Talking Drum & Drumtaal

Drummen en ritme werden vroeger door volken die onder andere in Afrika in de oerwouden woonden als lange-afstands communicatie gebruikt. Hierbij werd niet zoals in Westere landen een code gebruikt (zoals de morse code), maar werden dmv toonhoogte- verschillen woorden “nagetrommeld”.

Ritme en Drummen als taal en communicatie

Daarvoor gebruikten ze uitgeholde boomstammen, spleet-trommels of slit-drum (zie foto hieronder). Deze drums kunnen 2 of meer tonen produceren, talking drums. Overdag kan een gemiddelde spleet-drum meer dan 6 km ver te horen zijn, in de nacht loopt dit op tot boven de 25 km. Meer informatie hierover vind je op deze website.

spleet-trom-slit-drum - talking drums

Drumtaal

Omdat veel West-Afrikaanse talen ook toonhoogte-gevoelig zijn kan een een geoefende drummer met de talking drum ook woorden en zelfs hele zinnen nabootsten. Hoge en lage tonen uit de taal kunnen door hoge en lage tonen op de drum worden weergegeven.

Een Talking drum is ieder soort drum die je als als communicatiemiddel kan gebruiken, door het ritme en de toonhoogte van woorden in talen te imiteren. Dit soort drums komen voor in Oost-Afrika, West-Afrika, eilanden in de Stille Oceaan en in Zuidoost-Azië.
De bekendste ‘pratende drums’ zijn de Dundun van de Yoruba uit Nigeria en de Atumpan en de Fontomfrom van de Ashanti uit Ghana

Dé Talking Drum

De bekendste zandloper vormige ‘pratende drums’ komen uit Nigeria en Ghana (zie foto hieronder) kan veel verschillende tonen produceren. Deze drums hang je over je schouder onder je arm. Je bespeelt de drum met een gebogen stok. Je kunt de toonhoogte variëren door meer of minder te klemmen met je arm.

talking drum - drums


Namen voor de bekende Talking Drums

De bekende drum die wij Talking Drum noemen wordt in Senegal en Burkina Faso Tama genoemd en valt soms ook onder de Sabar-familie .
In Ghana bij de Ashanti heet deze trommel echter Dondo, en bij de Yoruba uit Nigeria Dundun of DjunDjun. Ze kunnen boodschappen tot wel 30 km ver doorzenden.

Bij de Yoruba in Nigeria bestaat een ensemble talking drums uit een familie van vijf verschillende drums. De grootste trommel heet ‘Iya Ilu’ (Moeder Ilu), en de andere 4 worden Keriki, Isaju, Kanango, Gangan en Omele genoemd.

In Kerala (Zuid-India) bestaat een soortgelijk instrument wat Idakka genoemd wordt.

idakka talking drum india

andere Talking Drums

Op deze pagina staat een mooi voorbeeld van hoe de Atumpan drums uit Ghana ook woorden kunnen spelen. Ook weer 1 hogere en lagere drum voor de toonverschillen. Deze trommels worden traditioneel gebruikt om te spelen voor het stamhoofd of de koning.

atumpan

Ook de Sabar wordt door Senegalese Griots gebruikt om woorden en zinnen me te drummen

……..of reageer onder dit artikel.


Video Talking Drums

Youtube afspeellijst met een aantal video’s over talking-drums.

  1. van BBC Radio 4
  2. Ghanaian Drum Language
  3. Demonstration
  4. of Takyiman, Ghana
  5. Fontomfrom – Royal Music of the Akan People

Reactie, Opmerking of Vraag:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Shares
Tweet
Share
Pin1
Share