Talking Drum & Drum Taal

Drummen en ritme werden vroeger door volken die in bossen woonden als lange-afstands communicatie gebruikt. Daarvoor werden uitgeholde boomstammen gebruikt, spleet-trommels of slit-drum (zie foto hieronder), die 2 of meer tonen kunnen produceren, talking drums.

Ritme en Drummen als taal en communicatie

Overdag kan een gemiddelde spleet-drum meer dan 6 km ver te horen zijn, in de nacht loopt dit op tot boven de 25 km. Meer informatie hierover vind je op deze website.

spleet-trom-slit-drum - talking drums

Omdat veel West-Afrikaanse talen ook toonhoogte-gevoelig zijn kan met de talking drum ook woorden en zelfs hele zinnen worden nagebootst door een geoefende drummer. Hoge en lage tonen uit de taal kunnen door hoge en lage tonen op de drum worden weergegeven.

Een Talking drum is ieder soort drum die, door het ritme en de toonhoogte van woorden in talen te imiteren, kan worden gebruikt als communicatiemiddel. Dit soort drums komen voor in Oost-Afrika, West-Afrika, eilanden in de Stille Oceaan en in Zuidoost-Azië.
De bekendste ‘pratende drums’ zijn de Dundun van de Yoruba uit Nigeria en de Atumpan en de Fontomfrom van de Ashanti uit Ghana

de Talking Drum

De bekendste zandloper vormige ‘pratende drums’ komen uit Nigeria en Ghana (zie foto hieronder) kan veel verschillende tonen produceren. Deze drums hang je over je schouder onder je arm. Je bespeelt de drum met een gebogen stok. Je kunt de toonhoogte variëren door meer of minder te klemmen met je arm.

talking drum - drums


Namen voor de bekendeTalking Drum

De bekende drum die wij Talking Drum noemen wordt in Senegal en Burkina Faso Tama genoemd en valt soms ook onder de Sabar-familie .
In Ghana bij de Ashanti heet deze trommel Dondo, en bij de Yoruba uit Nigeria Dundun of DjunDjun. Ze kunnen boodschappen tot wel 30 km ver doorzenden.

Bij de Yoruba in Nigeria bestaat een ensemble talking drums uit een familie van vijf verschillende drums. De grootste trommel heet ‘Iya Ilu’ (Moeder Ilu), en de andere 4 worden Keriki, Isaju, Kanango, Gangan en Omele genoemd.

In Kerala (Zuid-India) bestaat een soortgelijk instrument wat Idakka genoemd wordt.

idakka talking drum india

andere Talking Drums

Op deze pagina staat een mooi voorbeeld van hoe de Atumpan drums uit Ghana woorden kunnen spelen. Ook weer 1 hogere en lagere drum voor de toonverschillen. Deze trommels worden traditioneel gebruikt om te spelen voor het stamhoofd of de koning.

atumpan

Video Talking Drums

Youtube afspeellijst met een aantal video’s over talking-drums.

  1. The Talking Drum van BBC Radio 4
  2. Ghanaian Drum Language
  3. Talking Drum Demonstration
  4. The Talking Drums of Takyiman, Ghana
  5. Fontomfrom – Royal Music of the Akan People

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 Shares
Tweet
Share
Pin
Share