Verzamelde rtikels in de krant, pers of vakbladen, waarin de Energizers, Workshops en Programma’s over Hans Beenhakkers Slagwerk staan. Ook artikels waarin Beenhakkers Slagwerk of de programma’s van Beenhakkers slagwerk vermeld worden.
Pagina Inhoud
- 1 Video Energizer Boomwhackers Startbaan Eindhoven
- 2 Banner in de EventFlash, de nieuwsbrief van High Profile
- 3 Interview in Management Team
- 4 Spotlight Magazine, Artikel en Interview
- 5 FEM de week
- 6 Beenhakkers Slagwerk in de landelijke pers: Volkskrant
- 7 Percussie als bedrijfsevenement in Event & Expo
- 8 Artikel Leids Dagblad en Universiteit Leiden
- 9 Westlander Courant Artikel
- 10 Meppeler Courant artikel
- 11 Meer Informatie?
- 12 Links Beenhakkers Slagwerk
Video Energizer Boomwhackers Startbaan Eindhoven
Hans gaf op 10 september 2019 een spetterende energizer voor 750 kinderen van de Internationale en Basisschool de Startbaan in Eindhoven
Op deze link kun je het hele pers – artikel zien, plus een video over de opening met daarin beelden van de energizer boomwhackers met 750 schoolkinderen van groep 1 tot en met groep 8.
Banner in de EventFlash, de nieuwsbrief van High Profile
Favorietvermelding van Beenhakkers Slagwerk in de Eventflash. (de wekelijkse nieuwsbrief van de evenementenbranche) van High Profile.
Tekst uit de nieuwsbrief staat:
Favorieten:
www.beenhakkers.nl
Professionele percussieworkshops voor team-building, bedrijven, trainingen en groepen.
Interview in Management Team
Leuk artikel in het blad management-team, nr7, uit april 2001, over Beenhakkers Slagwerk en Percussieworkshops.
Een interview met Hans Beenhakkers over zijn werkzaamheden.
de percussieworkshops van Hans Beenhakkers
Hans huurt een bovenhuis vlak bij de rode brug in Utrecht, waar hij woont en werkt. Jarenlang lagen de circa honderd conga’s, bastrommels, djembe’s, en enkele honderden andere percussie-instrumenten opgeslagen in twee kamers van zijn huis, maar sinds kort huurt Hans Beenhakkers een opslagbox even verderop. “Ik kreeg het in mijn rug van al dat sjouwen.” Met Beenhakkers Slagwerk verzorgt de aan het conservatorium opgeleide muzikant sinds vijf jaar percussieworkshops voor bedrijven als onderdeel van trainingen, studiedagen en congressen. “De workshops geef ik altijd op locatie, thuis doe ik mijn promotie, administratie en alle andere zakelijke beslommeringen. Veel gaat via internet of de telefoon. De helft van de keren zie ik mijn klanten voor het eerst bij de workshop. Eén keer is een klant hier geweest. Maar daar vind ik mijn ruimte niet geschikt voor (zie foto). Je vraagt klanten redelijk wat geld en dan verwachten ze toch dat je er een beetje netjes en verzorgd bijzit. Al kan ik me als ‘creatieveling’ wat meer permitteren.”
Zelf heeft hij er overigens geen moeite mee. “Meer dan een telefoon, een fax en een bureau heb ik niet nodig. Ik heb geen trainers in dienst of iemand die de telefoon aanneemt. Dat vind ik allemaal te veel rompslomp. Meestal begin ik ‘s ochtends om 9 of 10 uur met het regelen van dingen, tot het af is. Dat is meestal tegen een uur of drie. Daarnaast heb ik de workshops, bijna altijd door de week. Dat valt goed te combineren met de optredens (meestal in het weekend) van mijn band Rumbanana, waarin ik zing en Cubaanse gitaar (tres) speel.”
Dit was een kader in het artikel in Management-team nr 7, April 2001: “Freelance Professionals”.
Een deel van dit interview vind je in dit artikel op de MT-website.
