RitmeCirkel (Interactieve) / Dynamische Percussieworkshop 2.0

Zoek jij voor jouw groep of bijeenkomst een interactieve en dynamische Ritmische Activiteit / Workshop?

 • Waar iedereen meteen aan mee kan doen?
 • Waarin mensen écht zichzelf laten zien, en anderen zien?
 • Die ter plekke aan aan het niveau en het tempo van de groep wordt aangepast
 • Voor mensen met geen, weinig of juist met veel muzikale ervaring?
 • Waarbij mensen ervaren om op een vernieuwende wijze samen muziek te maken?
 • Met veel vrijheid en ruimte voor creativiteit en eigen inbreng van de deelnemers zelf?
 • Of wil je gewoon gezellig en ontspannen samen trommelen?
 • Begeleid op enthousiaste en ontspannen wijze en met een persoonlijk(e) contact & touch?

Hans Beenhakkers van Beenhakkers Slagwerk / Trommelen.nu past de Interactieve RitmeCirkel – Dynamische Percussieworkshop 2.0 op humoristische wijze aan aan de groep en aan de deelnemers. Plezier, muzikaliteit en creativiteit voor iedereen!Voor meer info: lees hieronder verder. Of klik hieronder een onderwerp aan in de pagina-inhoud:

Wat is een Interactieve Ritmecirkel?

In een Interactieve RitmeCirkel volgt de Facilitator de deelnemers, die op hun beurt hem aan het volgen zijn. Er is dus een constante en wederzijdse interactie tussen de Begeleider / Facilitator en de deelnemers. Het is een dynamisch, levend en doorlopend veranderend gebeuren.

de RitmeCirkel

 1. Je bent vrij te spelen wat je wilt.
 2. Zolang het past is alles wat je speelt goed.
 3. Je leert vooral op elkaar te letten.
 4. Creativiteit en eigen initiatief worden breed aangemoedigd.
 5. Leren te volgen wat je eigen gevoel aangeeft.
 6. Via spelletjes en games ervaren hoe je samen en spontaan muziek kunt maken.
 7. Input van de groep bepaalt de inhoud van de sessie.
 8. Flexibele en dynamische vorm.

Traditionele Percussie Workshop bij ander aanbieders

 1. Je krijgt vast patroon om te spelen.
 2. Het patroon wat je speelt is goed of fout.
 3. Je let vooral op de leider en zijn aanwijzingen.
 4. Weinig tot geen ruimte voor creativiteit en eigen initiatief van deelnemers.
 5. Follow the leader!
 6. Traditionele Patronen zo goed mogelijk instuderen en naspelen.
 7. Leraar werkt naar van tevoren bepaald eindresultaat toe.
 8. Starre, vaste vorm.

De uiterst flexibele werkvorm van de interactieve RitmeCirkel / Dynamische Percussieworkshop is geschikt voor werkelijk alle soorten groepen: bedrijven en trainingen, scholen en onderwijs, ouderen en mensen met beperkingen, kinderen, jongeren en allerlei soorten feesten of vieringen.

De inhoud van deze interactieve RitmeCirkel ontstaat grotendeels tijdens de sessie zelf en wordt voortdurend aangepast aan wat de deelnemers (kunnen en willen) spelen. De begeleider van de interactieve RitmeCirkel volgt de deelnemers, in plaats van andersom bij de Traditionele Percussieworkshop bij andere aanbieders.

Voor meer informatie lees je verder op de pagina Interactieve Ritme-Cirkel / Drumcircle-Happening.

Hieronder volgen voornamelijk achtergronden over het begrip workshop en achtergrond informatie over de Traditionele Percussie Workshop.Percussie workshop, de geschiedenis

Hieronder vind je informatie over de ontstaansgeschiedenis en beschrijving van de Traditionele Percussie Workshop als lesvorm, en de betekenis van het woord workshop.

percussieworkshop of percussie workshop

Percussieworkshop als Groepsles Percussie

In de jaren 70 kwam het spelen van percussie snel opzetten. Naast privéles was een workshop percussie met een heleboel mensen samen een goedkope manier om djembe, conga of bongo te leren spelen. De lesnemer betaalde minder (omdat er meer mensen meededen) en de lesgever verdiende meer. Vooral als er een bekende percussionist korte tijd in Nederland was, dan was een workshop soms de enige manier om een groepsles van hem te krijgen. Tegenwoordig wordt deze vorm van workshop ook een masterclass genoemd.

Percussieworkshop als 1-malige groepsactiviteit

Eind jaren 80 kwamen percussionisten erachter dat ook niet-muzikale groepen mensen het leuk vonden om een uurtje, een paar uurtjes of een dagdeel samen te trommelen op djembés, conga’s en andere trommels en percussie-instrumenten. In het bedrijfsleven was teambuilding een belangrijk woord geworden, een samen trommelen in een percussieworkshop paste daar perfect bij.

1-malige Percussieworkshops werden in het begin voornamelijk in het bedrijfsleven gegeven, maar later kwamen daar ook scholen, instellingen en ouderen bij.

De ‘Traditionele Percussie Workshop’

Bij de veelgebruikte Traditionele Percussie Workshop probeert iedereen zo goed mogelijk na te spelen wat de “workshopleider” aangeeft. Er geldt ook een duidelijk “goed of fout”. Het is de traditionele manier van lesgeven waarbij een leraar de leerlingen zo goed mogelijk traditionele patronen leert spelen. Daarbij kan de workshopleider soms echt een schoolmeester zijn, die over goed en fout oordeelt.

