Wat is Sociaal Trommelen of Social Drumming?

Bij sociaal trommelen of social drumming kun je gewoon spontaan ritmes spelen in een groep. (In tegenstelling tot bij een prestatiegerichte les.) Het uitgangspunt is dan om met elkaar samen de vreugde en plezier van muziek te ervaren. Want dat is wat de deelnemers hierbij met elkaar delen.

  • Iedereen kan op eigen niveau en manier deelnemen.
  • Samen sociaal trommelen schept als vanzelf een band.
  • Er hoeft ook geen geen enkele prestatie geleverd te worden.
  • Muzikale of ritmische ervaring niet belangrijk.

Sociaal trommelen ideale gelegenheid om te verbinden met mensen waar je om geeft. Dat kunnen zowel familie en vrienden zijn, maar ook mensen met wie je in een team zit of werkt.

Social Drumming / Gezondheids-Trommelen : Ouderen | Alzheimer | Parkinson | Speciaal Onderwijs | Verstandelijke Beperking | Lichamelijke Beperking | Depressie | Slechtzienden-Slechthorenden |

Wat is Sociaal Trommelen?

Bij sociaal trommelen zijn geen regels, er is geen goede of foute manier. Het is gewoon alleen voor plezier en om ervan te genieten. En voor alle positieve effecten die sociaal trommelen ook geeft.
Je kunt niets fout doen. Er zijn geen specifieke dingen die je moet spelen. Het is gewoon “go with the flow”.

Je kunt gewoon vrij spelen (in verbinding met elkaar). Je hoofd hoeft daardoor even niet bezorgd te zijn over wat er de rest van de dag nog moet gebeuren.


Niet iedereen heeft dezelfde ervaringen in het leven,
maar iedereen kan een ritme vinden in muziek

De begeleider begeleidt het op elkaar afstemmen van de groep met oefeningen en spelletjes. Eigenlijk is het gewoon verbinding met elkaar maken. Met muziek en ritme als middel om die die verbinding te bewerkstelligen.

Sociaal trommelen is bij uitstek geschikt voor mensen die nooit iets met muziek gedaan hebben. Het stimuleert de hersenen en daagt ze uit.

Engelstalige video over sociaal trommelen in Amerika

……..of reageer onder dit artikel.

Workshop Sociaal Trommelen

Hans Beenhakkers Slagwerk geeft Energizers en Workshops Sociaal Trommelen / Social Drumming. Zowel voor bestaande groepen als voor bijeenkomsten en vieringen.

In een kortere energizer met ritme en muziek ervaren de deelnemers hoe je als groep samen iets neer kunt zetten. Dit gebeurt met eenvoudig te bespelen percussie-instrumenten of met bodypercussion.

In een wat langere interactieve ritmecirkel worden de deelnemers aangemoedigd om een actieve rol te spelen. Zo kunnen ze een persoonlijke bijdrage te leveren bij het samen maken van ritme en muziek. Dit gebeurt op djembe’s en andere ritme-instrumenten.

sociaal trommelen, social drumming,

Mindfulness en Drummen – Trommelen – Ritme

De drum is al duizenden jaren lang het hart van spirituele bijeenkomsten en praktijken.

De moderne mens is de laatste op onze planeet om te ontdekken wat oudere beschavingen al duizenden jaren weten. Het zelf actief trommelen heeft een therapeutisch effect. Het kan gestreste mensen doen ontspannen. Het kan vermoeide mensen energie geven, en emotioneel beschadigde mensen troosten.

Canadees geluids-therapeut Gary Diggins in ‘Psychology today’

Een van de meest aantrekkelijke eigenschap van drummen is zijn eenvoud. Zowel als religieus, meditatief of therapeutisch hulpmiddel, of als eenvoudig amusement . Het kan in bijna elke houding worden uitgevoerd: zittend, staand, of zelfs dansend. En je hebt geen speciale spullen nodig. Als er geen drum beschikbaar is, kunnen je allerlei voorwerpen als drum gebruiken. Een boterhamdoosjes, een vuilnisbak of zelfs je eigen lichaam (body percussion). In plaats van de ademhaling kun je bij mindfulness het drumgeluid als hulpmiddel gebruiken. Het hypnotiserende geluid van een constant ritme is een aandachtspunt. Dit kan zelfs door de meest onrustige “monkey-mind” nauwelijks ontwijken.


“Ritme is de ziel van het leven.
Het hele universum beweegt rond in een ritme.
Alles en iedere menselijke handeling vind plaats in een ritme.”

Babatunde Olatunji

Reactie, Opmerking of Vraag:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share