Spiritueel Drummen – Spiritual Drumming

Drummen is ook spiritueel – Drumming is also spiritual, zo noem ik het maar even samenvattend. Er zit meer achter drummen dan zomaar een beetje op een trommel slaan, maar dat hadden de meesten van jullie natuurlijk al wel door :-)

Videos Spiritueel Drummen

Hieronder een aantal video’s over de Spirituele Achtergronden van Trommelen / Drummen.

Beat of the Drum ( Stargate Key )

Prachtige video over spirituele achtergronden van drummen. Duurt een beetje lang, en aan het eind wordt het wel een beetje zweverig, maar het begin is werkelijk prachtig!


Conscious Listening – Christine Stevens

Over bewust naar je favoriete muziek luisteren als een oefeningChristine Stevens- Your Life on Drums

Effect van drummen op mind-body-spirit-community


Sjamanistische Drum Circle

shamanic drum circle sjamanistische  indianen

Een Sjamanistische drum circle of een “native American drum Circle” is iets totaal anders anders dan een begeleidde (facilitated) Drumcircle-Happening van Arthur Hull zoals ik begeleid.
In een native American (Indianen) Drumcircle zitten mannen rond één (of meerdere) drums en slaan samen met een stok op dezelfde trommel(s), spelen hetzelfde ritme en zingen.
Soms worden er ratels gebruikt, en het samen trommelen is vooral gericht op het spirituele in plaats van muzikale aspecten.
Voor Native Americans (Indianen) is de drum het belangrijkste instrument.

Sjamanistische drummen is over het algemeen eenvoudig en repetitief, en wordt vaak beschouwd als een vorm van gebed of methode om in trance te raken. Tijdens een sjamanistische trance of sjamanistische reis maakt de sjamaan gebruik van de constante beat van de drum als een “levenslijn” om de weg terug te vinden naar de wereld van het gewone bewustzijn. Merk op dat in deze culturen, de term “Drum Circle” zeker niet gebruikt wordt, eerder ‘drum-ceremonie “of” ceremonieel drummen “.
Je zou het ook spiritueel drummen kunnen noemen

Vaak wordt door een sjamaan ook een zogenaamde “frame-drum” gebruikt.

Volle Maan Drumcircle

In Europa, Amerika en ook in Nederland zijn er ook drumcircles bij volle maan rond een kampvuur met voornamelijk frame drums. Deze trommel cirkels zijn gebaseerd op de sjamanistiese drumcircle en hebben (behalve dat je met een groep trommelt) weinig overeenkomsten met de begeleidde (facilitated) Drumcircle-Happenings / Interactieve Ritmecirkels die Beenhakkers Slagwerk geeft.

yin yang spiritueel

……..of reageer onder dit artikel.


Reactie, Opmerking of Vraag:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Shares
Tweet
Share
Pin2
Share