Uit de maat dansen

Het onderwerp “uit de maat dansen” komt natuurlijk voort uit de wens van veel mensen om IN de maat te kunnen dansen. Toch is het ook interessant en nuttig om ook dieper op het verschijnsel UIT de maat dansen in te gaan. Door beter te begrijpen en te ervaren hoe het komt dat je ‘uit de maat’ danst, kun je namelijk ook juist weer meer ‘in de maat’ gaan te dansen.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen niet in de maat kunnen dansen.

  • Dit kunnen mensen zijn:
  • die de beat niet kunnen horen (beat-deaf), maar dat zijn maar heel erg weinig mensen
  • die geen maatgevoel hebben
  • die de lichaamscoördinatie missen. Je hoort het ritme wel, maar je armen en benen doen niet mee.
  • voor wie de muziek te snel of te langzaam is om goed te kunnen volgen.
  • voor wie de muziek te ingewikkeld klinkt, zodat ze de maat moeilijk of niet kunnen horen.
  • die zich gewoon slecht op iets kunnen concentreren en snel afgeleid zijn.

Ritmegevoel, maatgevoel en coördinatie

Het hebben van een goed ritmegevoel, maatgevoel en coördinatie zijn 3 essentiële voorwaarden om in de maat te kunnen dansen.

  1. Ritmegevoel wil zeggen dat je het ritme in de muziek goed hoort en/of aanvoelt.
  2. Maatgevoel wil zeggen dat je het juiste moment om met de beweging te beginnen in de muziek hoort. Bijvoorbeeld de 1e tel van de maat, en niet op de 2e,3e of 4e tel.
  3. Coördinatie wil zeggen dat je lichaam ook in het ritme kan bewegen. Als je een slechte coördinatie hebt, kun je bijvoorbeeld wel het ritme in de muziek goed horen en een goed maatgevoel hebben, maar je benen en/of armen kunnen het niet (goed) uitvoeren.

Uit de maat dansen

  • Soms is het zelf mooier om naar iemand te kijken die niet kan dansen,­ dan naar iemand die heel eentonig dezelfde pasjes op de maat eruit stampt.­
  • Soms zijn mensen die op hun eigen manier niet in de maat dansen juist heel erg aan het genieten, en dat is veel leuker om naar te kijken dan naar iemand die heel erg in de maat zijn best staat te doen.
  • Verschillende mensen maken vaak hele verschillende dansbewegingen. Hoe gekker, hoe leuker om naar te kijken.
  • Als iemand heel erg anders danst, kan dat betekenen dat die persoon geen moeite heeft om los te gaan, en zich niet schaamt ten opzichte van anderen.
  • ‘Uit de maat’ is in het Engels ‘offbeat’. Dat betekent naast de maat, dus iemand die niet “op’ of ‘in’ de maat of beat danst, of op zijn eigen maat of beat.
uit de maat dansen

Muziek die uitnodigt tot dansen

Er is onderzoek gedaan naar wát voor muziek uitnodigt tot dansen.

Het ritme (en in zekere mate ook de melodie) van de muziek moet in meer of minder mate voorspelbaar zijn.
Een totaal onvoorspelbaar ritme en/of melodie nodigt niet uit tot dansen. Maar ook als de ritme en/of melodie té eenvoudig is (totaal voorspelbaar), dan nodigt het niet uit tot dansen.

Muziek die én voorspelbaar én een beetje verrassend is nodigt daarom het meest uit tot dansen. Muziek om te dansen mag dus qua ritme niet heel eenvoudig, saai of eentonig zijn, maar ook niet heel moeilijk of ingewikkeld. Geen enkele volwassene zal bijvoorbeeld op “ik zag 2 beren broodjes smeren” gaan dansen, maar peuters weer wel.

Help. ik kan niet dansen! Tips

Hoe kun je toch aan dansen doen, als je (vindt dat je) niet kunt dansen:

  • Ga thuis op je favoriete muziek dansend uit je dak. Alleen, voor de spiegel of met 1 of meerder vrienden/vriendinnen
  • Doe samen met een vriendin of vriend op een feest of de dansvloer bewegingen van anderen na voor de lol (niet om die ander belachelijk tem aken natuurlijk)
  • Ga naar een hardcore of hardstyle feest (bestaan die nog?), daar is iedereen gewoon veel teveel met zichzelf bezig om naar jou te kijken, en dansen is daar vaak gewoon een variatie op springen.
  • Op een hardstyle- techno- hardcore – of ander feest maakt het vaak echt niks uit hoe je danst. Als je maar lol maakt en voor jouzelf lekker bezig bent.
  • Hou het simpel: op de muziek een beetje heen en weer bewegen met je benen, armen en kont. Of doe gewoon een beetje gek.
  • Na een paar drankjes, borrels of cocktails gaat het een stuk makkelijker!
  • Als je eenmaal in de menigte op de dansvloer staat, dan ga je vaak vanzelf!

Geruststellende gedachtes als je vind dat je niet kunt dansen

Je kunt een heel verhaal is je hoofd maken over jouw

  • Zijn mensen die goed kunnen dansen dan zoveel leuker?
  • Veel andere mensen op de dansvloer zijn ook bezig met hoe ze op zelf andere overkomen. Dus kom jij helemaal niet “over” bij hen, want ze letten helemaal niet op wat jij doet, maar op wat jij van hen vindt.
  • Misschien kijkt er wel iemand of een paar mensen naar je, maar dan kijken ze tenminste naar jou zoals je zelf bent. Als ze lacherig gaan doen over jou, zegt dat meer over hen dan over jou.
  • Als je zelf denkt dat je het niet kunt gaat het meestal niet lukken. Heb wat meer zelfvertrouwen!

Guilty feet have got no Rhythm

“I am never gonna dance again, Guilty feet have got no Rhythm” is een regel uit de song “Careless Whisper” van George Micheal. Zijn voeten kunnen niet meer in de maat dansen met zijn partner, omdat hij zijn partner bedrogen heeft: schuldige voeten hebben geen ritme. Dus blijkbaar kunnen jouw gedachtes of gevoelens, jouw ritmegevoel blokkeren en je uit de maat laten dansen.

Weerstand tegen verandering

Mensen zijn vaak gewend dingen op een bepaalde manier te doen. Dat veranderen is vaak geen eenvoudige zaak. Slechts 5% van ons gedrag is bewust gepland, de andere 95% is onbewust automatisch gedrag.
We hebben gedurende ons leven bepaalde bewegingspatronen geleerd, het spiergeheugen. Als je bijvoorbeeld hebt leren fietsen, dan zul je die combinatie van je evenwicht houden en sturen en trappen altijd onthouden. Je lichaam en hersenen maken automatisch de bewegingen die nodig zijn om in evenwicht te blijven.

Omgekeerd sturende fiets voorbeeld

Door dit spiergeheugen is het ook zo moeilijk om een fiets die de andere kant heen (omgekeerd) stuurt te berijden (op de kermis, win € 25,- als je 5 meter op zo’n fiets rijdt). Het wiel van zo’n fiets draait naar links als je het stuur naar rechts draait.
De man in deze video fietst sinds hij 6 jaar was, maar heeft er 8 maanden iedere dag op geoefend om zo’n omgekeerd sturende fiets te kunnen berijden. En nog steeds bij iedere afleiding (telefoon gaat af in zijn zak) valt zijn brein terug op de automatische, onbewuste (normale) stuurgewoonte, en valt hij
Interessant is dat zijn kind van 6 jaar er maar 2 weken over deed om de omgekeerd sturende fiets te leren rijden. Kinderen kunnen dus blijkbaar hun automatisch gedrag (en spiergeheugen) makkelijker veranderen.

Omgekeerd sturen op een fiets aanleren

Ook leuk: na die 8 maanden kon hij niet meer op een gewone fiets rijden, maar na een half uurtje stuntelen ging er een knop om in zijn hoofd en lukte het weer (video 3:10).

……..of reageer onder dit artikel.


Dansbewegingen leren kost dus tijd

Bij dansen beweeg je je armen en benen op een andere manier dan in de rest van je leven. Terwijl je lichaam liever bewegingen doet die het al kent, en niet over hoeft na te denken.
Heb dus geduld als je nieuwe dansbewegingen wilt doen. Je ogen kunnen het zien, en je hersenen kunnen het misschien wel begrijpen, maar het duurt vaak langere. tijd voordat bewegingen door het lichaam uitgevoerd kunnen worden.

Dansen is multitasking

Bij dansen doe je meerdere dingen tegelijk. Als 1 van die facetten je (soms) moeilijk afgaat, dan gaat daar vaak een groot deel van je aandacht heen, en kan dit de andere facetten bemoeilijken.

  • je luistert naar de muziek en/of de maat van de muziek
  • je beweegt je lichaam, armen en benen
  • je coördineert de bewegingen met de muziek
  • als je samen danst stemt ook af met een ander persoon

Leren Bewust uit de maat te dansen

Als je goed op de maat kan dansen,­ is uit de maat dansen JUIST moeilijk, omdat het op de maat dansen onbewust vanzelf gaat. Je moet dan bewust iets wat je kunt gaan verstoren.

Tips om uit de maat te leren dansen:

  • Luister niet naar de muziek.
  • Kijk niet naar mensen die op de maat dansen.
  • Denk aan / concentreer je op iets heel anders dan de muziek en dansen.
  • Kijk naar mensen die uit de maat dansen en doe ze na.

Als je Bewust UIT de maat kunt dansen, probeer dan het verschil te voelen met IN de maat dansen.
Als je moeite hebt om in de maat te dansen, zet dan een videoclip met dansende mensen op, een online aerobics les of een online dansles om IN de maat te dansen

Filmpjes en wedstrijd uit de maat dansen

Ik weet niet of deze mensen in dit 1e filmpjes écht niet in de maat kunnen dansen.
Of is het misschien een wedstrijd is wie het beste uit de maat kan dansen? Wat denk jij?

De eerste 3 filmpjes hieronder zijn overduidelijk wél van een wedstrijd wie het beste uit de maat kan dansen. Dat blijkt overigens niet mee te vallen, want als ze even niet opletten danse ze weer IN de maat in plaats van uit de maat :-).

Tips om in de maat te leren dansen

  • Luister actief naar de muziek voordat je gaat dansen. Luister met je hele aandacht en herken dingen in de muziek: verschillende instrumenten, de melodie, misschien het drumstel of de basgitaar.
  • Kijk wat de andere mensen doen, en probeer daar de beat / maat uit af te leiden. Je kunt ook ander mensen ongeveer nadoen.
  • Probeer te voelen of wat je doet bij de muziek past (dit zal niet altijd lukken).
  • Dansvormen waar je alleen danst, dus niet met een partner, zijn wat veiliger als je een slecht maatgevoel hebt.
  • Bij bijvoorbeeld Ecstatic Dance en ‘blote voeten dansen’ is het niet zo erg als je uit de maat danst. Bij Trance-Dance dans je met een blinddoek op, dan valt het helemaal niemand op of je wel of niet in of uit de maat danst. Oefening baart kunst, dus veel dansen, dan wordt het sowieso beter.

Ritmegevoel en maatgevoel trainen

Als je je ritmegevoel oefent, wordt ook je maatgevoel beter.
Ritmegevoel is dan dat je ritmes kunt horen en begrijpen en ook zelf ritmes kunt spelen of naspelen.
Maatgevoel is dat je de beat van muziek kunt oppikken en ermee kunt meetikken of meespelen. Eigenlijk dat je ritmes in de juiste tempo van de anderen kunt spelen, of met de muziek mee kunt spelen (of dansen natuurlijk).

Deze ‘Gratis Ritmetips voor mensen met een slecht ritmegevoel‘ kunnen je ook helpen. Het zijn 11 oefeningen om​ op eenvoudige manier je slechte of matige Ritmegevoel ​moeiteloos te ontwikkelen. Met een beter ritmegevoel en maatgevoel kun je makkelijker in de maat dansen.

Leren Bewegen

Het kan ook behulpzaam zijn om (beter) te leren bewegen. Soms is uit de maat dansen gewoon een gevolg van dat je lichaam niet kan (of wil) uitvoeren wat je hersen-impulsen aangeven. Dat kan je oefenen door meer te bewegen en je bewust te worden van je lichaam ende bewegingen die je lichaam maakt.

  • Yoga kan je helpen bewust te worden van je lichaam, en bovendien je concentratievermogen verhogen
  • Aerobics, Steps, Zumba en soortgelijke sportschool-lessen bestaan ook uit bewegen op muziek. Met deze fitnessoefeningen op muziek kun je bewegen in de maat goed oefenen. Als je je schaamt voor je uit-de-maat- gedrag kun je het natuurlijk ook via de TV of Online lessen volgen. Online Aerobic, Zumba, of dergelijke zijn ook een goed alternatie voor de ‘normale” dansles.
  • Vechtsporten, Tai-Chi, Chi Qong en aanverwanten zijn ook goed om bewegen te oefenen

Verschillen in Danspasjes

Soms zijn er bij “paar-dansen” ook verschillende voorgeschreven danspasjes mogelijk op dezelfde muziek. Dan lijkt het of het dans-stel uit de maat danst, maar ze beginnen gewoon (bewust) op een ander punt.
De chachacha wordt bv bij de ballroom dansschool aangeleerd als 1-2- chachahca. In Cuba (waar de dans vandaan komt) dansen ze chachacha-2-3.
Zo kun je salsadansen op de 1e tel beginnen 1-2-3-rust. In Cuba (waar de dans oorspronkelijk vandaan komt, dansen ze 1-rust-3-4. En er is zelfs nog een Cubaanse variatie, de Cubaanse Son, voorloper van de Salsa, die je rust-2-3-4 danst. Zo kun je IN de maat toch verschillende danspasjes doen.

Leren dansen zonder Ritmegevoel

Als je de maat niet goed hoort is dansles misschien niet het 1e wat in je opkomt. Toch zijn er ook danslessen waar je je niet hoeft te schamen voor je slechte maatgevoel. Bovendien oefen je in een goede dansles behalve bewegen, ook hoe je wat meer kunt loskomen en te ontspannen. Zo kun je zonder of met een slecht ritmegevoel tóch (waarschijnlijk tot een bepaald niveau) leren bewegen in de maat en te dansen.
En als je dat lukt, verbeter je daarmee gelijk je algehele ritmegevoel en maatgevoel.

  • Er zijn danslessen waarbij het niet zo belangrijk is of je goed in de maat danst, zoals Biodanza en de 5 ritmes.
  • Buikdansen (lacht niet!) schijnt ook helemaal niet zoveel om ritme te gaan, en je wordt er lenig en soepel van. En of je al kunt dansen of helemaal niet: in het begin snapt niemand er een bal van :-).
  • Al je jonger bent kun je ook op streetdance gaan.
  • Moeilijkere danslessen als je niet zo’n goed ritmegevoel hebt zijn bijvoorbeeld Salsa en Tango.
  • Of je gaat op een online danscursus. Deze hieronder klinkt bijvoorbeeld al heel aantrekkelijk: Iedereen kan leren dansen.
  • Lees meer op de pagina “Geen of Slecht Ritmegevoel“.
  • Ritmecoaching kan je ritmegevoel en maatgevoel verbeteren, wat erg goed helpt om het dansen in de maat te verbeteren.
  • Stel een vraag over Ritmecoaching of vraag Ritmecoaching aan via deze pagina.
  • Nummer “Dansen uit de maat”van de Belgische groep Walrus op Spotify en op YouTube.
0 Shares
Tweet
Share
Pin
Share