Sociaal trommelen voor sociale en mentale verandering

In tegenstelling tot bij een prestatiegerichte les, kun je bij sociaal trommelen gewoon spontaan ritmes spelen in een groep. Het uitgangspunt is dan om met elkaar samen de vreugde en plezier van muziek te ervaren. Want dat is wat de deelnemers hierbij met elkaar delen.

  • Iedereen kan op eigen niveau en manier deelnemen.
  • Samen trommelen schept als vanzelf een band.
  • Er hoeft geen geen enkele prestatie geleverd te worden.
  • Muzikale of ritmische ervaring niet belangrijk.

Sociaal trommelen ideale gelegenheid om te verbinden met mensen waar je om geeft, zoals familie en vrienden. Maar ook met mensen met wie je in een team zit of werkt.

Wat is Sociaal Trommelen

Bij sociaal trommelen zijn geen regels, er is geen goede of foute manier, het is gewoon alleen voor plezier en om ervan te genieten, en alle positieve effecten die sociaal trommelen geeft.
Je kunt niets fout doen, er zijn geen specifieke dingen die gespeeld moeten worden. Het is gewoon “go with the flow”.

Je kunt gewoon vrij spelen (in verbinding met elkaar) en je hoofd hoeft even niet bezorgd te zijn over wat er de rest van de dag nog moet gebeuren….


Niet iedereen heeft dezelfde ervaringen in het leven,
maar iedereen kan een ritme vinden in muziek

De begeleider / facilitator begeleidt het op elkaar afstemmen van de groep met oefeningen en spelletjes. Eigenlijk is het gewoon verbinding met elkaar maken met muziek en ritme als middel om die die verbinding te bewerkstelligen.

Sociaal trommelen is bij uitstek geschikt voor mensen die nooit iets met muziek gedaan hebben. Het stimuleert de hersenen en daagt ze uit.

Engelstalige video over sociaal trommelen in Amerika

Sociaal Trommelen Workshop

Hans Beenhakkers Slagwerk geeft Energizers en Workshops Sociaal Trommelen / Social Drumming voor bestaande groepen, bijeenkomsten en vieringen.

In een kortere energizer met ritme en muziek ervaren de deelnemers hoe je als groep samen iets neer kunt zetten. Dit gebeurt met eenvoudig te bespelen percussie-instrumenten of met bodypercussion.

In een wat langere interactieve ritmecirkel worden de deelnemers aangemoedigd om een actieve rol te spelen en een persoonlijke bijdrage te leveren bij het samen maken van ritme en muziek op sjembe’s en andere ritme-instrumenten.

sociaal trommelen, social drumming,

Mindfulness en Drummen – Trommelen – Ritme

De drum is al duizenden jaren lang het hart van spirituele bijeenkomsten en praktijken.

De moderne mens is de laatste op onze planeet om te ontdekken wat oudere beschavingen al duizenden jaren weten: het zelf actief trommelen heeft een therapeutisch effect wat gestreste mensen kan doen ontspannen, vermoeide mensen energie kan geven, en emotioneel beschadigde mensen kan troosten.

Canadees geluids-therapeut Gary Diggins in ‘Psychology today’

Een van de meest aantrekkelijke eigenschap van drummen – als religieus, meditatief of therapeutisch hulpmiddel of als eenvoudig amusement – is zijn eenvoud. Het kan in bijna elke houding worden uitgevoerd: zittend, staand, of zelfs dansend. En je hebt geen speciale spullen nodig. Als er geen drum beschikbaar is, kunnen allerlei voorwerpen als drum gebruikt worden, een boterhamdoosjes, een vuilnisbak of zelfs je eigen lichaam (body percussion) . In plaats van de ademhaling kan het drumgeluid als hulpmiddel bij mindfulness gebruikt worden. Het hypnotiserende geluid van een constant ritme is een aandachtspunt wat zelfs door de meest onrustige “monkey-mind” nauwelijks te ontwijken valt.


“Ritme is de ziel van het leven.
Het hele universum beweegt rond in een ritme.
Alles en iedere menselijke handeling vind plaats in een ritme.”

Babatunde Olatunji

Social Drumming / Gezondheids-Trommelen : Ouderen | Alzheimer | Parkinson | Speciaal Onderwijs | Verstandelijke Beperking | Lichamelijke Beperking | Depressie | Slechtzienden-Slechthorenden |

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share