Teambuilding, Team-Building, Samenwerken, en Teamspirit

Teambuilding / Team-Building kan binnen alle soorten groepen en werkomstandigheden de onderlinge sfeer verbeteren, en vooroordelen tegenover elkaar wegnemen of verminderen.

Wat is Teambuilding

Bij team-building worden sociale banden versterkt, en de diverse rollen binnen teams verhelderd. Daardoor heeft iedereen zijn eigen specifieke en onmisbare functie / rol binnen het team.
Ook kunnen onderlinge persoonlijke problemen duidelijk worden, en uitgewerkt worden.

Samenwerken en onderlinge communicatie zijn essentieel bij team-building. Andere belangrijke onderdelen van team-building zijn, doelen stellen, en oplossingen vinden voor problemen, delen en hulp vragen en ontvangen.

teambuilding - teamwork - hands

Teamspirit en Groepsbewustzijn

Teamspirit (groepsbewustzijn) is de mate waarin leden van een groep zich ervan bewust zijn dat ze in een team werken, en zich ten dienste van de groep (willen) inzetten. Het tegengestelde van groepsbewustzijn is eigenbelang.

Teambuilding door Teamspirit bij Teamsporten

In teamsporten zie je dit heel duidelijk, bijvoorbeeld bij rugby en voetbal. Als de groep sporters niet samenwerkt kunnen de grootste (individualistische) talenten verliezen van een hecht team van “werkers” die alles voor elkaar over hebben.

De Nederlandse schaatsers zijn bijvoorbeeld de beste van de wereld. Maar toen de team-persuit (ploegen-achtervolging) een paar jaar gelden als nieuw onderdeel werd ingevoerd dachten ze: eitje!. Maar de het team van wereldsterren had nooit samen serieus getraind. En ineens verloren ze van teams die individueel slechter waren, maar die zich wél als team serieus voorbereid hadden en samen getraind.
Een team-prestatie is dus niet zomaar een optelsom van individuele prestatie

Een echt team bestaat uit enthousiaste en levendige mensen die eensgezind iets met elkaar tot stand willen brengen, zich tot het uiterste hiervoor inzetten, en elkaars beste vrienden / kameraden zijn.


Alles is energie en daarmee is alles gezegd. Laat frequentie overeenkomen met die van de realiteit die je wilt, en je kunt niet anders dan die realiteit krijgen. Het kan niet anders zijn. Dat is geen filosofie, dat is natuurkunde

Albert Einstein
Een rugby scrum, symbool voor: teambuilding, team building, groepsbewustzijn en teamspirit.


Teamspirit

Teamspirit wordt ook wel groepsbewustzijn of groepsgeest genoemd. Het vertaalt in het Engels ook als “group loyalty”. Loyalty kun je dan weer vertalen als loyaliteit, trouw, eerlijkheid, oprechtheid (naar de groep). Ook het woord teamgeest wordt gebruikt hiervoor.
Teamspirit vertaalt ook als: de bereidheid om met anderen samen te werken.


Je zou kunnen zeggen dat een goede teamspirit (of een goed groepsbewustzijn) kan ontstaan als de leden van de groep eerlijk en oprecht zijn
Ook collegialiteit wordt genoemd als synoniem voor teamspirit. Je zou dus ook kunnen zeggen dat een goed team uit goede collega’s bestaat.

Inspirerendleven.nl geeft als tips voor Teamspirit bijvoorbeeld

  • Bedank mensen.
  • Focus op plezier.
  • Geef je medewerkers meer verantwoordelijkheid.
  • Investeer in de toekomst van je mensen.
  • Verras ze!

……..of reageer onder dit artikel.


Mogelijkheden voor Teambuilding Bij Beenhakkers Slagwerk

Bij Beenhakkers Slagwerk kun je met jouw groep op verschillende manieren aan Teambuilding / Team-Building doen.

Alle activiteiten zijn ritmisch en/of muzikaal, maar er is geen enkele muzikale voorkennis of ervaring voor nodig. Iedereen kan gewoon meedoen op zijn/haar eigen niveau.

Bij alle vormen van team-building is bij Beenhakkers Slagwerk creativiteit en humor heel belangrijk.


“Bij het evalueren van de dag riep een collega van mij dat we tijdens de percussieworkshop pas echt hadden samengewerkt en naar elkaar hadden geluisterd.”

Eurocross

“Een heel geslaagde middag! We kijken er allemaal heel positief op terug. Wat hebben we gelachen met z’n allen en vooral wat een prestatie voor iedereen om toch tot een geheel te komen! Ik heb genoten van alle gezichten in spanning, concentratie en vol plezier…”


Afstemmen, Flexibel zijn en Synchroniseren zijn belangrijke onderdelen van teambuilding en teamspirit.


Team-building volgens Wikipedia:
Een groepsactiviteit waarbij samenwerking centraal staat.
Hierbij wordt vertrouwen, binding, onderling respect en groepsdynamiek bevorderd. Team-building vind plaats binnen bedrijven, organisaties, scholen, onderwijs en sport.

Reactie, Opmerking of Vraag:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Shares
Tweet
Share
Pin2
Share