Drummen en ritme werden vroeger als lange-afstands communicatie gebruikt door onder andere volken die in Afrika in de oerwouden woonden. Hierbij werd niet zoals in Westere landen een code gebruikt (zoals de morse code), maar werden door middel van toonhoogte-verschillen woorden “nagetrommeld”.
Pagina Inhoud
Ritme en Drummen als taal en communicatie
Voor deze communicatie gebruikten ze uitgeholde boomstammen, spleet-trommels of slit-drum (zie foto hieronder). Deze drums kunnen 2 of meer tonen produceren door er met stokken op te slaan, talking drums. Overdag kan een gemiddelde spleet-drum meer dan 6 km ver te horen zijn, in de nacht loopt dit op tot boven de 25 km. Meer informatie hierover vind je op deze website.
Drumtaal
Omdat veel West-Afrikaanse talen ook toonhoogte-gevoelig zijn kan een een geoefende drummer met de talking drum ook woorden en zelfs hele zinnen nabootsten. Hoge en lage tonen uit de taal kunnen door hoge en lage tonen op de drum worden weergegeven.
Een Talking drum is ieder soort drum die je als als communicatiemiddel kan gebruiken, door het ritme en de toonhoogte van woorden van de taal te imiteren. Dit soort drums komen voor in Oost-Afrika, West-Afrika, eilanden in de Stille Oceaan en in Zuidoost-Azië.
De bekendste ‘pratende drums’ zijn de Dundun van de Yoruba uit Nigeria en de Atumpan en de Fontomfrom van de Ashanti uit Ghana
Dé Talking Drum
De bekendste zandloper-vormige ‘pratende drums’ komen uit Nigeria en Ghana (zie foto hieronder) en kan veel verschillende tonen produceren. Deze drum hang je over je schouder onder je arm. Je bespeelt de drum met een gebogen stok. Je kunt de toonhoogte variëren door meer of minder te klemmen met je arm.
Namen voor de bekende Talking Drums
De bekende drum die wij Talking Drum noemen wordt in Senegal en Burkina Faso Tama genoemd, en valt soms ook onder de Sabar-familie .
In Ghana bij de Ashanti heet deze trommel echter Dondo, en bij de Yoruba uit Nigeria Dundun of DjunDjun. Ze kunnen boodschappen tot wel 30 km ver doorzenden.
Bij de Yoruba in Nigeria bestaat een ensemble talking drums uit een familie van vijf drums van verschillende grootte. De grootste trommel heet ‘Iya Ilu’ (Moeder Ilu), en de andere 4 worden Keriki, Isaju, Kanango, Gangan en Omele genoemd.
In Kerala in Zuid-India bestaat een soortgelijk instrument wat Idakka genoemd wordt.
Andere Talking Drums
Op deze pagina staat een mooi voorbeeld van hoe de Atumpan drums uit Ghana ook woorden kunnen spelen. Ook weer 1 hogere en lagere drum voor de toonverschillen. Deze trommels worden traditioneel gebruikt om te spelen voor het stamhoofd of voor de koning.
Ook de Sabar wordt door Senegalese Griots gebruikt om woorden en zinnen me te drummen
……..of reageer onder dit artikel.
Video Talking Drums
Hieronder staat een Youtube afspeellijst met een aantal video’s over talking-drums.
- van BBC Radio 4
- Ghanaian Drum Language
- Demonstration
- of Takyiman, Ghana
- Fontomfrom – Royal Music of the Akan People
Links
- Wikipedia pagina over talkingdrums in het Engels
- Wikipedia over “drums in communication” (Engels)
- Wikipedia over Tama drum (Nederlands)
- Wikipedia over de Fontomfrom