groep samen een kort eenvoudig muziekstukje spelen.

Een fun-shop percussie is geschikt voor alle mogelijke soorten groepen, gelegenheden en locaties. In overleg valt bijna overal wel een mouw aan te passen.

Kijk voor alle praktische mogelijkheden bij Beenhakkers Slagwerk op de pagina mogelijkheden

waar? welke lokatie? percussieworkshop funshop

Drum-Happening / Drumcircle-Workshop

Externe links Percussieworkshop

Wikipedia over het woord Workshop (werkplaats).
Uitgebreider informatie op Wikipedia in het Duits