Een paar van de beste elementen van deze Traditionele Percussie Workshop zijn opgenomen in de hedendaagse Interactieve Ritme-Cirkel / Drumcircle-Happening.

Oorsprong van het woord Workshop

Workshop is natuurlijk van oorsprong een Engels woord. De letterlijke Nederlands vertaling is werkplaats, een plaats waar gewerkt wordt (in tegenstelling tot alleen maar toehoren :-).
Het woord werkplaats (de letterlijke vertaling van het woord workshop) zelf wordt oorspronkelijk meestal gebruikt voor een plek waar ambachtelijk wordt gewerkt.

workshop, werkplaats

Een workshop of een werkplaats is een kamer of gebouw, waar zowel de ruimte als gereedschappen (of machines) aanwezig zijn voor de vervaardiging of reparatie van bepaalde goederen. Workshops of werkplaatsen waren voor de komst grotere fabrieken de enige productieplaatsen.
Bron: Wikipedia Engels.

Workshop als woord voor 1-malige Activiteit

Het woord workshop wordt nu tegenwoordig vaak gebruikt voor een losse, 1-malige activiteit onder leiding van iemand die daar gespecialiseerd in is.

Het is onderwijs waarbij theorie en praktijk tegelijkertijd plaatsvinden. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de theorie meteen actief toepassen tijdens de workshop.

Anders dan bij een lezing of een college, waarbij mensen passief toeluisteren, is er in een workshop vaak de mogelijkheid tot oefenen en verbeteren van nieuwe vaardigheden. De workshopleider is daarbij aanwezig om bij te sturen en eventueel verdere informatie te geven.

Wikipedia zegt over het woord workshop in de moderne betekenis (losse activiteit onder leiding van een specialist) het volgende:
Een workshop is een activiteit van één of meer dagen, waarbij de deelnemers kennis meekrijgen over een bepaald onderwerp of thema. In tegenstelling tot bij traditionele vormen van (passief) onderwijs speelt actieve deelname hier een grote rol.

Interactieve Ritme Cirkel / Drumcircle-Happening

Waar in een traditionele Percussie Workshop de informatiestroom 1 kant uitgaat, namelijk alleen van ‘leraar’ naar leerling, gaat bij een Interactieve Ritme Cirkel of Drumcircle-Happening de informatie ook de andere kant op en in een cirkel rond. Wat er gebeurt wordt niet alleen bepaald door de Begeleider of Facilitator van de Drumcircle-Happening. Wat er door de deelnemers spontaan gespeeld wordt, wat er in de groep ontstaat en ideeën van deelnemers maken een belangrijk onderdeel uit van de Interactieve Ritme Cirkel. Of zoals Arthur Hull zegt: “You are following the peope who are following you”.

De tekst van de oude Percussieworkshop

Hieronder vind je de oude tekst zoals ie toen gold voor de oude percussieworkshop.

percussieworkshop Beenhakkers Slagwerk

Maak tijdens de meeting, bijeenkomst, vergadering of viering op iedere denkbare locatie samen een swingend percussie-orkest van de groep (10-600 personen) met een oude percussieworkshop, onder de enthousiaste en professionele begeleiding van Hans Beenhakkers.

Door het samen musiceren verandert de ongeordend verzameling van deelnemende individuen als vanzelf in een swingende, energieke en verbonden groep.

Op een ontspannen manier legt Hans Beenhakkers in de percussieworkshop met humor het verband tussen teamwork, luisteren naar de ander, samenwerken, samenspel, respecteren van de anderen, en het functioneren van het team of groep in dagelijks werkverband.


“Binnen 5 minuten was zelfs de meest a-ritmische deelnemer enthousiast aan het trommelen bij de percussieworkshop. Spelenderwijs werden we door Hans zo geïnstrueerd dat we al heel snel swingende Cubaanse carnavalsmuziek aan het spelen waren. Een hele leuke activiteit om tijdens of na een vergadering de zinnen te verzetten en zo ook op een geheel andere manier samen te werken. Met de nodige humor weet Hans alles goed uit te leggen zodat iedereen op zijn eigen niveau kan deelnemen aan deze activiteit. Een aanrader!”

Medapharma over de oude Percussieworkshop

Een percussieworkshop is een swingend, ontspannend en actief groepsgebeuren, dat veelzijdig inzetbaar is.
Iedereen doet mee met een echt instrument, er wordt veel gelachen. Op ontspannen manier ontstaat er, onder speelse professionele begeleiding, in korte tijd (45-90 min), een enthousiaste samenwerking tussen de deelnemers in het percussie-orkest, met bovendien een verrassend eindresultaat.

Alles wordt onder begeleiding gedaan, er hoeft niets, als vanzelf wordt uw groep een orkest.
Een verfrissend en ontsuffend intermezzo, waardoor het “gangbare denken” even wordt stilgelegd. Er ontstaat ruimte om op een andere manier tegen dingen aan te kijken. Er komt openheid komt om nieuwe ideeën toe te laten.

Het samen muziek-maken zorgt voor nieuwe energie, enthousiasme, en nieuwe ideeën voor het vervolg van de bijeenkomst.


workshop percussie, percussieworkshop

Meer Informatie?

Neem contact op met Beenhakkers Slagwerk

 • interne links
 • Klik hier voor meer informatie over de verschillende Drumcircle-Happenings / Interactieve Ritme Cirkels / Vernieuwde Percussie Workshops 2.0 van Beenhakkers Slagwerk.