Spotlight Magazine, Artikel en Interview
Pers – Artikel in Spotlight Magazine oktober 2002, over de Percussieworkshops en Energisers van Beenhakkers Slagwerk
De uitgetypte tekst van het artikel over Beenhakkers Slagwerk in Spotlight-magazine,
Onderlinge samenwerking ervaren
Hans Beenhakkers is als percussiedocent afgestudeerd aan het Hilversums Conservatorium, en maakte onder meer studiereizen naar Cuba en West-Afrika. Vanuit een eerdere studie psychologie raakte hij geïnteresseerd in het werken met groepen mensen en groepsprocessen. Hij heeft inmiddels vijftien jaar ervaring in het geven van percussieworkshops, percussielessen en cursussen aan werkelijk de meest uiteenlopende groepen mensen. Alweer zo’n acht jaar heeft hij zijn eigen bedrijf in workshops en cursussen percussie. Zoiets als een percussieworkshop is nog steeds een veelzijdig inzetbaar gebeuren, waarbij alle deelnemers actief ervaren hoe het is om in een muzikaal team te zitten. Hans Beenhakkers: “Ik begeleid een groep dan om met gemakkelijk bespeelbare ritmische instrumenten, in korte tijd samen een goedklinkend muzikaal geheel neer te zetten. Dit gebeurt altijd op locatie, met instrumenten die ik dan zelf meebreng. De nadruk ligt in de workshop op onderlinge samenwerking. Maar deze workshops kunnen zowel ter ontspanning als leerzame activiteit worden ingezet.”
Iedereen Samen
Iedereen kan meedoen, van de directeur tot het keukenpersoneel. Alle deelnemers krijgen een echt muziekinstrument in handen, waarmee een gezamenlijk eindresultaat wordt behaald, waar ieders medewerking voor nodig is.
Naar keuze gegeven is een workshop een inzichtgevende en leerzame samenwerkingservaring, als wel een ontspannende inspanning met een vrolijke noot, of als een combinatie hiervan.
“Als mensen met elkaar muziek maken, blijkt al gauw dat voor het samen musiceren dezelfde voorwaarden nodig zijn als voor het goed functioneren van een bedrijf of organisatie. Het is een leuke onderbreking van de normale manier van samenwerken: na afloop van de workshop kan het begrip “samenwerking” met collega’s vanuit een nieuw perspectief worden bekeken.”
Bedrijfsprocessen
Samen muziek maken is volgens Hans Beenhakkers dus erg leerzaam en geeft het inzichten in bepaalde bedrijfsprocessen. Naar wens kan een link worden gelegd naar bepaalde situaties en de gang van zaken binnen een organisatie.
Door de jaren heen heeft Hans Beenhakkers heel wat instrumenten verzameld en ingekocht. Zo heeft hij momenteel 32 conga’s – dit zijn Cubaanse handdrums- in zijn bezit, evenals 30 djembé’s – Afrikaanse handdrums -, 35 surdo’s en toms (bastrommels), 125 cowbells, 55 agogo’s, 175 tambourims, 165 shakers en 200 claves.
Percussieworkshop of Drumcircle-Happening / Interactieve Ritme Cirkel
Een percussieworkshop of Drumcircle-Happening / Interactieve Ritme Cirkel kan worden ingezet als een energizer om de after-lunch-dip op te vangen, als flitsende start van een bedrijfsuitje, als fantastische afsluiter, als een
werkonderbreking tijdens congressen, seminars of vergaderingen of als doelgerichte groepstraining.
“Ik geef standaard workshops van 30 tot 45 minuten, 60 tot 75 minuten of twee keer 40 minuten of twee maal 55 minuten, besluit Hans Beenhakkers. “De zogenaamde Funshop is zuiver en alleen bedoeld voor het plezier en de ontspanning met elkaar en daarnaast geef ik ook procesgerichte workshops met een observatie of een nabespreking van de processen van samenwerken, leidinggeven en dergelijke. Dit kan alleen voor kleinere groepen tot zo’n 30-40 personen. De partyworkshops tijdens een groot feest zijn natuurlijk ook erg leuk om te doen.”
FEM de week
Stuk uit een artikel “Trommelen in de zandbak” in het blad FEM de week, met een interview met Hans Beenhakkers van Beenhakkers Slagwerk.
Klik op het plaatje om het te vergroten en beter te kunnen lezen, of lees de uitgetypte tekst onder het plaatje
De tekst van het pers – artikel over Beenhakkers Slagwerk:
Volgens percussionist Hans Beenhakkers, die workshops geeft bij bedrijven, hoef je echter helemaal niets van management of teambuilding te weten om iets te kunnen zeggen over samenwerken. ” bij samenwerking gaat het er niet om hoe goed jij bent, maar hoe goed het team is. Daarvoor moet je naar elkaar luisteren. Je kunt als muzikant fantastisch jouw partij spelen, maar als je niet luistert naar het geheel is het stuk waardeloos. Zo gaat het ook bij bedrijven.”
Heeft hij die wijsheid uit managementboeken? “Natuurlijk niet, die lees ik niet. Het gaat overal zo waar mensen samenwerken. In 99 van se 100 gevallen gaan mensen hun eigen ding doen.”
