Hoe kun je Ritme leren?

Ritmegevoel en ritme heb je, of je hebt het niet, hoor je vaak zeggen.
Dit is NIET waar. Bijna iedereen kan een redelijk gevoel voor ritme leren te krijgen, door te oefenen en te trainen.

Ritmegevoel

Dat er in Afrika, het Caraïbisch gebied en andere exotische gebieden zoveel mensen zijn met een goed ritmegevoel, komt eenvoudig omdat kinderen daar heel vaak ritmische muziek horen. Ook is muziek maken daar een onderdeel van het dagelijks leven. Ritme is een soort taal: als je er (zeker als kind) vaker aan wordt blootgesteld wordt je er vanzelf beter in.
En ook daar zijn er mensen zonder of met een slecht ritmegevoel

Melodie, Harmonie en Ritme

Muziek kan uit drie onderdelen bestaan: melodie, harmonie en ritme. En in onze westerse cultuur is het zo dat melodie en harmonie de meeste aandacht krijgen, en ritme het minste.
In andere culturen (bijvoorbeeld Afrika en India) denken ze helemaal niet in harmonie, daar denken ze alleen maar in melodie en ritme, waarbij het ritme vaak heel belangrijk is.

  • Melodie is de lijn die de tekst, die het hoofd instrument volgt.
  • Harmonie zijn de akkoorden die gespeeld worden, of gevormd wordt door verschillende melodieën.
  • Ritme is de plaatsing in de tijd van de gespeeld / gezongen noten.

Doordat in onze cultuur alle aandacht naar melodie en harmonie gaat, is bij ons het ritmegevoel vaak onderontwikkeld.

Ritme leren

Bijna iedereen kan in een bepaalde mate ritme leren (ritmegevoel leren).
De één zal er langer over doen dan de ander, maar op een enkeling na die echt aritmisch of ritmedoof is, kan iedereen zijn ritme verbeteren.

Het is wel zo dat het aanleren van ritmegevoel op latere leeftijd minder makkelijk gaat dan op jongere leeftijd. Een vreemde taal leren (wat ritme ook eigenlijk is) is voor een kind veel makkelijker dan voor een volwassene: kinderen kunnen gemakkelijk 2- of 3-talig opgevoed worden bijvoorbeeld.

ritme leren, oefenen, en trainen

Ritme oefenen

Door vaak te oefenen kun je je ritmegevoel vooruit laten gaan en verder ontwikkelen. Hoeveel je moet oefenen hangt af van waar je vandaan komt.

Ritme trainen

Als je echt goed wilt worden in ritme zul je moeten trainen. Zoals sporters trainen om een sportprestatie te leveren, zo kuin jij trainen om een (redelijk tot extreem) goed ritmegevoel te krijgen.