Wat is TaKeTiNa?

Taketina wordt ook wel de Yoga van ritme genoemd. Praktisch is het een combinatie van bewegingspassen, klappen en stem en ritme. Taketina is een ervaringsgericht, op ritme gebaseerd proces, voor alle zintuigen. In een muzikaal groepsproces wordt ritme gebruikt om het menselijk potentieel te ontvouwen.

Video’s TaKeTiNa

Hieronder 2 video’s van YouTube over Take Tina. Als je “Taketina” intypt bij YouTube krijg je een hele lijst aan video’s.

Wat is Taketina?

hieronder een vertaling van een beschrijving op Wikipedia over Taketina
TaKeTiNa, ontwikkeld door de Oostenrijkse percussionist Reinhard Flatischler, is een muzikaal en meditatief groepsproces voor mensen die hun bewustzijn van ritme willen ontwikkelen. In TaKeTiNa zijn er drie verschillende ritmische lagen vertegenwoordigd door middel van stem, klappen en stappen, die gelijktijdig gebeuren. Vocale ritmes en klap-ritmes, begeleid door de berimbau, veranderen voortdurend, terwijl de stappen, ondersteund door een surdo trommel, hetzelfde blijven. De surdo stabiliseert het basisritme van de stappen, terwijl de call – and- response zang dient om de ritmische bewegingen te destabiliseren en opnieuw te stabiliseren. Dit proces van gelijktijdige stabilisatie en destabilisatie (chaos en orde) creëert een verstoring, die de deelnemers toestaat om herhaaldelijk uit het ritme te vallen, en weer terug te komen. De deelnemers worden begeleid in de ervaring van ritmische-archetypen , ritmische beelden die diep verankerd zijn in het menselijk bewustzijn. Volgens Flatischler, kan de individuele deelnemer door de steun van de groep in zijn of haar eigen proces gaan, zo diepe muzikaal en persoonlijk vertrouwen opbouwen.

TaKeTiNa wordt gebruikt in de academische en klinische settings en in bedrijfs-trainingen wereldwijd.


……..of reageer onder dit artikel.


Meer informatie

Klik door via de onderstaande links voor meer informatie over Taketina

taketina

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share