Stomp Trashpercussion

Stomp is een theatergroep en percussiegroep die van oorsprong uit Brighton, Engeland komt. Ze werden “de internationale percussie sensatie” genoemd. Ze gebruiken het lichaam en gewone alledaagse objecten om een fysieke muzikale theatervoorstelling te maken met ritme, dans en visuele comedy.

Theatergroep Stomp

De groep is met hun shows wereldberoemd geworden. Iedereen kent de naam Stomp of heeft ervan gehoord. Hun naam staat ondertussen gelijk aan percussie, bodypercussie en trommelen op gebruiksvoorwerpen en afval. Alles wat ze aanraken verandert in een muziekinstrument. ‘Stomp’ is trouwens het Engelse woord voor stampen.

Stomp heeft door theaters op de hele wereld getoerd met een show waarin ze gebruiksvoorwerpen gebruiken om ritme en percussie te spelen. Ze doen dit op een fysieke manier, met veel zweet, spierballen en beweging. Het is een mix van bodypercussie, dans en trash-percussie.

De optredens van deze percussiegroep in het theater zijn een uiting van eigentijdse ritmische expressie. Voorwerpen uit het huishouden en industrie krijgen een nieuw leven als muziekinstrument in de voorstellingen van deze eigenaardige groep van body percussionisten. Alles wordt door hen gebruikt, behalve de normale, conventionele percussie instrumenten. Hun motto is” alleen maar gewoon drummen is saai.”
De shows van Stomp zijn heel erg vaak geïmiteerd, maar zelden geëvenaard.

stomp percussiegroep theater show

Geschiedenis Stomp

Stomp is opgericht in 1991 door Steve McNicholas and Luke Cresswell. In 1986 heeft dit duo met een aantal latere leden van Stomp al een Engelse commercial “Binns” (Engels voor afvalbakken) met trash percussion voor Heineken opgenomen. Tussen 1987 en 1990 Hebben ze nog een aantal grote buitenprojecten met percussie en muziek gedaan, waarna in 1991 de originele Stomp! show in premiere in Edinburgh. Het gezelschap bestond toen uit 8 personen.

Later in 1993 zouden ze ook nog een Coca Cola reclame doen, met veel ijs :-).

Kijk voor een uitgebreide tijdslijn over de geschiedenis van Stomp op hun website.


Voorstellingen

Enkele namen van hun bekende voorstellingen in het theater zijn “Stomp Out Loud”, Cookin’” en “Pulse: A Stomp Odyssey”. Hun vaste show in Londen heeft 15 jaar gedraaid.
Alle voorstelling zijn in de loop der jaren steeds veranderd door nieuw materiaal erin op te nemen.

Stomp is niet 1 groep, maar er zijn verschillende groepen. Er was tot rond 2016 tegelijkertijd een vaste voorstelling in Londen en New York, en 2 tours in Amerika en Europa. Momenteel (2020) toert er naar mijn weten alleen een groep door Amerika.

De theatergroepen hebben in de loop der jaren in meer dan 50 landen meer dan 10.000 voorstellingen gespeeld voor meer dan 24 miljoen mensen. Ze hebben ook meegewerkt aan de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen 2012.

Eind 2016 is Stomp nog in Nederland (en België) geweest met “Aniversary Tour” met optredens in theaters in Zwolle, Tilburg, Doetinchem, Alkmaar, Zoetermeer en Apeldoorn.

stomp! theatertour bodypercussie en trashpercussie percussie drummers

Video’s

Een YouTube afspeellijst met video’s uit de shows van deze bekende percussie / slagwerk / theatergroep met gebruiksvoorwerpen en ritme. Hieronder een korte beschrijving van de verschillende video’s op volgorde van de afspeellijst.

  1. Stomp Out Loud: Trash percussion op vuilnisbakken, pannen, emmers en plastic vaten
  2. Live – Part 1 – Brooms: bezems zijn ook op allerlei andere manieren te gebruiken dan waarvoor ze bedoeld zijn. Ritmische gedeelte start bij 1:45
  3. Live Part 5 – Dishwashers are crazy: uit een aanrecht kun je allerlei verschillende geluiden halen, het is net een drumstel. Kijk vanaf 1:30.
  4. Live part 4 – Little Brooms & Hosepipes (brandslangen): ook handvegers zijn blijkbaar ook geschikt om mee te trommelen. Ritmische gedeelte start bij 0:43
  5. Kitchen: Percussie in de keuken en met de keuken, creatief gevonden!

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share