over Stembevrijding: klinken en je stem gebruiken in vrijheid

Stembevrijding is vrij geluid geven, zoals het op dat moment uitjouw komt. Stembevrijding gaat over voorbijgaan aan oordelen over je stem gebruiken en zingen, zowel van jezelf als van anderen. Het loslaten van hoe iets zou moeten klinken of eruitzien. Voorbijgaan aan de normen en oordelen die in onze opvoeding zijn gegroeid. En daar hoef je niets voor te doen, alleen maar ademen en geluid geven.

Stembevrijding is het gebruiken van je stem zonder oordeel. Bij het woord zingen zijn er altijd een aantal mensen die zeggen: voor mij liever niet. Ze hebben (vaak op school) te horen gekregen: jij kunt niet zingen; jij zingt vals; je stem klinkt lelijk, zing maar niet mee; hou je mond maar, dan klinkt het beter; en dat soort dingen.

Bij stembevrijding gebruik je je stem op jouw unieke manier, met jouw unieke stemgeluid, wat elk moment anders kan zijn. Het enige criterium is: ben JIJ te horen in je stem. Is er te horen wie jij bent, hoe jij je voelt, wat er in jou speelt? Dat kan iemand mooi vinden klinken of lelijk, dat maakt niet uit. Mooi en lelijk zijn oordelen, bovendien verschilt per persoon wat iemand mooi of lelijk vind.

Lelijk kan ook betekenen: daar heb ik last van, dat wil ik liever niet horen (van een ander of van mezelf). Juist daarom gaat het bij stembevrijding. Alle stemgeluiden zijn welkom, vooral die je eigenlijk liever niet wil horen van jezelf. En dat kan ook een fijn geluid zijn. Misschien wil jij dát wel niet horen of weten  van jezelf.


Ik gebruik ook wel eens de term Stemyoga. Bij yoga gaat het ook niet om prestatie of het resultaat. Daarbij gaat het om het actief bezig-zijn,  verbinding maken met je lichaam en/of wat er binnen in jou gebeurt.

Bij stembevrijding kan iedereen zonder schaamte of gêne laten horen wat er op dat moment leeft en uitkomt. Je hoeft geen rekening te houden met anderen, gewoon inademen en bij de uitademing geluid laten komen. LATEN komen, niet forceren, en er ook niets mee doen. Zo gauw JIJ er iets mee doet wordt het gekunsteld, een trucje (om het mooi te laten klinken of juist om iets te verbloemen).

Lees meer over hoe dit gebeurt in een stemhappening

stembevrijding, zingende vogel

Zoals een vogel ook geen ander soort vogel probeert te zijn, heb jij ook een eigen geluid waar je je niet voor hoeft te schamen :-)

Interne links:
verzamelpagina stem en zingen

Externe links Stembevrijding:

Meer praktische informatie over Stembevrijding vind je op www.stemyoga.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *