SchoolTV over Percussie

Op deze pagina van schoolTV van de NTR wordt in 2 filmpjes uitgelegd wat percussie zou zijn.

Onvolledige Informatie

De informatie is wat onvolledig en ze zitten er ook een beetje naast :-)
De 1e zin op deze pagina is: Percussie is de verzamelnaam van alle slagwerkinstrumenten in een band, of orkest.
Vervolgens kun je een niet onaardige video aanklikken waarop een Klassiek Slagwerker de percussie-instrumenten laat zien. Hij laat daar echter alleen het drumstel en een aantal kleine handpercussie instrumenten zien.

schooltv percussie


Wat vergeet de Klassieke Slagwerker?

Hij beperkt zich tot het drumstel en wat percussie-instrumenten die ook in een klassiek orkest gebruikt worden. Hij vergeet daardoor tussen neus en lippen door even alle hand-drums en niet-westerse drums, en dat zijn er nogal wat. Kijk maar eens op de pagina soorten trommels / drums.

Het is dan ook een echte klassieke slagwerker (ik ken hem zelfs persoonlijk :-), die weinig kaas van moderne muziek, popmuziek, jazz, laat staan Wereldmuziek heeft gegeten.

Slaginstrumenten met vel

Op ander een filmpje op een andere pagina wordt dan door SchoolTV over “slaginstrumenten met een vel” (waarschijnlijk bedoelen ze een dierlijk vel, want een drumstel heeft natuurlijk ook gewoon plastic vellen) verteld, zoals conga’s en bongo’s. Die worden gemakshalve maar even “primitieve instrumenten” (??) genoemd in het filmpje.

schooltv percussie - slaginstrumenten met vel

Ook hier wordt een hele waslijst met instrumenten vergeten, alle andere handdrums. Ieder land in bijvoorbeeld Afrika, de Caraïben, Zuid-Amerika heeft namelijk een eigen soort hand-drum.

Misschien probeert SchoolTV het overzichtelijk te houden voor de leerlingen, maar ze geven zo een heel erg onvolledig en eenzijdig beeld van percussie en slagwerkinstrumenten.

Op mijn eigen pagina Overzicht Percussie Instrumenten kun je zien hoeveel verschillende percussie instrumenten en drums en trommels er in werkelijkheid wel allemaal niet zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 Shares
Tweet
Share
Pin
Share