Uitgevonden Percussie Instrumenten / Invented Percussion Instruments

Omschrijvingen met foto’s van een aantal moderne, onlangs uitgevonden, niet-traditionele Percussie Instrumenten (Westerse).
Some recently Invented Percussion Instruments (Western).
Descriptions in Dutch.

Lijst recent uitgevonden Percussie-Instrumenten

Bar Chimes / Mark Chimes / Chime Tree

De bar chimes zijn in 1967 uitgevonden door studio percussionist Mark Stevens. Mark Chimes , Chime tree of bar chimes is een percussie-instrument dat voornamelijk wordt gebruikt voor muzikale kleur. Het bestaat uit een reeks chimes (cilinders / buisjes van massief metaal ongeveer 6 mm in diameter) van verschillende lengtes, die opgehangen zijn aan een plankje. De chimes worden gespeeld door met een vinger of stok langs de hangende chimes te vegen.

mark chimes bar chimee tree

Bellenboom / Handbel Tree

Een bellenboom bestaat uit verticaal opgehangen omgekeerde metalen kommen /bellen. De bellen zijn geplaatst op een verticale staaf, en gerangschikt in volgorde van toonhoogte, de grootste boven en de kleinste beneden.

bellen boom bellenboom belltree bell tree

Boomwhackers

Boomwhacker zijn lichtgewicht gekleurde plastic buizen van verschillende lengte en toonhoogte. Door ermee op je hand te slaan, of tegen elkaar, of op een hard voorwerp of de grond, produceren ze een toon. Ze worden sinds 1995 verkocht en zijn uitgevonden door Craig Ramsell uit de Verenigde Staten.
Meer over boomwhacker vind je op deze pagina van Beenhakkers Slagwerk

boomwhackers - boomwhacker

Flexatone / Fleximetal

De flexatone (letterlijk vertaald ‘buigtoon’) is een modern percussie-instrument, bestaat uit een kleine, dunne, flexibele metalen, plaat opgehangen in een frame van staaldraad dat  eindigt in een handvat.  Als je het geheel schudt slaan er twee houten balletje tegen de plaat. Door plaat met de duim te buigen ontstaan er verschillende toonhoogtes die in elkaar overlopen, het zogenaamde glissando effect, vergelijkbaar met de zingende zaag. Wordt veel gebruikt in ouderwetse klassieke tekenfilm.
Meer info over de flexatone op deze pagina.

flexatone

Handchime

Gestemde vierkante metalen buizen met een klepper-mechanisme aan de buitenkant (in tegenstelling tot aan de binnenkant bij handbellen). Worden gebruikt als vervangers van (gestemde) handbellen.

handchimes, handchime, hand-chime, hand-chimes

Hang / Hang-drum

Omdat de Hang meer een melodisch instrument is staat de beschrijving op de pagina melodische percussie instrumenten.
Meer over Hang-drum vind je ook op deze pagina.

hang- hang drum - pan art

Jam Block

Een jam block of jamblock is een moderne, hard-plastic uitvoering van een woodblock. Breekt minder snel dan een houten en klinkt ook harder en doordringender. Oorspronkelijk uitgebracht door het merk LP. Wordt ook wel clave block of tempo block genoemd.

jam block, jamblock

Rototom

Een rototom is een drum zonder wanden die gestemd kan worden door het vel te draaien. Ze worden vaak in gestemde setjes van bv 5 gebruikt bij lopende drumbands of fanfares.

rototom

Steel tongue drum

Letterlijk vertaald ‘stalen tongen drum’. Gemaakt van de onderkant van een stalen gasfles (butagas-fles).
Een voorbeeld van de steel tongue drum is een hapi-drum.

Tubophone

Vibraphone

Hoewel de vibrafoon een welbekend en veelgebruikt instrument is, is het pas uitgevonden in 1921.

vibrafoon - vibraphone

Links Uitgevonden Percussie Instrumenten

Op Wikipedia vind je een lijst met uitgevonden percussie-instrumenten sinds 1800.

Over de schrijver van dit Artikel
Eigenaar en Creatief Directeur , Beenhakkers Slagwerk
Hans Beenhakkers is Ritmekunstenaar, afgestudeerd Percussionist, opgeleid Drumcircle en Health Rhythms Facilitator, ervaren en enthousiast begeleider van Muzikale energizers, Multi-instrumentalist, RitmeCoach, Stembevrijder, Gediplomeerd Hatha- en Bhakti-Yoga Docent en heeft Psychologie gestudeerd. Hij is een expert op het gebied van ritme en ritmegevoel, kan jouw ritmegevoel perfect coachen, en wil iedereen het plezier van ritme spelen laten ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *