over Ritme, Maat, Tempo en Beat

Ritme, maat, tempo en beat zijn termen die erg veel op elkaar lijken, en ook vaak nog eens door elkaar heen gebruikt worden. Toch hebben ze allemaal een hele eigen specifieke betekenis.

Hieronder worden de verschillende termen ritme, maat, tempo en beat uitgelegd.
Ritme is een van de belangrijkste onderdelen van alle programma’s van Beenhakkers  Slagwerk.

Ritme

Ritme (Engels: Rhythm) is een regelmatige herhaling van goed herkenbare elementen of onderdelen. Eigenlijk wat voor soort herhaling dan ook, een patroon. Dat kan zijn in geluid, maar ook in beeld. We zijn het meest bekend met een ritme horen in de muziek, maar we kunnen het ook zien in een film, toneelstuk of natuur, in beweging of dans.

In de kunst zeggen ze: dezelfde vormen, motieven of kleuren volgens een bepaalde regelmaat in een kunstwerk gebruiken.
Een gevoel van beweging of stroming wat tot stand wordt gebracht door een herhaling van dezelfde of regelmatige onderdelen.

Van Dale zegt: “regelmatige herhaling volgens een bepaald patroon” en “door klemtoon, intonatie en tempo bepaalde golving”.

Ritme is de onvermoeibare drager van het leven zoals het zich voltrekt. Het leven voelt dan aan alsof we dansen op muziek, waarbij het lichaam (en het leven) zich lijkt zich te onttrekken aan de zwaartekracht (de zwaarte).

In muziek is de regelmatig bas of basdrum het ritme. Ook wordt het benoemd als: de regelmatige afwisseling van benadrukte en onbenadrukte klanken.

ritme

(vrij vertaald naar de Engelse Wikipedia)
Ritme (of Rhythm) komt van het Griekse woord rhythmos: een gewone terugkerende beweging, symmetrie.  In het algemeen is rhythm een beweging gekenmerkt door de regelmatige opeenvolging van sterke en zwakke elementen, of van tegenovergestelde of verschillende omstandigheden (bijvoorbeeld dag en nacht).

Ritme volgens Wikipedia (Nederlands): een bepaalde herhaling (in bijvoorbeeld de tijd of de ruimte) door middel van accenten, die een (soort van) patroon of regelmaat vertonen. Het is een belangrijk onderdeel van muziek, kunst, architectuur, film, dans en  poëzie. Maar ook in het dagelijks leven (dag- en jaarritme), het aanleren van nieuwe kennis en vaardigheden, van reclameteksten en hypnotisch taalgebruik.
Rhythm zorgt voor een ervaring van herkenning, rust en overzicht.

Ritme in de muziek

Ritme in de muziek is een regelmatige opvolging en herhaling van noten, slagen, accenten, klanken of melodieën. Het kan ook een herhaling van een aantal muzieknoten of maten zijn, bv zoals hieronder.

ritme - rhythm - ritmes

Afrika: het Leven zelf bestaat uit Ritme

In Afrika zeggen ze zelfs: Alle dingen ZIJN ritme, het leven heeft een ritme, het is constant in beweging.

‘FOLI: there is no movement without rhythm’ is de titel van de video hieonder. ‘Zonder Ritme is er geen Beweging’ (en dus geen Leven), zonder Ritme. Laat die maar eens even binnenkomen :-).
In deze prachtige video zie je hoe in Afrika ritme overal in het dagelijkse leven aanwezig en verweven is. De video is opgedragen aan het volk van Baro.
De montage van deze video is gebaseerd op de ritmes van het volk van de Malinke uit West-Afrika (ook Malinké, Mandingue of Madinka genoemd).

Het woord voor ritme in de taal van de Malinke stammen is Foli. Dit woord omvat heel veel meer dan drummen, dansen of geluid alleen. Het is aanwezig in ieder onderdeel van het dagelijks leven.
In deze video zie en hoor je ritme niet alleen, je kunt het ook zien. Deze wonderbaarlijke mix van beeld en geluid komt diep binnen en herinnert je eraan dat ritme een essentieel deel van het leven is.

Kaartje van West-Afrika, die het gebied waar de Malike-Mandingue wonen, en dus hun ritmes verspreid zijn aangeeft.

malinke mandingue rhythm


Externe links:

Meer informatie over de Malinke

Tempo

Tempo is de snelheid waarmee iets gedaan, gespeeld (muziek) of herhaald wordt. In klassieke muziek worden daar Italiaanse woorden voor gebruikt zoals allegro, vivace en presto.
Ook wordt het aantal tikken (van een metronoom) per minuut gebruikt om het tempo aan te geven. In dance-muziek wordt dat BPM oftewel Beats Per Minute (slagen per minuut) genoemd.
Tempo-houden betekent op hetzelfde tempo blijven, dus niet vertragen of versnellen.

metronome-metronoom-tempo

Beat en Maat

Beat betekent letterlijk slag.  Maar “Dance to the beat” zouden wij vertalen als “dans in de maat”. Beat komt ook voor in heartbeat, hartslag.
De beat, de maat, of “de hartslag” van muziek is het duidelijke regelmatige basisritme of grondritme (bv 1-2-3-4 of 1-2-3) waarbinnen de muziek en het ritme zich afspelen. Eigenlijk is de beat datgene waar je op danst.

beat-heartbeat

Maat (measure) is ook een technische benaming voor korte stukjes waarin bladmuziek onderverdeeld is, door maatstrepen (bar lines).

maat - maatstrepen

Visuele Ritmes

ritme - herhaling - vorm

Visuele ritmes zijn  bijvoorbeeld een regelmatige herhaling van vormen of strepen., een zichtbaar patroon.

De natuur bevat ook veel visuele ritmes, veel zich herhalende vormen, patronen. Misschien dat dat ook de reden is dat wandelen in de natuur daarom zo rustgevend is voor mensen.

bladeren herhaling rhythm

Natuurlijk ritmes

De algemene betekenis van een ‘regelmatige herhaling of verloop in de tijd’ kan ook worden toegepast op diverse natuurlijke verschijnselen met een cyclus van minuten of uren, tot zelfs vele jaren.

Het hele leven zelf bestaat zelfs uit Ritme (zoals de video hierbocen ‘FOLI: there is no movement without rhythm’ ook laat zien)
-dag en nacht
-eb en vloed
-lente, zomer, herfst winter
-bioritme
-ochtend, middag, avond, nacht
-ritme van de week en maand
-hartslag, ademhaling

Dit natuurlijke Ritme kan in een dag plaatsvinden (ochtend-middag-avond-nacht), of een jaar (de 4 seizoenen) of in een maand (de maanstand en springvloed / doodtij .

ritme maan fases - Moon Phases rhythm

Hierboven zie je afbeeldingen van  opeenvolgend de Nieuwe Maan, Wassende Maan, Volle Maan en Afnemende Maan.

Interne links

verzamelpagina Ritmes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *