Team Spirit of Groepsbewustzijn

Team Spirit (groepsbewustzijn) is de mate waarin leden van een groep zich ervan bewust zijn dat ze in een team werken, en zich ten dienste van de groep (willen) inzetten. Het tegengestelde van groepsbewustzijn is eigenbelang.

In teamsporten zie je dit heel duidelijk, bijvoorbeeld bij rugby en voetbal. Als de groep sporters niet samenwerkt kunnen de grootste (individualistische) talenten verliezen van een hecht team van “werkers” die alles voor elkaar over hebben.

De Nederlandse schaatsers zijn bijvoorbeeld de beste van de wereld. Maar toen de team-persuit (ploegen-achtervolging) een paar jaar gelden als nieuw onderdeel werd ingevoerd dachten ze: eitje!. Maar de het team van wereldsterren had nooit samen serieus getraind. En ineens verloren ze van teams die individueel slechter waren, maar die zich wél als team serieus voorbereid hadden en samen getraind.
Een team-prestatie is dus niet zomaar een optelsom van individuele prestatie

Een echt team bestaat uit enthousiaste en levendige mensen die eensgezind iets met elkaar tot stand willen brengen, zich tot het uiterste hiervoor inzetten, en elkaars beste vrienden / kameraden zijn.

groepsbewustzijn-team spirit - rugby-scrum-

Team Spirit

Team spirit wordt ook wel groepsbewustzijn of groepsgeest genoemd. Het vertaalt in het Engels ook als “group loyalty”. Loyalty kun je dan weer vertalen als loyaliteit, trouw, eerlijkheid, oprechtheid (naar de groep). Ook het woord teamgeest wordt gebruikt hiervoor.
Team Spirit vertaal ook als: de bereidheid om met anderen samen te werken.


“Een heel geslaagde middag! We kijken er allemaal heel positief op terug. Wat hebben we gelachen met z’n allen en vooral wat een prestatie voor iedereen om toch tot een geheel te komen! Ik heb genoten van alle gezichten in spanning, concentratie en vol plezier…”


Je zou kunnen zeggen dat een goede team spirit (of een goed groepsbewustzijn) kan ontstaan als de leden van de groep eerlijk en oprecht zijn
Ook collegialiteit wordt genoemd als synoniem voor team spirit. Je zou dus ook kunnen zeggen dat een goed team uit goede collega’s bestaat.

Inspirerendleven.nl geeft als tips voor Teamspirit bijvoorbeeld

  • Bedank mensen.
  • Focus op plezier.
  • Geef je medewerkers meer verantwoordelijkheid.
  • Investeer in de toekomst van je mensen.
  • Verras ze!

interne links team spirit – groepsbewustzijn

Team Spirit of Groepsbewustzijn heeft natuurlijk veel raakvlakken met afstemmen.

externe links

Tips voor teamspirit.


Alles is energie en daarmee is alles gezegd. Laat frequentie overeenkomen met die van de realiteit die je wilt, en je kunt niet anders dan die realiteit krijgen. Het kan niet anders zijn. Dat is geen filosofie, dat is natuurkunde

Albert Einstein