Hoe kun je Ritme leren?

Kun je wel Ritme leren of verbeteren?
“Ritmegevoel en ritme heb je, of je hebt het niet” hoor je vaak zeggen.
Dit is dus NIET waar. Bijna iedereen kan een beter gevoel voor ritme leren te krijgen, als je wilt oefenen en trainen.

Ritmegevoel

Dat er in Afrika, het Caraïbisch gebied en andere exotische gebieden zoveel mensen zijn met een goed ritmegevoel, komt eenvoudig omdat kinderen daar heel vaak ritmische muziek en ritmes horen. Muziek maken is daar ook een onderdeel van het dagelijks leven. Ritme is een soort taal: als je er (zeker als kind) vaker aan wordt blootgesteld wordt je er vanzelf beter in. Als je als kind bv in een omgeving opgroeit waar een andere taal gesproken wordt, dan leer je die vanzelf. Zo werkt het ook met ritmegevoel: ook deze taal is te leren!
En ook dáár zijn er mensen zonder of met een slecht ritmegevoel, echt waar.

Ondergeschikt Ritme in het Westen

Muziek kan uit drie onderdelen bestaan: melodie, harmonie en ritme. En in onze westerse cultuur is het zo dat melodie en harmonie de meeste aandacht krijgen, en ritme het minste.
In andere culturen (bijvoorbeeld Afrika en India) denken ze helemaal niet in harmonie, daar denken ze alleen maar in melodie en ritme, waarbij het ritme vaak heel belangrijk is.

  • Melodie is de lijn die de tekst, die het hoofd instrument volgt.
  • Harmonie zijn de akkoorden die gespeeld worden, of gevormd wordt door verschillende melodieën.
  • Ritme is de plaatsing in de tijd van de gespeeld / gezongen noten.

Doordat in onze cultuur alle aandacht naar melodie en harmonie gaat, is bij ons het ritmegevoel ondergeschikt en dus vaak onderontwikkeld.

Ritme leren

Bijna iedereen kan in een bepaalde mate ritme leren (ritmegevoel leren).
De één zal er langer over doen dan de ander, maar op een enkeling na die echt aritmisch of ritmedoof is, kan iedereen zijn ritme verbeteren.

Het is wel zo dat het aanleren van ritmegevoel op latere leeftijd minder makkelijk gaat dan op jongere leeftijd. Een vreemde taal leren (wat ritme ook eigenlijk is) is voor een kind veel makkelijker dan voor een volwassene. Kinderen kunnen moeiteloos 2- of 3-talig opgevoed worden bijvoorbeeld.

ritme leren, oefenen, en trainen

Ritme oefenen

Door vaak te oefenen kun je je ritmegevoel vooruit laten gaan en verder ontwikkelen. Hoeveel je moet oefenen hangt af van waar je vandaan komt. Bij iedereen ontwikkelt het ritmegevoel zich in een eigen tempo.

Gratis Ritmetips

Vraag gratis ritmetips aan. voor 11 gratis en eenvoudige tips om je ritmegevoel te trainen.
Klik op het plaatje.

de 11 beste tips om je ritmegevoel moietleoos te onwikkelen , in de maat leren tellen en bewegen

Ritme trainen

Als je echt goed wilt worden in ritme zul je moeten trainen. Zoals sporters trainen om een sportprestatie te leveren, zo kuin jij trainen om een (redelijk tot extreem) goed ritmegevoel te krijgen.
Dat kan bijvoorbeeld met de VideoCursus RitmeCoaching, of via Persoonlijke RitmeCoaching via Zoom als je echte persoonlijke begeleiding wil.

Vragen?