Steve Boston overleden 14-09-2017

Met pijn in mijn hart las ik dat “ome” Steve Boston, mijn leraar percussie op het Hilversums Conservatorium in de jaren 80, op 82-jarige leeftijd overleden is. Zo’n lieve mooie man. Hij was een bron van inspiratie voor bijna alle oudere percussionisten in Nederland.

Over Steve Boston

Beter dan Nippy Noya op Facebook kan ik het niet verwoorden.

‘Steve Boston onderwees me, Steve praatte me, Steve liet me dingen zien,  Steve adviseerde me,  Steve coachte me, Steve troostte me, Steve kookte voor me, Steve lachte met me, Steve liep samen met me op. Ja, Steve Boston liep al die jaren met me mee.  Een engel vloog voorbij voor ons laatste vaarwel. Alsjeblieft, heb geen tranen. Lach! Steve Boston heeft meer betekend dan ik me bewust van had kunnen zijn…. ‘

steve boston overleden

Velen zien Steve Boston als de aarts-vader van de Nederlandse percussie.

Saskia Laroo schrijft:
Het hoge niveau van Latin-percussionisten in Nederland is voor een groot deel te danken aan de inzet van Surinamer Steve Boston. Hij verrijkte het aanbod voor niet-westerse muziek op de conservatoria van Rotterdam, Hilversum en Arnhem en leidde percussionisten op die tot de wereldtop behoren.

Artez hogeschool voor de kunsten schrijft:
We zullen Steve’s flamboyante persoonlijkheid, humor en zijn bijzondere muzikaliteit missen. We willen hem bedanken voor al het moois dat hij ons gegeven heeft. In ons hart blijft hij altijd bij ons.

Op Facebook stond een mooie jam ter gelegenheid van zijn begrafenis

Hier nog een opname van Steve op conga’s met zijn eerste band Ritmo Natural met Alberto de Hond (supercussion) op timbales tijdens de viering van zijn 75e verjaardag in het Bim-huis in 2011. De 1e video in een afspeellijst met diverse video’s waar Steve Boston op staat.

Geschiedenis Steve

Steve speelde vanaf de jaren 50 in o.a. Sonora Paramarera en Ritmo Natural.

Tijdens de door Alberto de Hond georganiseerde tournees van Tito Puente in  1979, verzorgden Tito en zijn orkest een aantal gastdocentschappen aan het Hilversums en het Rotterdams conservatorium. Er was toen nog geen leergang wereldmuziek. Deze workshops toonden onomstotelijk de behoefte aan zo’n leergang aan, en niet lang daarna kregen Steve Boston en Jan Laurens Hartong ruimte om aan deze conservatoria zo’n leergang op te zetten. Niet toevallig speelden deze beide heren precies die periode samen met Alberto in Ritmo Natural ’79.

Steve heeft tot de 90-er jaren op het Hilversums Conservatorium lesgegeven, waar ik ook les van hem mocht hebben.

……..of reageer onder dit artikel.


Steve Boston bij Ritmo Natural

De groep Ritmo Natural  die Max Woiski Junior begeleidde, begon in 1969 voor zichzelf en was van groot belang voor de ontwikkeling van de wereldmuziek in Nederland. In 2012 is er een verzamelbox met twee cd’s en een dvd uitgekomen.

Steve (midden) bij Ritmo Natural , samen met Alberto de Hond (l) en John ‘Grunchi’ Grunberg (r).

ritmo natural steve boston

Ritmo Natural was de begeleidingsband van de bekende Surinaamse muzikant Max Woiski jr en de grondlegger van de latin-jazz in Nederland. De groep heeft een onuitwisbaar stempel gedrukt op de latere ontwikkeling van vele muzikanten en met name Steve Boston heeft het aanbod voor niet-westerse muziek op diverse conservatoria verrijkt. Hij leidde talloze percussionisten op die nu tot de wereldtop behoren. Deze release is een box met twee cd’s met historisch materiaal waaronder nog niet eerder uitgebrachte opnames uit de periode 1969-1979 (o.a. met Hans Dulfer) plus een schitterende dvd waarop de groepsleden over hun carrière vertellen.

ritmo natural, max woiski, tropicana

Steve met Hans Dulfer

steve boston hans dulfer

Steve hieronder rechts op de foto

hans dulfer

Sonora Paramarera

Luister onderstaande elpee uit 1975 van Sonora Paramarera met Steve Boston (linksboven op de foto) via deze link op Youtube.

sonora paramarera surinaamse band


Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share