Hij leert deelnemers verschillende eenvoudige ritmes spelen op conga’s, tambourims, handdrums en andere slagwerk-instrumenten, zodat ze zich vooral op het samenspelen kunnen concentreren. ” Ik heb wel eens een college van burgemeester en wethouders gehad, van wie er één steeds niet meedeed. Dat beek later de burgemeester te zijn. Die manken fantastisch toespraken houden, maar in de raad functioneerde hij helemaal niet. Zoiets zie je in de muziek onmiddellijk.
Beenhakkers Slagwerk in de landelijke pers: Volkskrant
Pers – artikel over Slagwerkers in “de Volkskrant / bijlage Profiel” ut Februari 2002, met vermelding-van en verwijzing-naar Beenhakkers Slagwerk
De slagwerker is de afgelopen vijftig jaar sterk geëmancipeerd, zijn repertoire ook. Hij is de ongekroonde koning van het orkest….
De artikelschrijver van de Volkskrant en de mensen die in dit artikel aan het woord komen weten duidelijk niet wat een percussieworkshop of een drumcircle inhoudt. Ze proberen uit te leggen dat je mensen niet zomaar hoogstaand klassiek slagwerk kunt leren spelen: het is de klassieke fout van de klassieke musicus die niet buiten zijn eigen belevingswereld kan kijken, en alles alleen daar aan kan afmeten, en volksmuziek (en “volksritmes”) als minderwaardig beschouwt.
Natuurlijk kun je in korte tijd best samen een leuke ritme-compositie spelen, als je kunt loslaten dat het per se hoogstaand klassiek slagwerk moet worden!
Eenvoudig ritmisch samenspel door beginners, dat echt uit het hart komt, kan muzikaler en subtieler zijn dan een het samenspel van een professioneel klassiek slagwerk-ensemble.
Gedeelte van de tekst van het pers – artikel uit de Volkskrant, het laatste schuingedrukte deel gaat over Beenhakkers slagwerk, zonder overigens met mij gesproken te hebben, ze hadden de informatie gewoon van internet gehaald en zonder na te vragen gebruikt:
Een mens móet drummen. Curt Sachs, vader van de moderne
instrumentenkunde, zei het zo: ‘ Alleen de mens is begiftigd met een
bewust gevoel voor ritme.’ En als hij daar eenmaal de lol van inziet,
dus ‘de prikkeling en het gevoel van welbehagen dat ritme geeft, heeft
ondervonden’, dan kan hij niet anders, hij kan ‘geen weerstand bieden
aan het verlangen om ritmische bewegingen te maken, te dansen, op de
grond te stampen, in zijn handen te klappen, te slaan op zijn buik, zijn
borst, zijn benen, zijn achterste.
Iets primitiefs heeft het dus wel, dat slagwerk. ‘Laagdrempelig’ is ook
een woord dat wel eens valt, met name inkrijgen waar het
Orff-instrumentarium (de bekende klepper-, kleng- en klakblokjes) voor
het grijpen ligt. Geen workshopleider die het in zijn hoofd haalt een
stelletje leken achter een batterij strijkinstrumenten neer te zetten
ter bestudering van de groepsdynamica.
Maar bij Beenhakkers Slagwerk in Utrecht – workshops
percussie voor bedrijven, trainingen en groepen – kan het allemaal,
zoals U wilt met 29 conga’s, 24 djembe’s, 32 surdo’s en toms, 110
cowbells, 55 agogo’s, 175 tambourims, 165 shakers, 200 claves, als je
www.beenhakkers.nl mag geloven.
En toch: ‘je kunt toch niet zomaar 2 deksels tegen elkaar slaan’
zegt Jan Pustjens, sinds 1974 soloslagwerker van het koninklijk
Conservatorium in Amsterdam, tevens directeur van slagwerkgroothandel
Pustjens Percussion Products.
Link naar artikel
Artikel in de Volkskrant “Beng, Doing, Plof, Kleng“.
Percussie als bedrijfsevenement in Event & Expo
Stukje over Beenhakkers Slagwerk in een artikel over de evenementenbeurs Evenement 2002, in “Event & Expo” nr 26 van mei/juni 2002
Tekst pers – artikel:
Percussie linkt thema’s bedrijfsevenement.
Een percussieworkshop zorgt voor een originele invulling van een teambuilding activiteit of bedrijfsevenement
De jaarlijkse beurs “Het Evenement” vormt uiteraard een goede gelegenheid om originele ideeën rond de invulling van een evenement op te doen. Wie op zoek was naar zo’n speciale invalshoek kon alvast terecht bij de stand van Beenhakkers Slagwerk uit Utrecht. Beenhakkers Slagwerk is een bedrijf dat percussieworkshops organiseert. “De basisidee is dat de bezoekers van de workshop zelf actief deelnemen”, aldus Hans Beenhakkers.” Bij ons kun je niet zomaar een percussieworkshop boeken. Wij zorgen alleen voor de instrumenten en de begeleiding, verder moeten de deelnemers zelf muziek maken. Daardoor komen ze na een tijdje echt los en ontstaat er een heel nieuw groepsgevoel.Vandaar wellicht het succes van de formule. Steeds vaker gebeurt het dat ondernemingen tijdens een training of een ander bedrijfsevenement een percussieworkshop inlassen. Soms gewoon ter ontspanning, soms als onderdeel van een training – bijvoorbeeld rond teambuilding – of als link naar één van de behandelde thema’s.
Meer info :www.beenhakkers.nl.
Jack Legros – Dries van Damme
Artikel Leids Dagblad en Universiteit Leiden
Artikel “Wij hebben de mensen letterlijk opgetrommeld” over opening & fusie vd Hogeschool Leiden, April 2001 uit het universiteitsblad, en een foto in een pers – artikel in het Leidsch Dagblad.
Het tekst-gedeelte waarin Beenhakkers Slagwerk vermeld wordt:
De opening moest een symbolische handeling worden. Uiteindelijk kwamen we op het idee de mensen ‘op te trommelen’. Het waren 7 verschillende afdelingen die gefuseerd waren. Er werden ook 7 verschillende slaginstrumenten uitgedeeld. Een beroeps-percussionist (Hans Beenhakkers) leidde de sessie. Van elke afdeling kwam er een student en een personeelslid op het podium (zie foto onder), ook met een slagwerkinstrument in de hand. Het was zeer indrukwekkend. De korte drumsessie eindigde in een grand finale met vuurwerk, confetti en het logo van de school op de gevel. Iedereen was onder de indruk.
Foto in Leidsch Dagblad
Onderschrift bij de foto uit het pers – artikel:
Tromgeroffel tijdens de opening van de Hogeschool Leiden, April 2001
Westlander Courant Artikel
Pers – Artikel in de Westlander Courant over bijeenkomst van Garoo Beheer BV in de VELO-sporthal te Wateringenen op 7 januari 2002, met percussieworkshop door Beenhakkers Slagwerk
Tekst van het pers – artikel in de Westlander courant:
De medewerkers van Garoo Beheer BV begonnen vanochtend de week met een partijtje trommelen in de VELO-hal. Garoo is het moederbedrijf van onder meer bouwmaatschappij Weboma en Nawa Ontwikkelingsmaatschappij en bestaat dit jaar een halve eeuw. Om dat te vieren is een aantal activiteiten georganiseerd, waaronder een ontbijt en een sessie Afrikaans trommelen.
Meppeler Courant artikel
Pers – Artikel in de Meppeler Courant, over een bijeenkomst van de Meppeler Handels Vereniging op 26 maart 2003, met een percussieworkshop door Beenhakkers Slagwerk
Artikel in de Meppeler Courant over de bijeenkomst van de Meppeler Handels Vereniging op 26 maart 2003, met percussieworkshop-drumcirckel door Hans Beenhakkers Slagwerk.
De workshop werd aangeboden door de Rabobank Meppel en omstreken.
Gedeelte van de tekst van dit pers – artikel:
Slagwerk-workshop van Rabobank.
Samenwerking MHV-leden op ludieke wijze beoefend.
Aan het eind van de ledenvergadering van de MHV (Meppeler handels vereniging)zorgde de Rabobank voor ludieke verstrooiing: de leden werden uitgenodigd voor een ludieke afsluiting in een andere zaal waar tal van slaginstrumenten gereed lagen voor een muzikale workshop. Met djembé’s, trommels, bellen en tamboerijnen werd de eenheid er als het ware ingeramd. Het bevorderen van samenwerking ging de amateur-muzikanten goed af. Onder de bezielende leiding van workshopleider Beenhakker gingen de MHV-leden en gast burgemeester de Oudsten met veel animo aan de slag. In de kakofonie van geluid kon de toehoorder al snel ritmische lijnen ontdekken. De ondernemers legden tegelijkertijd een onstuimigheid en onbevangenheid aan de dag waarvan de consument uiteindelijk zal profiteren.
Meer Informatie?
Neem contact op met Hans Beenhakkers bij vragen, onduidelijkheden, of voor meer informatie.
Links Beenhakkers Slagwerk
- Pagina over Hans Beenhakkers zelf.
- Pagina over eigen bedrijf Beenhakkers Slagwerk.
- Hans als Presentator en Entertainer